Magazin

De ce cuplurile care se cearta mai des se iubesc mai mult

Publicat: 18 mai 2019
1

Iata un scenariu care poate ti se pare cunoscut si tie: „Daca ma iubesti, cearta-te cu mine. Daca ma iubesti, tipa cu mine. Striga si urla cu mine, pentru a-mi arata ca iti pasa. Agita-te cu mine si plangi cu mine”. Din pacate pentru toti acei vecini care locuiesc langa un cuplu galagios care se cearta mai mult decat vorbeste normal, vestea este ca cei doi „porumbei” nu se vor desparti prea curand. De fapt, certurile lor nu sunt semnul unei relatii bolnave, ci indica o relatie amoroasa sanatoasa. Potrivit Dr. John M. Gottman de la Institutul Gottman, cearta nu este semnul unei relatii slabe, ci indica o relatie puternica… doar ca depinde de CUM te certi.

Potrivit doctorului Gottman, exista trei stiluri de cearta de baza:
1. Partenerii care vor sa stea jos, sa faca un compromis si sa se intoarca la a fi confortabil unul cu celalalt in relatie.
2. Partenerii care vor sa se faca auziti imediat si care determina cealalta persoana sa fie de acord cu ei.
3. Partenerii care nu au niciun interes in a face fata problemelor.

Prima abordare, desi a fost descrisa in mod rational, nu include intotdeauna partea in care partenerii stau jos calmi. Aceasta poate cuprinde accese de furie, tipete, fete inrosite de furie si retragerea in colturile camerelor. Cu toate acestea, cearta se incheie in compromis si pace intre cei doi. Asa cum ai invatat dintr-o cearta buna, desi poate fi dificil si dureros sa treci prin ea, rezultatul este intotdeauna o relatie mai puternica. Cea de-a doua abordare este doar un semn care indica un partener care nu vrea sa rezolve problemele sau care nu vrea niciodata sa asculte. Acesta este cineva care nu iti merita timpul si care nu se cearta intr-un mod productiv si benefic pentru cuplu.

Acest partener nu este intr-adevar interesat de cearta, de lupta care se da intre voi, cu atat mai putin ar fi interesat sa tipe sau sa strige. A treia este cea mai mortala abordare a relatiilor: faptul de a nu te certa, de a nu lupta. Pentru observatorul care vede lucrurile din exterior, ar parea ca cei doi care nu se cearta niciodata sunt cei mai fericiti.

De fapt, este chiar opusul. Cuplul caruia ii pasa suficient pentru a se certa (nu sa dea bir cu fugitii si sa nu se lupte) este cuplul care detine relatia cea mai puternica, cea mai iubitoare. Este usor sa te indepartezi si sa pleci de langa celalalt atunci cand lucrurile se complica si devin dificile, dar este un semn de dragoste adevarata atunci cand esti dispusa sa induri durerea si disconfortul de a trece printr-o cearta buna.

 

Adauga un comentariu