Eveniment-Social

Bacalaureat

Publicat: 24 iun. 2002
4

•Astazi are loc proba orala de limba si literatura romana •Mesele de protocol trebuie rezumate doar la o cafeluta si la un biscuit •Elevii ce vor obtine o medie cuprinsa intre 9.50 si 10 pot face contestatii •Profesorii corectori vor fi trasi la sorti, nominalizarea pe centre facandu-se in dimineata corectarii

Absolventii claselor a XII – a sustin azi prima proba a examenului de bacalaureat, si anume proba de limba si literatura romana, cea scrisa fiind programata pe 1 iulie. Urmeaza apoi proba obligatorie a profilului pe 3 iulie, cea la alegere din aria curiculara corespunzatoare specializarii (scris sau practic) in 4 iulie, apoi proba la alegere din celelalte arii curiculare pe 5 iulie. Rezultatele la examenul de bacalaureat se vor afisa in data de 7 iulie, in timp ce contestatiile se pot depune pe 8 iulie. Rezolvarea acestor contestatii se va realiza in perioada 9 iulie – 10 iulie, afisarea rezultatelor finale avand loc pe 11 iulie. Trebuie mentionat faptul ca, in cazul in care un elev nu se prezinta la una dintre probe, este considerat respins. In ceea ce ii priveste pe candidatii imobilizati la pat, acestia vor sustine probe la locul imobilizarii, cu o comisie speciala, in acelasi timp cu ceilalti candidati. Candidatii inscrisi fara a indeplini conditiile legale sau care au beneficiat de partinire frauduloasa sunt eliminati din examen sau, dupa caz, li se anuleaza diploma. Transportul tezelor de la centrul de examen la centrul de corectura se va efectua sub protectia politiei si jandarmilor. Cei care nu sunt declarati admisi la primul examen de bacalaureat vor putea sustine o a doua sesiune in luna august. Astfel, candidatii se vor inscrie in perioada 7 – 9 august, urmand sa sustina proba orala la limba si literatura romana in perioada 12 – 13 august si cea scrisa in ziua de 19 august. Urmeaza apoi proba obligatorie a profilului pe 21 august, la alegere din aria curiculara corespunzatoare specializarii (scris sau practic) in 22 august, iar proba la alegere din celelalte arii curiculare pe 23 august. Rezultatele la cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat vor fi afisate in data de 25 august, in timp ce contestatiile vor fi depuse pe 26 august. Rezolvarea acestor contestatii se va realiza in perioada 27 – 28 august, afisarea rezultatelor finale avand loc pe 29 august.

Rezolvarea contestatiilor

Contestatiile depuse de catre candidatii la examenul de bacalaureat se discuta in prima faza cu profesorii stabiliti de catre presedintele centrului de corectare. Candidatul este chemat, i se prezinta lucrarea si se poarta o discutie pe marginea tezei. Daca diferenta este mai mica de 0,5 puncte, asa cum este stabilit, nota nu va fi modificata. In cazul in care diferenta este mai mare de 0,5 puncte, atunci teza va fi inaintata catre comisia judeteana de contestatii. Daca la recorectare se constata o diferenta mai mare de 0,5 puncte, in plus sau in minus, atunci se modifica nota si va fi valabila cea acordata de catre comisia de contestatii.
Spre deosebire de anii precedenti, pentru notele mai mari de 9,50 este posibila modificarea notei finale, iar aceasta va fi cea stabilita la recorectare. „In ceilalti ani, tezele notate de la 9,50 la 10 nu mai puteau intra la contestatii. Incepand din acest an, intra si aceste teze. De exemplu, daca un elev a obtinut nota 9,70 si considera ca a fost nedreptatit, poate depune contestatie. In cazul in care in urma recorectarii obtine 9,80, atat ii va fi acordat. Valabil si daca dupa recorectare a obtinut mai putin. Acesta este un lucru foarte important si implica o foarte mare responsabilitate”, a declarat prof. Mihai Dumitriu, inspector scolar general in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Centre speciale de corectura la bacalaureat

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a introdus, la inceputul acestui an, cateva noutati in ceea ce priveste sustinerea examenului de bacalaureat si corectarea tezelor de la acest examen. Astfel, examenul se va desfasura in perioada 24 iunie – 7 iulie in centre speciale (27 centre de examen), urmand ca in fiecare centru sa fie inclusi cel putin 150 de elevi, in timp ce un centru de corectare va avea minim o mie de candidati. Tot ca o noutate, tezele vor fi corectate in centre de corectare, pentru judetul Iasi fiind propuse cinci asemenea centre. Profesorii corectori vor fi trasi la sorti cu douazeci si patru de ore inainte sau chiar in ziua corectarii si vor fi anuntati in dimineata respectiva asupra centrului din care vor face parte. Mai mult, aceste centre vor fi pastrate secrete. „S-a luat aceasta masura pentru a se face o corectare uniforma si, pe cat posibil, sa fie eliminate subiectivismul si frauda din timpul corectarii. Profesorii din comisia de corectare vor fi trasi la sorti cu 24 de ore inainte sau chiar in ziua respectiva, dar nu vor fi anuntati din care centru fac parte decat in dimineata respectiva. De mentionat faptul ca aceste centre vor ramane secrete”, a precizat prof. Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.
In ceea ce priveste probele orale, practice si lucrarile scrise, acestea vor fi sustinute toate de catre candidati in centrele de examen.

