Actualitate

Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

Publicat: 20 aug. 2014

@ Moment exceptional si de o valoare unica! @ Cu siguranta, nimeni nu ar fi crezut ca asa ceva ar fi posibil @ Tulburator este ca totul tine de evenimente ciudate petrecute chiar in centrul orasului Iasi @ Totul este bine ascuns, chiar si in zilele noastre, si doar cateva documente mai pot oferi date despre aceasta stare de fapt @ Daca se va afla secretul intregii povesti, inclusiv presedinti de state vor interveni pentru a vedea despre ce este vorba

Privita din toate punctele de vedere, cercetata de istorici valorosi, plina de enigme si monumente fabuloase, povestea din ultima jumatate de mileniu a Iasului pare una care, aparent, nu ar mai ascunde secrete! Iata ca, in pofida acestei realitati, un detaliu adus in prim-plan de un tanar cercetator iesean ar putea constitui, cu siguranta, o noua fila originala legata de trecutul orasului. Astfel, unul dintre cei mai interesanti, bine pregatiti si pasionati arheologi locali, Bobi Apavaloaiei, cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana, scoate la iveala un subiect de care nu s-a mai atins nimeni, sistematic si organizat, pana acum: singurul cimitir turcesc din Iasi.

Cum a inceput totul

Situat astazi, in zona Sararie, langa Biserica Vulpe, locul unde au fost ingropati reprezentanti ai comunitatii de origine turca la Iasi in urma cu peste doua secole nu mai aminteste nimic de faptul ca aici a existat un cimitir. In acest context, iata cum a fost posibil sa apara asa ceva in capitala Moldovei.

Citeste si: EXCLUSIV! Groapa comuna cu sute de morti, descoperita in spatele unui spital din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Mutarea capitalei Tarii Moldovei la Iasi a dus la stabilirea aici a unui numar însemnat de locuitori, cu origini etnice felurite si îndeletniciri diverse. În prima jumatate a secolului al XVII-lea, numerosi calatori straini au consemnat în jurnalele lor caracterul plurietnic al populatiei orasului. Spre exemplu, calugarul misionar Andrei Boguslavich a notat în lucrarea „Relatie despre Moldova„, în anul 1623, ca „în sus-numita Moldova se afla un oras mai însemnat decât celelalte, numit Iasi, unde locuieste de obicei domnul acelei tari, astfel ca acolo se afla tot felul de lume si turci si tatari si eretici si în cea mai mare parte schismatici”. Multitudinea de natii care convietuiesc în capitala a fost descrisa si de episcopul catolic Marco Bandini, în anul 1646: „locuitorii, în marea lor majoritate sunt români, apoi unguri, armeni, greci, bulgari, albanezi, turci, tatari, poloni, ruteni, sasi, moscoviti si unii italieni”. Caracterul plurietnic si multiconfesional al orasului s-a pastrat pâna târziu la sfârsitul veacului al XIX-lea. Vasile Alecsandri, in lucrarile „Iasii in 1844”, si Alecu Russo, în „Iasii si locuitorii sai în 1840”, au prezentat, într-o nota pitoreasca, specificul fiecarui popor gazduit de capitala Moldovei„, dezvaluie Apavaloaiei.

Iasul, un oras poliglot

Avand in vedere aceste aspecte si faptul ca diferite comunitati etnice s-au stabilit aici, logic, acestea si-au pus amprenta asupra locului, atat cultural, dar si confesional. „Nevoile spirituale ale iesenilor erau acoperite în functie de orientarea religioasa a fiecaruia. Crestinii ortodocsi aveau la dispozitie aproximativ 50 de biserici si manastiri cu cimitirele aferente, raspândite pe tot cuprinsul orasului. Catolicii aveau biserica si cimitirul de pe Ulita Mare (bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt de astazi – n.r.). Armenii detineau doua biserici, cu cimitire corespunzatoare, pe Ulita Armeneasca (str. Armeana de astazi – n.r.). Evreii aveau mai multe sinagogi si case de rugaciuni, iar la marginea orasului, în Ciurchi, detineau un întins cimitir. În mod logic, si locuitorii Iasilor de credinta musulmana, turci si tatari, trebuiau sa detina o casa de cult si un cimitir. Cu toate ca Dimitrie Cantemir, în „Descrierea Moldovei”, ne arata ca turcilor „nicaieri nu le este îngaduit sa-si cumpere mosii sau vreo casa la sat sau la târg; cu atât mai putin sa-si zideasca moschei”, in analiza documentelor privitoare la istoria orasului Iasi, editate de Ioan Caprosu, este indicat faptul ca: „credinciosii musulmani aveau proprietati în oras, precum si un cimitir al lor„, mai considera istoricul.

