Diverse

Aceasta mutatie afecteaza una din doua persoane si este legata de depresie, astm, Alzheimer, autism, cancer de prostata, sindromul colonului iritabil

Publicat: 05 sept. 2019
25

Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca o avem sau ce inseamna chiar cu adevarat – dar poate ca lucruri precum un istoric familial de accident vascular cerebral, atac de cord sau lupta proprie cu depresia, cefalee de migrena sau sindromul de colon iritabil pot fi cauzate de enzima defectuoasa numita MTHFR. Mutatiile pe aceasta gena afecteaza intre 30 si 50% din populatie. MTHFR inseamna metilen-tetrahidrofolat reductaza. Este o enzima care transforma folatul pe care il mananci din alimente in forma activa 5-metiltetrahidrofolat printr-un proces numit metilare. Daca aveti o mutatie in aceasta gena inseamna ca va afecta cat de mult folat activ aveti in corp.

Pentru ce este important folatul? Folatul, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, se gaseste in alimentele pe care le consumam si este diferit de acidul folic care este sintetic si se gaseste in alimente si suplimente fortificate. Folatul este necesar pentru: sinteza ADN-ului, ARN-ului si SAMe, care sunt esentiale pentru o sanatate optima a celulelor; metabolizarea sau metilarea unica a carbonului (adaugarea unei grupe metil la o alta molecula); productia de neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si noradrenalina; formarea si maturarea globulelor rosii, a globulelor albe si a trombocitelor pentru o functionare sanatoasa a sistemului imunitar; dezintoxicarea homocisteinei care este un aminoacid utilizat ca marker pentru dezvoltarea bolilor de inima. S-a demonstrat ca nivelurile mari de homocisteina cresc riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice si cheaguri de sange in vene. Toate functiile de mai sus necesita conversia folatului in forma activa 5-MTHF, precum si co-factori suplimentari.

De asemenea, afecteaza gruparile metil din organism care sunt importante pentru: repararea tesuturilor, activarea si dezactivarea raspunsului la stres; protectia ADN si reducerea procesului de imbatranire; elimina substantele chimice si furnizeaza organismului un antioxidant puternic numit glutation; furnizeaza corpului energie. Deci, pe scurt, daca aveti probleme pe aceasta zona, boala cronica, inflamatia si sanatatea precara nu sunt departe.

Gena MTHFR. In prezent, sunt cunoscute 34 de mutatii care pot aparea in gena MTHFR, iar cele mai frecvente sunt MTHFR C677T si MTHFR A1298C. Putem vorbi de o mutatie heterozigota – o copie a genei mutate de la oricare dintre parinti si o copie normala sau una homozigota – doua copii ale genei mutate de la fiecare parinte. De asemenea, puteti avea ceea ce se numeste heterozigot compus – o mutatie C677T si o mutatie A1298C. Variatiile acestor mutatii pot reduce capacitatea corpului de a converti folatul in folat de metil cu 20-70%. Se estimeaza ca mutatiile heterozigote compuse reduc functia cu 50%. Aceasta afecteaza in mod semnificativ functia noastra imunitara, detoxifierea, starea de spirit si sanatatea generala.

Cercetatorii incep sa inteleaga implicatiile asupra sanatatii ale mutatiilor genetice ale MTHFR. Pana acum au gasit o asociere cu aceste conditii: depresia si anxietatea, avort repetat, Alzheimer, astm, boli de inima, cancerul de prostata si vezica urinara, autism, sindromul oboselii cronice, sindromul colonului iritabil. Aceasta este doar o lista scurta de afectiuni – exista sute de alte cazuri care au fost, de asemenea, legate de MTFHR.

Cum pot fi testat? Testul implica recoltarea unei probe de sange. Este important ca ambele variante ale mutatiei genetice sa fie testate. In SUA este posibila si testarea care foloseste o proba de saliva.

Suplimentarea cu acid folic. Acidul folic este de fapt considerat nociv pentru persoanele cu mutatii MTHFR. Din pacate, nu sunt capabili sa transforme acidul folic in forma sa activa, permitandu-i sa se acumuleze in organism si sa blocheze aceiasi receptori folositi pentru a absorbi folatul din alimentele noastre. Exista suplimente care contin acid folic activat (metil folat), dar aceste produse sunt disponibile numai prin intermediul unui medic specialist. Frecvent, aceste suplimente pot sa provoace reactii adverse, deci trebuie luate initial in doze mici, daca vi s-au prescris.

Dieta. Daca ati fost diagnosticat cu MTHFR, inseamna doar ca trebuie sa fiti mai vigilent cu sanatatea dumneavoastra. Consumul alimentelor sanatoase proaspete, variate, somnul suficient, exercitiile si reducerea stresului sunt toate aspectele importante pentru a compensa efectele mutatiei. De asemenea, trebuie sa va intoarceti la principiile nutritive de baza. Persoanele care consuma o dieta bogata in proteine animale cu cantitati mici de alimente pe baza de plante tind sa aiba deficit de folat. Este recomandat sa mancati o multime de legume cu frunze verzi, varza si fructe. Ficatul, rinichii si drojdia de bere sunt, de asemenea, surse bogate. Daca aveti probleme de sanatate nerezolvate si sunteti ingrijorat, este posibil sa aveti o mutatie pe aceasta gena si ar trebui sa solicitati sfatul unui genetician pentru ca mutatiile MTHFR si problemele de sanatate pentru fiecare individ pot fi variate si complexe.

Adauga un comentariu