Educatie intima

Primul consult ginecologic. Vezi cand se impune vizita la medic

Publicat: 31 ian. 2011

Primul examen ginecologic, desi nu este placut pentru nicio fata, este oportun pentru a descoperi si trata diverse afectiuni, inca din faza incipienta. In plus, in timpul acestui consult vei primi si sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale.

Potrivit medicilor, primul consult ginecologic se face dupa 18 ani sau oricand dupa 12 – 13 ani (dupa aparitia primei menstruatii) – in cazul in care adolescenta are probleme ginecologice sau daca si-a inceput deja viata sexuala.

Controlul are trei puncte principale: informare, prevenire si tratament (daca este cazul). Adolescenta poate primi informatii pentru orice intrebare care are legatura cu sexualitatea, cu schimbarile care se petrec in corpul ei dupa ce devine activa din punct de vedere sexual.

Primul consult ginecologic nu dureaza mai mult de 10-15 minute. In timpul acestui consult, medicul se asigura ca organele aparatului reproducator se dezvolta normal si va lua imediat masuri, in cazul depistarii vreunei anomalii. Daca adolescenta se confrunta cu diverse probleme (menstruatii dureroase, dereglari hormonale, secretii patologice, etc.), ginecologul va institui tratamentul necesar.

Simptome care impun vizita la ginecolog:

– sangerari intermenstruale;
– sangerare sau secretie vaginala anormala;
– durere in timpul actului sexual;
– durere, mancarime sau umflaturi la nivelul vulvei sau vaginului;
– menstre abundente, prelungite sau foarte dureroase;
– secretie la nivelul mameloanelor;
– durere anormala sau severa localizata in abdomen, in pelvis sau in vagin.

Cerinte obligatorii inaintea unui examen ginecologic:
1. Consultul nu se face in perioada menstruatiei. Daca iti faci analize pentru secretiile vagine, este indicat sa mergi la cateva zile dupa menstruatie.
2. Inainte de prezentarea la medic, nu trebuie sa faci spalaturi vaginale si nici sa folosesti tampoane, geluri si chiar sa eviti contactul sexual pentru a nu schimba rezultatele testelor.
3. Dupa varsta de 20 de ani, fiecare femeie trebuie sa fie examinata anual de catre un medic si sa-si examineze singura sanii lunar, cel mai bine la cateva zile dupa incetarea menstruatiei.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit