National

Moise Guran, despre Codul Fiscal: Isarescu a cedat presiunii CE. De acum incolo, discutia e politica

Publicat: 04 aug. 2015
1
Jurnalistul Moise Guran, moderatorul emisiunii „Biziday”, a declarat ca slabiciunea Codului Fiscal consta in faptul ca „nu este dublat de o politica administrativa de personal care sa permita Guvernului sa se retraga pe o reducere de cheltuieli si nu pe o modificare de taxe, in scenariul negativ in care deficitul creste, din cauza scaderii TVA”.

In ceea ce priveste criticile la adresa Codului Fiscal, venite din partea guvernatorului BNR, jurnalistul considera ca „Isarescu a cedat sau a facut un deal la nivelul Bancii Centrale Europene cu o presiune venita si dinspre Comisia Europana, si eventual via Cotroceni, astfel incat Romania sa nu riste deficite mari”, avand in vedere ce se intampla in Grecia. In acest sens, Guran a punctat faptul ca „Isarescu a jucat tarziu o carte” si ca, „din pacate, discutia e politica de acum incolo”. 

Citeste si  Mugur Isarescu: Opiniile BNR coincid cu cele ale FMI

„Recomandarile venite de la Mugur Isarescu, in ultima perioada mai degraba, nu sunt oportune. Daca Valentin Lazea iti face calcule, s-a terminat. Cine suntem noi sa mai zicem ceva dupa ce a venit Valentin Lazea sa spuna ca „economia Romaniei e o Skoda”, ca „impactul e de 2,3 la suta”. Problema e in felul urmator: cand Isarescu vrea sa iti demonstreze ceva cu cifre, am incurcat-o. Daca Isarescu iti spune ca ar mai trebui sa nu mai avem deloc TVA in Romania sau ca TVA ar trebui sa fie de 50 la suta, s-a terminat. Poti sa faci orice cu cifre si cu statistica, pana vine executia bugetara si a venit executia bugetara, la o zi dupa Isarescu, care a aratat ca dupa reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la suta, nu s-a simtit niciun impact. Ba mai mult, pot sa spun ca, brusc, in luna iunie, in Romania, consumul de alimente a crescut cu 12,7 la suta. In momentul in care iti creste dintr-o data, intr-o luna, consumul de alimente cu 12 la suta, aia sunt bani veniti din economia neagra”, a declarat Moise Guran.
In viziunea sa, o astfel de reforma cum este noul Cod Fiscal depinde de predictibilitate, fiind foarte important si „momentul politic”.
„Aici vorbim de un plan cu taxele noastre pe urmatorii trei-patru ani. Ideal ar fi ca o astfel de reforma sa ti-o faca un Guvern care nu depinde atat de mult ca s-a schimbat un Guvern de altul, de niste ministri care ar trebui sa ramana acolo, pe functii. In tara noastra mai sunt specialisti, ei nu apar la televizor. Nu ii invita nimeni. In momentul in care te hotarasti sa faci asta, obtii o coerenta politica cum se obtinuse. Cand toti ridica mana in Parlament, si se obtinuse o coerenta, inseamna ca s-ar putea sa ai predictibilitate si cand anunti mediul de afaceri ca ti se reduce un impozit pe dividend, asta inseamna ca ar putea sa iti vina niste investitii care sa suplineasca faptul ca Guvernul nu face investitii in infrastructura. E important momentul politic, dincolo de planul fiscal al tarii noastre, e important momentul politic si coerenta (…) Noi trebuia sa avem un plan cu prim-mistrul, guvernatorul care sa joace aceeasi carte. Ei nu au fost in stare sa isi gaseasca coerenta politica”, a explicat Guran.
Jurnalistul este de parere ca „fara o reducere de taxe concomitenta cu campanii, cu ANAF„,  fara un semnal puternic cum e TVA, „nu ai nicio sansa” sa reduci evaziunea fiscala, punctul central in povestea Codului Fiscal. 
„Despre asta e vorba in toata povestea asta cu Codul Fiscal: despre faptul ca trebuie sa reducem evaziunea fiscala si nu am reusit pana acum pentru ca am facut calculele lui Valentin Lazea. Se dovedeste, in mod empiric, ca, pana acum, nu am avut curaj sa incercam, ca reducerea de CAS, electorala, dupa sase luni, nu se mai simte. Statul incaseaza CAS cat incasa inainte de scaderea lui cu cinci puncte procentuale. Iti reduce TVA la alimente si statul incaseaza tot atat pentru ca iti vin bani din economia neagra. Fara o reducere de taxe concomitenta cu campanii,  cu ANAF, fara o reducere de taxe, semnal, dar un semnal puternic cum e TVA, nu ai nicio sansa. O sa obtii inca o campanie cum a facut si Blejnar, cum face Fiscul in fiecare an, in luna ianuarie/februarie”, a mai spus Guran.

