Eveniment-Social

Managerii spitalelor ar putea fi stimulati daca raporteaza cifra reala a infectiilor nosocomiale

Publicat: 20 mai 2016
1

Una dintre modificarile legislative din sistemul sanitar se refera la eliminarea unui indicator de performanta inclus in evaluarea activitatii managerilor de spital. Indicatorul se refera la infectiile nosocomiale din spital. Daca procentul este mare, managerul spitalului va fi sanctionat sau chiar demis din functie. Exista suspiciuni ca raportarile privind infectiile nosocomiale nu sunt reale, tocmai pentru ca managerii sa nu fie sanctionati sau sa-si piarda functia. Infectia nosocomiala este raportata de medicul curant sefului de sectie, iar acesta are obligatia sa o transmita medicului epidemiolog din spital.

„La intalnirea de saptamana trecuta, pe care am avut-o cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, s-a propus eliminarea indicatorului de performanta din evaluarea activitatii managerului privind infectiile nosocomiale din spital. Sunt suspiciuni ca cifra raportata nu este cea reala. S-a luat in discutie si propunerea de a-i stimula pe managerii care raporteaza un numar mai mare de infectii nosocomiale, cifra corecta a infectiilor nosocomiale”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la Directia de Sanatate Publica Iasi.

Infectia nosocomiala este dobandita de pacient pe perioada spitalizarii pentru o alta afectiune. Simptomele pot sa apara si dupa externare. Incidenta maxima, de 25-30 la suta, este in serviciile de reanimare. Infectiile nosocomiale sunt responsabile de peste 60 la suta din decesele inregistrate in chirurgie. Consecintele din punct de vedere medical, dar si economic sunt majore. La pacientii intubati care au dezvoltat o astfel de patologie sunt intalnite infectii respiratorii grave, complicatii post operatorii tardive, prelungirea duratei de spitalizare, incapacitate prelungita sau definitiva de munca.
Comentarii
Adauga un comentariu