Anul trecut, la BAC au promovat 86,36% dintre candidatii

Conform unor estimari ale Inspectoratului Scolar Judetean, in acest an, in vederea sustinerii examenului de bacalaureat se vor inscrie 5.287 de candidati, dintre care 4.329 de absolventi la zi, 583 de absolventi la seral si 375 de restantieri. Conform rezultatelor de anul trecut de la bacalaureat, dintre cei 5.992 de candidati inscrisi, s-au prezentat 5.839, fiind declarati promovati 5.042. Reamintim faptul ca 4.984 dintre candidati erau absolventi ai formei la zi, 528 la seral, 480 fiind restantieri. „Proportia de promovabilitate de anul trecut a fost una foarte buna: 86,36% in total si la zi 91,86. Numarul celor respinsi a fost de 796 de candidati. Este o proportie realista care arata ca s-a lucrat cu mare atentie”, a adaugat seful Inspectoratului Scolar Judetean.
Referitor la plata examenelor, cei care dau bacalaureatul deja pentru a treia oara si absolventii de licee particulare vor plati o suma de 1.240.000 de lei, impusa de catre conducerea MEC. De plata acestor bani vor fi scutiti acei elevi care indeplinesc anumite conditii. „Nu vor plati aceasta taxa copii orfani sau cei ce provin din familii care intampina dificultati financiare. Analizand anumite cazuri deosebite, inspectorul general are libertatea de a lua aceasta masura, si anume aceea de a fi scutiti de taxa. Acesti copii trebuie sa aduca doar actele doveditoare”, a spus Mihai Dumitriu.

Patru cazuri speciale la bacalaureat

In acest an, patru elevi absolventi de clasa a XII – a vor sustine examenul de bacalaureat pe paturile de spital sau asistati de comisii speciale. Cea mai sensibila situatie este cea a Crinei Ana – Maria Ciorba, eleva la Liceul Economic numarul 1. Aceasta este bolnava de leucemie si va sustine probele la Spitalul „Sfantul Spiridon”. Alti doi copii, care au deficiente de vedere, respectiv de limbaj si vorbire, vor sustine probele asistati de catre profesori pentru transcrieri de teze, respectiv de catre un profesor logoped. Tot profesori il vor asista la transcrieri de teze pe Ciprian Rosca, elev la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, accidentat la mana dreapta.

Cafelutele si piscoturile vor inlocui mesele de protocol

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi a trimis doua comunicate tuturor directorilor unitatilor scolare. Asa cum este precizat, inainte de organizarea examenului de bacalaureat, scolile au obligatia sa verifice la inscriere toate documentele candidatilor, inclusiv in foile matricole, daca au fost parcursi si absolviti toti anii de studiu. Totodata, este interzisa strangerea de fonduri de la elevi pentru desfasurarea examenelor mentionate. Chiar si in conditiile in care prin comitetul de parinti se stabileste o contributie baneasca, aceasta nu le poate fi impusa celorlalti parinti ca fiind obligatorie. De asemenea, conform articolului 52, alineatul 5 din „Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar”, elevii in situatie de corigenta vor avea cel putin o nota, respectiv un calificativ in plus fata de numarul de note, respectiv calificativ prevazut de alineatul 4 al aceluiasi articol 52. De regula, ultima nota sau ultimul calificativ sunt acordate in „ultimele doua saptamani ale semestrului”.

Corigentii le vor tine pumnii colegilor care sustin BAC – ul

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a hotarat sa scoata sesiunea speciala de sustinere a examenelor de corigenta pentru absolventii claselor a XII – a. Astfel, acestora li s-a taiat orice sansa de a mai participa la prima sesiune a examenului de bacalaureat. Motivul, Directia Generala pentru Invatamant Preuniversitar din cadrul MEC a hotarat ca elevii care vor absolvi clasele a XII – a sa isi sustina corigentele in perioada 5 – 7 august. Conform aceluiasi grafic de desfasurare a examenelor de corigenta pentru anul scolar 2001 – 2002, la clasele terminale ale scolilor profesionale perioada de sustinere a corigentelor va fi 15 – 16 iunie, pentru clasele terminale ale scolilor de ucenici – 8 – 9 iunie, pentru clasele terminale ale scolilor postliceale, de maistri si pentru specializarile asistent medical generalist (anul III), 3 – 5 august, iar pentru clase din invatamantul primar si clase din invatamantul gimnazial, liceal, profesional, postliceal si de maistri, altele decat cele terminale, a fost aleasa perioada 2 – 11 septembrie. Elevii corigenti din clasele terminale care nu pot participa la sesiunea de corigente stabilita pentru aceste clase in luna iunie, respectiv in luna august, se pot inscrie la sesiunea de corigente generala, din 2 – 11 septembrie. Elevii corigenti din clasele terminale care s-au prezentat la sesiunea de corigente din luna iunie, respectiv din luna august, si nu au promovat examenul de corigenta vor fi declarati repetenti si nu mai au dreptul sa se prezinte la sesiunea din 2 – 11 septembrie.
Marius HALCIUG

Adauga un comentariu