Citeste si  Reducerea TVA la 9% a marit incasarile ANAF

In acest context, jurnalistul critica politizarea Codului Fiscal si mentiunile venite pe marginea temei, din partea BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu, dupa votul din Parlament, desi cat timp codul a fost in dezbatere, „nu au spus un cuvant de rau”.
„Ma deranjeaza ca politizeaza teme atat de importante cum sunt locurile de munca, pentru ca asta inseamna investitiile alea pe care trebuie sa ti le dea predictibilitatea Codului Fiscal. In momentul in care niste politicieni fac jocul politic pe taxele mele, s-ar putea sa am o problema cu asta. In momentul in care Isarescu iti aduce zeci de specialisti si cate argumente spui tu ‘ca nu e bine cu Codul Fiscal’, s-ar putea sa am o problema si cu asta, mai ales in contextul in care si BNR si Isarescu nu au spus un cuvant de rau despre Codul Fiscal cat a fost in dezbatere, ci au venit dupaia”, a mai precizat Guran.
Jurnalistul este de parere ca Mugur Isarescu a cedat unor presiuni externe.
„Eu cred ca guvernatorul Isarescu a cedat sau a facut un deal, la nivelul Bancii Centrale Europene, cu o presiune venita si dinspre Comisia Europeana, eventual via Cotroceni, astfel incat Romania sa nu riste deficite mari in conditiile in care vezi ce se intampla in Grecia si, atunci, au zis ‘nu mai avem nevoie si de Romania, stati potoliti acolo. Faceti TVA cat va spunem noi”. Ceea ce este gresit. Mi s-a parut ca Isarescu a jucat tarziu o carte, intr-un context…Guvernul si-a asumat Codul Fiscal, pai atunci mai departe tine si cheltuielile de asa maniera incat sa te incadrezi cu Codul Fiscal, iar in caz de nevoie, sa fii capabil sa reduci cheltuielile. Isarescu cred ca era un bun prim-ministru acum zece ani. De ce sa nu faci o reforma in domeniul administrativ care sa iti permita tie, Guvern, sa reduci cota de TVA pe care o dai catre comunitatile locale, daca cresc cheltuielile salariale?”, a mai spus Guran. 

Citeste si  Papusarii PNL s-au gandit: TVA ar putea fi redusa la 21% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% 

Pe de alta parte, jurnalistul a explicat care este cheia problemei in privinta Codului Fiscal:
„Slabiciunea Codului Fiscal, pe care eu insumi l-am criticat, este ca nu este dublat de o politica administrativa de personal care sa permita Guvernului sa se retraga pe o reducere de cheltuieli, iar nu pe o modificare de taxe in scenariul negativ in care deficitul creste din cauza scaderii TVA. Ne dam un an in urma,in celebra scena a MTO-ului de la Cotroceni, cu Ponta uitandu-se in tavan si Basescu cerand cifre. E aceeasi problema acum. Atunci vorbeam de CAS. S-a dovedit ca reducerea CAS, care s-a operat in toamna, a fost absorbita de economie, in acest moment. Cu toata scena de toata jena, imi pare rau sa o spun, Basescu nu a avut dreptate. Acum, punem problema alta: ce ne facem daca cresc salariile bugetarilor si, in acelasi timp, scad taxele. Logica lui Lazea este logica lui Basescu, de anul trecut”.

 

Adauga un comentariu