Eveniment-Social

Judetul Iasi este condus de incompetenti

Publicat: 07 ian. 2000

•Jumatate din suma alocata Iasului a fost pierduta •La finele anului trecut, 45 miliarde de lei au fost returnate in Trezorerie •Cauza: alesii au pierdut banii pentru ca nu au stiut sa-i gospodareasca •Suma alocata de la bugetul central pentru judetul Iasi a fost de 90 miliarde de lei

Din suma totala, repartizata judetului Iasi prin rectificarea de buget din luna octombrie – 90,4 miliarde de lei -, jumatate (45 miliarde de lei) a fost virata la finele anului trecut in Trezorerie. Cu alte cuvinte, cele 45 miliarde de lei au ajuns la bugetul central pentru ca nu au fost cheltuite din cauza asa-zisilor gospodari ai comunelor, oraselor si ai judetului Iasi. Oficial, Primaria Iasi a pierdut circa 1,5 miliarde de lei, insa se vehiculeaza o suma mult mai mare – 6 miliarde de lei.

Precizam ca prin Legea de rectificare a bugetului, judetul Iasi a beneficiat de 90,4 miliarde de lei, din care 67 miliarde de lei au reprezentat sume defalcate pe impozitul pe salarii si care au fost repartizate consiliilor locale comunale, orasenesti si municipale. Consiliul Judetean Iasi a primit de la bugetul de stat suma de 22 miliarde de lei, bani ce urmau sa asigure finantarea asistentei sociale din judet (21 miliarde de lei pentru protectia copilului si finantarea persoanelor cu handicap). In functie de necesitatile fiecarei primarii, comisiile de specialitate ale CJ au avizat alocatii bugetare de 67 miliarde de lei.

Potrivit declaratiei de la acea data a presedintelui Vladimir Tanasoiu, „in medie, am asigurat pentru fiecare primarie 400 de milioane de lei. Sunt si consilii locale care au beneficiat de sume mai mari, cum este cazul Consiliului Local Halaucesti – 1,5 miliarde de lei, deoarece are doua centre de plasament. Pentru compensarea datoriilor intre regii au fost date 145 miliarde de lei”. Initial, CJ a alocat municipiului Iasi numai 600 de milioane de lei. Aceasta impartire nu a convenit sefului din Primaria Iasi pentru ca, ulterior, a obtinut cu ajutorul prefectului o suma mult mai mare – 17 miliarde de lei: 5 miliarde de lei pentru aeroport, 11,4 miliarde de lei pentru RA Termoficare si 600 de milioane de lei pentru salariile institutiilor de cultura.

Cert este ca la sfarsitul anului, toti gospodarii judetului s-au dovedit incompetenti, reusind performanta de a pierde, practic, 45 miliarde de lei, in conditiile in care invatamantul, sanatatea, cultura, drumurile „tipa” dupa bani.loading...

Adauga un comentariu