Actualitate

Bomba in lumea afacerilor din Iasi. Judecatorii au aruncat in aer combinatii de zeci de milioane de euro

Publicat: 15 nov. 2015

@ Afaceri de zeci de milioane de euro sunt zguduite de o hotarare judecatoreasca data recent de judecatorii ieseni @ Terenul pe care s-au construit aceste afaceri private revine, dupa aproape 20 de ani, in proprietatea statului

Decizie fara precedent a justitiei iesene! Judecatorii au hotarat ca o suprafata de 4 hectare de teren, aflata in Zona Industriala, la marginea DN 28, sa revina in proprietatea statului, la mai bine de 20 de ani dupa ce a ajuns in proprietate privata, fiind si tranzactionat de mai multe ori intre persoane fizice si societati private. Decizia luata recent de judecatorii ieseni de la Tribunal in dosarul 15110/245/2010 pune mari probleme unor firme cunoscute din Iasi. Astfel, suprafata de 4 hectare se afla pe Calea Chisinaului nr. 45, iar pe acest teren s-au construit diverse imobile, care intre timp au devenit si sedii ale unor firme sau adapostesc spatii de expozitie de tip showroom pentru mai multe reprezentante auto printre care Open Service, Klado Motors, Trendo Automobile, International Leasing si asa mai departe. Este greu de crezut ce se va intampla mai departe si asta deoarece, conform deciziei judecatoresti, aceste firme ocupa acum ilegal aceasta suprafata de teren.

Citeste si: Zeci de firme se bat pe cadavrul unei reprezentante auto. Au de recuperat miliarde

Practic, in baza deciziei judecatoresti, autoritatile pot solicita acum eliberarea terenului. Totul a plecat de la solicitare transmisa judecatorilor in anul 2010 de Dragomir Tomaseschi, fostul prefect al judetului Iasi. Acesta a solicitat Judecatoriei Iasi sa anuleze o hotarare data de Comisia judeteana de fond funciar in anul 1996. Este vorba despre Hotarârea nr.414/27.06.1996, prin care s-a dispus ca suprafata de 4 hectare teren situata pe Calea Chisinaului nr. 45 sa treaca in proprietatea societatii International Complex Service SA. „Imi amintesc ceva, desi a trecut ceva vreme. Retin ca am constatat faptul ca, suprafata respectiva de teren a fost atribuita ilegal acelei societati comerciale, motiv pentru care am si promovat actiune in justitie”, a spus ieri, fostul prefect Dragomir Tomaseschi.

SC International Complex Service SA a fost condusa o buna perioada de timp de Claudiu Iacob, Ovidiu Dan Necula si Claudiu Ciutea. Dupa cum se poate observa, este vorba despre aceleasi persoane care au infiintat mai tarziu firmele Open Service, Trendo Automobile, Klado Motors, dealeri ale unor cunoscute marci de autovehicule precum Skoda, Peugeot, Kia etc. „Admite actiunea formulata de reclamantul Prefectul Judetului Iasi în contradictoriu cu pârâtii Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi prin Prefectul Judetului Iasi, Comisia Municipala de Fond Funciar Iasi prin primar si SC Open Forum Auto SA (fosta SC International Complex Service SA Iasi). Constata nulitatea absoluta a Hotarârii nr.414/27.06.1996 emisa de Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi, adoptata în beneficiul SC International Complex Service SA Iasi”, se arata in hotararea judecatoreasca data recent de magistratii ieseni.

Firme urmarite de blestemul falimentului

Dupa ce a fost pusa in posesie pe intreaga suprafata de 4 hectare, firma International Complex Service a transferat o buna parte din suprafata catre Open Forum Auto. La randul sau, SC Open Forum Auto SA a vandut o buna parte din teren catre SC International Leasing Asset Solutions SA, societate comerciala controlata de Ovidiu Dan Necula si Ioana Necula. Astfel, International Leasing ocupa o suprafata de 26.351,93 metri patrati, evaluata in anul 2010 la un pret de 384.167 euro. International Leasing se afla in pragul falimentului, ca si o parte din firmele enumerate mai sus. Astfel, Klado Motors a intrat in faliment in anul 2012, cu datorii de zeci de miliarde. De la aceasta firma, BCR Leasing are de recuperat suma de 442.619 lei, Directia de Finante – 72.845 lei, Unicredit Leasing – 104.296 lei, OTP Leasing – 980.030 lei, Trendo Automobile – 2.604.171 lei, International Leasing – 52.589 lei.

Citeste si: Mii de soferi asteptau cu sufletul la gura acest moment. Decizie istorica pentru piata auto din Iasi

De asemenea, Trendo Automobile a intrat in insolventa in anul 2010, cu datorii foarte mari. Cei mai mari creditori ai acestei firme sunt International Leasing Asset Solutions, care are de recuperat 10.518.802 lei si NBG Leasing, care s-a inscris in tabelul creditorilor cu suma de 2.731.252 lei. La randul sau, International Leasing Asset Solutions a intrat in insolventa pe data de 4 octombrie 2010, avand datorii de circa 25 de milioane euro. Cel mai mare creditor este BCR, care revendica peste 10 milioane euro. Valoarea taxelor si impozitelor neachitate catre bugetul de stat se ridica la circa 11,7 milioane lei, trei salariati cer aproape 20.000 de lei, iar alte doua firme 500.000 de lei. Printre creditori se mai numara Piraeus Bank, Romanian International Bank SA, Emporiki Bank Romania SA, Emporiki Bank of Greece SA, GDF Suez Energy, Marfin Bank Romania SA, Banca Romaneasca-membra a Grupului National Bank of Greece, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca SA, Bancpost SA, RI Eastern Europe Finance B.V prin Raiffeisen Bank SA etc. Pe data de 4 decembrie 2015, judecatorii ieseni vor decide daca aceasta societate va intra in faliment.
Comentarii
  • Bai, sunteti nebuni, la Open Service, dealerul Skoda are biroul fostul vopsit al fiscului, IOAN GRIGORIU, cel mai tare di-RECT-or, in viata. Aveti grija, ca asta a tot fost mutat si pe la vama si tot in finante a ajuns

  • Esti mic, Micu. Pe nea’ Pui (Grigoriu), il stiu personal. Dar e cam tras pe linie moarta, nu mai are putere. Dupa ce dl Iacob a plecat dintre noi, acest vopsit a acaparat un birou cu forta in incinta Skoda. Nimeni nu-l vrea acolo, dar doamna Iacob e destul de speriata de el (deh, fost sef de finante)

  • cu Ioana Necula de pe el Doamna, e de lucru. acolo e frauda mare cu fam CIHODARU si bineinteles cu aprobarea domnului director GRIGORIU, deh, era mare safalau la Fisc,nu?

  • Se pare ca pana acum nimeni nu vede de unde pornesc astfel de probleme. La DNA cap de afis al dosarelor cercetate ar trebui sa il tina cei care au facut parte din Comiisiile locale si judetene de fond funciar si unii primari. De la ei au pornit toate problemele, altfel nu ar fi si acum dupa mai bine de 20 de ani de la aparitia Legii 18 mii de procese funciare. Or, se pare ca da mai bine sa arestezi „personalitati” decat un nimeni de la comisii.

Adauga un comentariu