Mozaic muzical

Creatia artistica a lui Gavriil Musicescu

Publicat: 20 mart. 2015
3

Gavriil Musicescu (n. 20 martie 1847, Ismail, sudul Basarabiei, acum in Ucraina – d. 21 decembrie 1903, Iasi) a fost un compozitor, muzicolog si dirijor roman. Muzician de inalta pregatire, dirijor si organizator de talent al uneia dintre cele mai impunatoare formatii corale care au fiintat pe pamantul Romaniei — Corul Mitropolitan din Iasi — unul dintre primii muzicologi care au patruns in esenta comorilor folclorului romanesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfasurat pe cele mai diverse planuri o adanca opera de creatie, de promovare a valorilor artistice romanesti, de educatie muzicala.

Este tatal celebrei pianiste si profesoare de pian Florica Musicescu, si bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O. Teodoreanu (Pastorel).

Vezi si Creatia muzicala a lui Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov

In afara de muzica corala religioasa si laica, creatia sa cuprinde lucrari ocazionale, ca de pilda monumentala piesa corala Cu tarie inainte scrisa in 1885 cu prilejul jubileului de jumatate de veac al Academiei Mihailene din Iasi.

Vezi si Detaliul SOCANT din viata lui Ceaikovski

In 1883, cu prilejul inaugurarii statuii lui Stefan cel Mare, Gavriil Musicescu scrie Cantecul lui Stefan cel Mare, reluat si amplificat in zilele noastre de compozitorul Gheorghe Dumitrescu, in opera Ioan Voda cel Cumplit. Prin cantecele sale, Gavriil Musicescu a fost prezent in toate manifestarile patriotice si culturale ale tarii. In septembrie 1877, cu prilejul marii intalniri de la Universitatea din Iasi, compune un inaripat mars eroic intitulat Arme, arme. Sub titlul Fiii Romaniei, marsul s-a cantat la reprezentatiile de gala in cinstea caderii Plevnei. Soldatilor romani le-a mai inchinat cantecele Moartea viteaza si Osteanul roman, pe versuri populare.

O remarcabila autenticitate artistica o demonstreaza Hora de la Plevna pe versuri de Vasile Alecsandri, Stejarul si cornul pe versuri populare, Ca un glob de aur pe versuri de Dimitrie Bolintineanu.

Gavriil Musicescu a armonizat melodii populare si a publicat recenzii si studii muzicale, articole in legatura cu valoarea folclorului ca baza pentru dezvoltarea muzicii culte.

Compozitorul si dirijorul Gavriil Musicescu s-a stins din viata la data de 8 decembrie 1903, in municipiul Iasi. A fost inmormantat la Cimitirul Eternitatea din Iasi.

Elevii sai, Ion Vidu si Timotei Popovici, veniti din Banat sa invete la Iasi, ca si Enrico Mezzetti, Al. Zirra s.a., au continuat traditia maestrului lor, imbogatind repertoriul coral romanesc cu lucrari de valoare. Traditia dirijorala a lui Gavriil Musicescu a fost continuata la Iasi de Antonin Ciolan si Vasile Popovici-Ieseanu.

Adauga un comentariu