National

Crescatorii acuza scaderea pretului animalelor: „Inca un pic si dam o vaca pe un pantof”

Publicat: 25 aug. 2015
1
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Francu, a declarat, marti, la sedinta Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, ca pretul animalelor a scazut foarte mult, astfel ca o vaca a ajuns sa valoreze cat o pereche de pantofi.
„Anul asta producem scump, prost, deoarece furajul este foarte prost si putin. Vreau sa va atrag atentia ca o vaca se vinde cu 500 de lei. Ajungem inca un pic si dam o vaca pe un pantof”, a spus Francu.
El a afirmat ca efectivul de bovine din Romania va fi refacut abia peste cinci ani si doar daca Ministerul Agriculturii va lua masuri in acest sens.
„Necazul este ca pretul de lapte e de 50 de bani, vaca e 500 de lei, dar sa nu fie prea tarziu si sa nu mai avem la cine sa dam. A reface efectivul de bovine, care si asa este intr-o cadere libera, este o chestiune foarte lunga de timp, de peste cinci ani de zile. Va rog sa vedem ce putem face in acest sector, pentru a-l putea salva”, a completat Francu.
Omul de afaceri sustine ca marile lanturi de magazine nu au scazut preturile la produsele lactate si la carne, in ciuda reducerii TVA la 9%, iar profiturile obtinute de acestea nu se intorc sub forma de impozite la bugetul de stat.
„Din aprilie 2014 pana in aprilie 2015, pretul la poarta fermei a scazut intre 48 si 33%, indiferent de dimensiunea lor. Nu am vazut nicio reducere la pretul la raft, nici macar dupa reducerea TVA. Nu ar fi nicio problema, daca toate aceste profituri s-ar intoarce in mod just in bugetul statului. Va atrag atentia ca peste 40% din productia laptelui este la negru. A disparut Directia de Cota si nu mai e nimeni in Romania care sa inregistreze productia de lapte. Ce vom raporta la Uniunea Europeana, pe ce vom cere despagubiri? Ati facut legea contractarii laptelui si nimeni nu vede daca e aplicata sau nu. Cati procesatori de lapte au facut contracte asa cum scrie legea, pe minim sase luni?”, a intrebat Francu.
In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca subventiile acordate producatorilor de lapte nu pot fi majorate.
„Producatorii de lapte au un pret nesatisfacator. Ce sa facem, sa marim subventia?! Nu este o solutie, pentru ca subventia ajunge aproape cat incaseaza ei pe litrul de lapte. Cu cat creste subventia, s-ar putea ca procesatorul sa scada pretul”, a spus ministrul.
El a aratat ca este nevoie de o mai buna organizare, care sa se bazeze „pe principii moderne”.
Adauga un comentariu