Eveniment-Social

Pe urmele iesenilor care le pun coarne partenerilor

Publicat: 17 oct. 2007
1

• Deschisi la minte, dar si la portofel, iesenii apeleaza din ce in ce mai des la serviciile detectivilor particulari, atunci cand au suspiciuni ca sotii sau sotiile le pun coarne • Pentru o ora de supraveghere a celui banuit de infidelitate, la care lucreaza doi detectivi, beneficiarul trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 25 Euro • „De cateva ori am intrat in contact direct cu persoanele pe care le urmaream. Nu si-au dat seama insa nici o secunda ce urmaream de fapt”, a precizat Mihai Irimia, detectiv particular din Iasi

Iesenii trebuie sa fie mult mai atenti daca isi propun sa cedeze ispitelor si sa-si insele partenerul de viata. Deschisi la minte, dar si la portofel, iesenii apeleaza din ce in ce mai des la serviciile detectivilor particulari, atunci cand au suspiciuni ca sotii sau sotiile le pun coarne. Se poate spune ca in prezent cei mai multi dintre detectivi isi castiga painea urmarind amanti, soti si sotii suspecti de infidelitate. Dupa zile de investigatii, filaj si zeci de probe stranse, clientul afla daca partenerul de viata ii este sau nu fidel. Bineinteles ca aceasta munca este, pe cat de migaloasa si de obositoare, pe atat de costisitoare. Pentru o ora de supraveghere a celui banuit de infidelitate, la care lucreaza doi detectivi, beneficiarul trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 25 Euro. „Atat costa o ora de munca, la care lucreaza doi detectivi, folosesc autovehiculul si aparatura din dotarea firmei, plus suportul electronic pe care il ofera clientului cu datele pe care le-au obtinut in urma unei ore de filaj”, a declarat detectivul Mihai Irimia, de la biroul de investigatii iesean Detectivi INMG SRL. In consecinta, nota de plata pentru un dovezile care atesta ca sotul sau sotia si-a gasit pe altcineva difera in functie cate este de precaut trisorul.

Exista situatii in care personajul urmarit se uita degeaba in stanga si in dreapta, inainte de a se intalni cu amanta sau amantul, sau inainte de a-si permite sa faca un gest intim, de tandrete. Nu de putine ori, investigatorul particular intra in contact direct cu subiectul anchetei, pentru a se lamuri asupra unor detalii sau chiar pentru a culege probe. Fie ca le cere un chibrit pentru a-si aprinde tigara, fie ca pozeaza intr-un turist ratacit care vrea sa afle unde se afla un monument sau o strada, detectivului ii sunt de ajuns cele cateva minute petrecute in preajma persoanei urmarite, pentru a afla ce il intereseaza sau pentru a culege o proba. „De cateva ori am intrat in contact direct cu persoanele pe care le urmaream. Nu si-au dat seama insa nici o secunda ce urmaream de fapt”, a mai precizat Mihai Irimia.

Scoala de detectivi

Irimia este detectiv particular inca din 2004, de cand a intrat in vigoare legea care reglementeaza exercitarea profesiei de detectiv particular in Romania. Firma acestuia are licenta de functionare eliberata de catre Inspectoratul General al Politiei Romane. In prezent, in Iasi isi desfasoara activitatea circa 23 de detectivi particulari, care au urmat un curs de formare de trei luni. Costul unui astfel de curs este de 20 milioane lei (2 mii RON), plus inca 10 milioane lei (1.000 RON), reprezentand taxe de examinare. In urma sustinerii examenului scris si a interviului, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin intermediul Inspectoratelor Judetene de Politie, elibereaza licente de functionare. In general, profesia de detectiv este exercitata de catre fosti lucratori din cadrul sistemului national de aparare. Politia a fost de multe ori nevoita sa apeleze la sprijinul colegilor politisti, in prezent detectivi. „Nu de putine ori mi s-a solicitat ajutorul de catre institutiile statului, aducandu-mi si eu contributia la elucidarea unui caz. De asemenea, mi s-a intamplat sa gasesc diverse persoane date in urmarire generala si sa anunt imediat Politia”, a mai declarat Irimia. Desi in trecut au existat unele neintelegeri cu privire la diferenta dintre politist si detectiv, lucrurile au inceput sa intre pe un fagas normal. „Oamenii vin la detectiv atunci cand nu-si rezolva problemele cu organele statului, sau atunci cand vor sa urgenteze treburile”, a mai precizat Mihai Irimia.

Comentarii
Adauga un comentariu