Hardware

AMD Radeon HD 7970 X2: PowerColor anunta monstrul

Publicat: 28 mai 2012

Despre modelul Enthusiast al celor de la AMD pe piata placilor video am mai discutat si am dat de fiecare data de inteles ca situatia actuala mi se pare cel putin ciudata. Daca stam sa ne gandim putin, producatorul a introdus pe piata intreaga serie de modele inainte ca NVIDIA sa prezinte macar un singur model al noii generatii. Si cu toate acestea, AMD a oprit motoarele si nu a lansat nici acum modelul Enthusiast pe care il asteptam cu totii. Mai mult, a permis competitiei sa profite de aceasta situatie si asa se face ca GeForce GTX 690 este singura placa video realizata folosind chip-uri pe 28nm ce se adreseaza segmentului Enthusiast.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil13 AMD Radeon HD 7970 X2: PowerColor anunta monstrul

Radeon HD 7990 – modelul dual GPU al celor de la AMD – se va lansa in cele din urma in cadrul Computex-ului ce va avea loc in prima jumatate a lunii viitoare. Desi performantele placii sunt incerte in acest moment iar specificatiile sunt inca necunoscute, parerea generala pare sa fie ca AMD nu va mai reusi sa preia de aceasta data coroana de lider in materie de performanta grafica. Ciudat este ca au inceput sa apara informatii si despre solutii Enthusiast realizate de parteneri, iar aceste informatii sunt in mod evident mai mult decat niste simple zvonuri din moment ce astazi au aparut primele imagini cu un astfel de produs. Este vorba despre PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil13, o placa video ce ocupa trei slot-uri si este dotata cu doua chip-uri AMD Tahiti.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil13 AMD Radeon HD 7970 X2: PowerColor anunta monstrul

Din specificatiile cheie mai fac parte frecventele de functionare, care par sa fie aceleasi care au fost folosite si in cazul lui Radeon HD 7970, dar si faptul ca chip-urile folosesc toate unitatile de procesare cu care este dotat Tahiti XT. Daca nici cele trei ventilatoare cu care este dotata solutia de racire nu au reusit sa va creeze o imagine despre ce fel de monstru este creatia celor de la PowerColor, atunci aflati ca pentru alimentarea cu energie, placa foloseste trei conectori cu opt pini, TDP-ul fiind de 525W.

PowerColor Radeon HD 7970 X2 Devil13 AMD Radeon HD 7970 X2: PowerColor anunta monstrul

Deocamdata nu stim daca placa are nevoie de trei conectori cu opt pini pentru a functiona la setarile implicite sau daca acestia au fost implementati pentru a permite un potential de overclocking bun. Cert este insa ca modelul nu are nicio sansa sa depaseasca GeForce GTX 690 la frecventa de 925Mz pentru nucleele grafice. Si daca pentru 925Mz cei de la PowerColor au avut nevoie de o astfel de racire si de o astfel de alimentare, atunci situatia nu este una tocmai roz pentru AMD. Informatii complete vom primi insa pe durata Computex si atunci vom sti daca AMD Tahiti poate da sau nu nastere unor placi video reusite.

Adauga un comentariu