Local

O carte pentru pacient si pentru medic

Publicat: 28 ian. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:9554;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Doctorul Catalin Pricop, medic specialist urolog la Spitalul Parhon” isi va lansa astazi, la ora 17.30, la Casa Cartii, volumul „Litiaza reno-uretrala la sfarsit de mileniu„. In carte, o premiera in publicistica medicala romaneasca, autorul foloseste doua tipuri de caractere, unul obisnuit, pentru pacientul cu o pregatire generala medie care sufera de „pietre” la rinichi, si unul italic, pentru medicii cu alte specialitati decat urologie – medici de familie, chirurgi, internisti, nefrologi si radiologi.

„Am urmarit prin aceasta sa imbunatatesc comunicarea intre medici si pacienti, pe de o parte, si pe de alta parte, colaborarea intre medicii altor specialitati, care intra in contact cu pacientul litiazic si urolog. In perspectiva introducerii cu adevarat a sistemului de asigurari sociale de sanatate, nici unui doctor nu ii va conveni sa fie mai putin informat decat pacientii sai. Sunt convins ca un doctor, care va trimite la cura balneara un pacient cu un calcul ce nu se poate elimina spontan, se va descalifica in ochii omului suferind, la fel ca si cel care-l va indruma catre tratamentul clasic, chirurgical, cand procedurile endourologice moderne ar rezolva problema in conditiile minimei agresiuni”, a declarat doctorul Pricop.

Cartea are un limbaj accesibil omului de rand care vrea sa stie totul despre boala lui, prin aceasta, autorul dorind, printre altele, sa fie o provocare pentru toti cei care nu cred ca bariera invizibila dintre medic si pacient poate fi depasita, elegant, prin comunicare. „Tema abordata in carte este interesanta din mai multe motive. In primul rand, trebuie stiut ca incidenta litiazei este in crestere in ultimii 50 de ani, la aceasta contribuind si schimbarea obiceiurilor alimentare. Apoi, la unii pacienti, boala recidiveaza, cu atat mai mult cu cat nu sunt respectate recomandarile medicale pentru prevenirea acestei evolutii nedorite”, a mai spus doctorul Catalin Pricop. Autorul incheie cartea cu un chestionar de evaluare a cartii adresat celui care citeste cartea, pentru ca, „in functie de raspunsurile primite, sa-mi pot organiza strategia pentru a doua editie a cartii”, a mai afirmat dr. Pricop.

Autorul cartii are 39 de ani si este doctor in stiinte medicale, specialitatea urologie, din iulie 1995. Si-a efectuat stagiile de pregatire in Franta, Anglia si Belgia. In 1994, a inventat dispozitivul CP-1 atasat litotritorului aflat in clinica in care lucreaza, care a scapat 400 de pacienti cu litiaza de interventia chirurgicala clasica.





Adauga un comentariu