Boli si tratamente

Ce este atelectazia?

Publicat: 29 mart. 2014
Termenul de atelectazie se refera la colapsul, prabusirea, unei parti din plaman care, conform literaturii de specialitate, determina lipsa gazului din alveolele pulmonare. Aceasta afectiune poate include un segment sau chiar intregul plaman si este aproape intotdeauna un fenomen secundar altei boli sau conditii patologice preexistente.
Se considera ca atelectazia nu este influentata de sex sau de rasa, insa cu toate acestea, poate sa apara mai frecvent la copiii mai mici decat la copiii mai mari si adolescenti, potrivit divahair.ro. Cel mai adesea, aceasta boala este cauzata de un blocaj al bronhiilor sau al bronhiolelor prin care trece aerul sau de presiunea existenta pe partea exterioara a plamanilor.

Pleurezia maligna. Cauze si simptome
 

Factorii de risc pentru dezvoltarea atelectaziei pulmonare includ:
– anestezia;
– obiecte straine introduse in caile respiratorii;
– boli pulmonare;
– mucus in caile respiratorii;
– presiune asupra plamanilor cauzata de acumularea de lichid intre coaste si plamani;
– repaus la pat prelungit cu doar cateva modificari de pozitie;
– tumorile care implica caile respiratorii.
In atelectazia fetala, plamanii nu reusesc sa se extinda in mod normal la nastere. Aceasta boala poate fi datorata unei varietati de cauze inclusiv prematuritate, stimul nervos scazut la respiratie, hipoxie fetala, precum si obstructia bronhiilor de catre un dop de mucus.

Metode de a evita imbolnavirea de pneumonie
 

La persoanele mai in varsta, atelectazia este rezultatul obstructiei cailor respiratorii sau esecul in a respira adanc. Aceasta apare cel mai frecvent ca o complicatie in perioada postoperatorie, atunci cand respiratia profunda si de stimulare, spirometria, sunt adesea folosite. 
Atelectaziile pot aparea spontan dupa procedurile interventionale toracice sau abdominale superioare. Cele mai multe simptome si semne sunt determinate de rapiditatea cu care apare ocluzia bronsica, dimensiunea plamanului afectat si de prezenta sau absenta infectiilor complicante. Ocluzia bronsica rapida a unei zone pulmonare mari determina durere in lobul afectat, dispnee (respiratia se face cu dificultate) si cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si mucoaselor). Alte simptome care pot sa apara in atelectazie sunt:
– hipotensiune arteriala;
– tahicardie;
– febra;
– stare de soc
In forma cronica, pacientul poate sa nu aiba simptome ale bolii in curs de dezvoltare, altele decat cele de dispnee si slabiciune.
Simptomele bronsitei
 


loading...

Adauga un comentariu