News Flash:

Producatorul roman descalificat in fata competitorilor externi

16 Aprilie 1999
1048 Vizualizari | 0 Comentarii
•Planul de afaceri si, in general, activitatea economica a societatii comerciale ULVAS SA Vaslui au avut de suferit in cursul ultimilor ani de pe urma mediului concurential. Intr-o mare masura au mai contribuit si o serie de programe guvernamentale care, in opinia directorului general, ing. Vasile Barbieru, s-au dovedit neviabile si incoerente in legatura cu sustinerea productiei agricole si de bunuri alimentare.

"Negocierile purtate de Guvernul Romaniei in cadrul Programelor ASAL si al Tratativelor CEFTA incepind cu anul 1997 au fost de natura sa loveasca si sa ingenuncheze nemilos productia si producatorii romani din agricultura si de bunuri alimentare, prin masuri aventuriste si nefundamentate. Una dintre acestea ar fi eliminarea subventiilor la dobinda pentru creditele destinate infiintarilor de culturi si pentru stocurile de materii prime pe durata depozitarii (8-9 luni/an). Acest lucru a condus la formarea unor preturi necompetitive pentru export si piata interna, la decapitalizarea agentilor economici si la cresterea productiei pe stoc", apreciaza Vasile Barbieru.

Alte elemente nefavorabile producatorilor romani si amintite de directorul general al ULVAS SA Vaslui este politica taxelor vamale reduse la import pentru produse finite si liberalizarea exportului de materii prime.

"Nu au facut altceva decit sa descalifice producatorii romani in fata competitorilor straini, din cauza avantajelor deosebite pe care le au in tarile lor, cum ar fi: subventionarea de catre stat a productiei agricole cu 36-42%, practicarea unor dobinzi bancare de 4-5 ori mai mici decit cele existente in Romania, perceperea de impozite si taxe undeva la jumatate fata de nivelul celor din tara noastra si prime substantiale la export. Acesti factori au contribuit in proportie de 80-90% la declinul rentabilitatii planului de afaceri in 1998. Si nu in ultimul rind, pretul de dumping practicat de importatori au obtinut producatorii de sroturi din tara sa vinda marfa la preturi derizorii, cu mult sub costuri (cca 34%) pentru a evita o erodare agresiva a costurilor bancare si o degradare a srotului din stoc. Impotriva acestei decapitalizari fortate Consiliul de Administratie al ULVAS SA Vaslui a facut demersuri repetate la Parlamentul Romaniei, la Guvern, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si la Patronat, dar nu s-a primit un raspuns favorabil", ne-a declarat directorul general al fabricii de ulei vasluiene.

Din acest punct de vedere, ULVAS SA Vaslui, in anul 1998 s-a confruntat cu situatii care au fost de natura sa descurajeze eforturile si incercarile de a desfasura o activitate competitiva. Cu toate aceste dificultati, productia agricola de oleaginoase din anii 1997 si 1998 a asigurat necesarul minim de floarea soarelui si boabe soia pentru capacitatile de procesare din Romania.

Productia de floarea soarelui (760.700 tone) si de boabe soia (66.000 tone) se datoreaza in principal si datorita implicarii fabricilor de ulei in campania de primavara cu seminte, pesticide, combustibil, in valoare de 235 miliarde lei, subventionarii pretului la semintele oleaginoase cu 35% de catre stat la infiintarea de culturi, dar si existentei cupoanelor agricole distribuite in baza Legii nr. 175/1998, care au abordat o parte din cheltuielile materiale aferente dezvoltarii culturilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul romaniei programelor asal tratativelor cefta guvern
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1582 (s) | 21 queries | Mysql time :0.041183 (s)