Actualitate

Certificarea calitatii – un nou deziderat al agentilor economici

Publicat: 01 apr. 1999
1

•Camera de Comert si Industrie Iasi, in colaborare cu Societatea Romana pentru Certificare ROCERT SA Bucuresti au organizat la sfirsitul lunii martie, la Iasi, un seminar avind ca tema de dezbatere „Managementul si asigurarea calitatii, Certificarea ISO 9000 – ISO 14000”.

La baza organizarii unui asemenea seminar, la Iasi, a stat necesitatea implementarii in procesul de productie a factorului principal numit calitate. Pe baza implementarii sistemului de calitate, firmele romanesti urmaresc sa obtina certificarea calitatii si prin urmare preturi mai competitive la export.

La seminar a fost invitat ca lector compania ROCERT SA din Bucuresti, societate romana pentru certificare. In partea a doua a seminarului au fost prezentate doua studii de caz a companiilor membre ale CCI Iasi: ASAM SA, care a implemetat cu succes un sistem de calitate si CABLERO srl, companie italiana care functioneaza in judet si care are in curs de implementare un sistem de calitate.

Dana Agape Comsa, consilier la Departamentul Relatii al CCI Iasi considera ca, atit prezentarea facuta de directorul firmei ROCERT din Bucuresti, Lucian Nitu, cit si studiile de caz prezentate de cele doua societati iesene au venit in sprijinul agentilor economici din judetul Iasi, atit pentru constientizarea acestei probleme si mai ales a beneficiilor directe ce vor apare imediat dupa implementarea sistemului de calitate. „In partea de negociere, in momentul in care-i spui partenerului extern ca ai implementat sistemul de calitate ISO, ca firma, ai o alta carte de vizita si o alta intrare”, a declarat consilierul CCI Iasi.

ASAM SA Iasi primeste mai putine reclamatii de la principalii beneficiari

Marieta Radulescu, directorul Departamentului de Asigurarea Calitatii din cadrul ASAM SA Iasi, ne-a declarat ca, implementarea sistemului de calitate a presupus, timp de doi ani, un efort fizic, intelectual si financiar.

„Mai important este faptul ca rezultatele se vad. Mai concret, rebuturile in firma au scazut cu cel putin 50%, iar reclamatiile de la clienti s-au redus cu 80%. Profilul societatii ASAM SA Iasi este industria constructoare de masini. Exportam 65% din productia companiei. Certificarea ne-a fost impusa de clienti. Odata cu implementarea acestui sistem, ne-a crescut credibilitatea, iar beneficiile au fost directe. Partenerii externi au acceptat renegocierea contractelor. Practic, am putut creste preturile la produsele exportate. Calitatea inseamna si bani”.

Pentru implementarea sistemului de calitate, ASAM SA Iasi a beneficiat de o sustinere PHARE si aproape intreaga cheltuiala a fost asigurata de aceasta finantare. La finele seminarului, Lucian Nitu, directorul executiv al ROCERT Bucuresti, s-a aratat multumit de interesul manifestat de reprezentantii firmelor iesene in privinta acestui subiect.

Adauga un comentariu