Unde se afla cimitirul turc

Într-un document din 13 aprilie 1671 se arata ca doi frati turci: „Abdî turcul” si „Umer Cilibiul” au fost proprietarii unui teasc de ceara de pe Ulita Sarariei. La vânzarea unei proprietati de pe Ulita Noua (bulevardul Independentei de astazi – n.r.), la 17 octombrie 1679, apare ca martor „Mehmet turcul Ali base„, semn ca acest credincios musulman era proprietar în acea ulita.

Citeste si: Mormintele monument din Cimitirul Eternitatea, semnalizate cu placute – FOTO

La 20 iunie 1686, Mustafa, potcovar turc, cu sotia sa, Ghiula, si cu fiul lor, Dimir, au vândut „de buna voie lor, a lor dreapta mosie, o casa” egumenului Manastirii Golia. Si exemplele de turci, proprietari de case, dughene si ateliere în capitala Moldovei pot continua. În documentele medievale apare mentionat si un cimitir turcesc. La 10 mai 1689, este daruita bisericii Sf. Athanasie (biserica din spatele UMF – Iasi) „o casa din Muntenime, lânga mormântul turcilor”. De asemenea, mormintele turcilor apar si în multe documente ce privesc consemnarea tranzactiilor cu proprietati, în mahalaua „Muntenimii de Gios„, „pisti drum de biserica Vulpe”, pe Ulita Sarariei, lânga Targul Boilor. Asadar, cimitirul turcesc, al musulmanilor, a fost amplasat la marginea orasului, pe Ulita Sarariei, peste drum de Biserica Vulpe. Planul orasului Iasi, întocmit de Iosif Rasec în 1844, mentioneaza mecetul turcesc, pe Ulita Sarariei, peste drum de Biserica Vulpe, la est de biserica Sf. Athanasie si la sud de biserica Sf. Haralambie (aceasta a fost construita la începutul secolului al XIX-lea în Târgul Boilor din mahalaua Muntenimii – n.r.)„, a tinut sa mai arate Apavaloaiei.

Singura moschee din istoria urbei

Avand in fata aceste date, cert este ca in interiorul cimitirului turcesc a existat si o casa de cult musulmana, o mica moschee, o geamie unde se oficiau ritualurile de înmormântare. Aceasta ipoteza este sustinuta de existenta în documentele vechi a sintagmei „mecetul turcilor„.

Citeste si: Cimitir descoperit in curtea Mitropoliei din Iasi – GALERIE FOTO

Inclusiv pe planul orasului trasat de Rasec în 1844 apare formularea mecetul turcilor. Termenul mecet desemneaza tocmai o mica moschee, o geamie. Existenta unei geamii în interiorul cimitirului turcesc din Iasi pare a fi sustinuta si de unele reprezentari ale orasului de la începutul secolului al XIX-lea. Pe Dealul Copou, relativ separat de oras, este reprezentat un turn în trepte, un zigurat, care poate fi minaretul micii moschei din cimitirul turcesc. La fel de bine, aceasta constructie poate fi si un foisor de observare a incendiilor din cuprinsul orasului. Desigur, cercetarile viitoare, atât cele arheologice din teren, cât si cele din Arhive, vor lamuri situatia. Cert este ca cimitirul turcesc din Iasi a fiintat pâna în 1875, când a fost deschis cimitirul Eternitatea. Cu acest prilej au fost închise toate cimitirele din cuprinsul orasului, inclusiv cel turcesc, iar terenurile au intrat în circuitul urban, pe locul lor fiind ridicate diferite constructii. Astazi, pe locul vechiului cimitir turcesc, sunt câteva case si multa vegetatie crescuta în salbaticie. Pe strada Sararie, peste drum de Biserica Vulpe, sunt câteva case si sedii de firma. Cine stie, poate sub aceste vechi constructii cu temelie de piatra si pereti din caramida se ascunde vechea geamie care a deservit cimitirul turcesc„, concluzioneaza specialistul. 

Comentarii
Adauga un comentariu