Magazin

Tu stii ce efect au genele asupra ochilor?

Publicat: 13 ian. 2015
1

Genele prea lungi, desi sunt o trasatura dorita, pot avea efecte negative asupra sanatatii ochilor: daca sunt mai lungi decat o treime din lungimea ochiului, nu-si mai indeplinesc eficient functia de a pastra ochiul umed si curat, iar acest fapt poate duce la aparitia unor boli oculare.

Cercetarile, publicate in  Journal of the Royal Society Interface, au fost realizate de specialisti de la Georgia Institute of Technology.

Ei au descoperit ca functia filtratoare a genelor – prin care acestea reduc cantitatea de particule din aer care ajunge la ochi – devine mai putin eficienta atunci cand genele sunt mai lungi decat o treime din lungimea ochiului (de la un colt al ochiului la celalalt).

Citeste si Trucuri utile pentru o manichiura rezistenta

Cercetatorii au studiat genele mai multor specii de mamifere – de la arici la girafe – si au realizat, de asemenea, simulari in tunelul de vant, folosind fire sintetice, pentru a testa efectul genelor.

Cand genele aveau lungimea potrivita (aproximativ o treime din lungimea ochiului), ele erau capabile sa reduca evaporarea la nivelul ochilor si acumularea de praf cu 50%. Aceasta capacitate se datoreaza atenuarii curentilor de aer care trec peste globul ocular.

Insa lungimea genelor s-a dovedit a avea consecinte negative din acest punct de vedere: genele prea lungi nu mai „prindeau” bine aerul; dimpotriva, printr-un efect de „palnie”, il conduceau spre ochi, intensificand astfel evaporarea si acumularea prafului si ducand la uscarea ochilor si la depunerea de particule pe globul ocular.

Citeste si De ce femeile slabesc mai greu decat barbatii?

Cercetarilor efectuate la Georgia Institute of Technology au aplicabilitate in viata de zi cu zi: ar trebui sa evitam sa ne lungim exagerat genele, prin metodele propuse de expertii in cosmetica, deoarece cresterea dimensiunilor genelor peste o treime din lungimea ochiului face ca ele sa nu-si mai poata indeplini eficient rolul lor fiziologic natural, de protectie a ochilor.

Adauga un comentariu