News Flash:

Licitatii in afara legii la Universitatea de Medicina

30 Martie 2005
1349 Vizualizari | 0 Comentarii
•Rectorul Vasile Burlui il tine in brate pe fostul rector Carol Stanciu •Stanciu ar trebui sa dea socoteala in fata anchetatorilor, deoarece nici una dintre licitatiile si selectiile de oferte organizate pana in anul 1996 nu respecta normele legislative •Acest lucru a fost constatat si de inspectorii de la Directia de Control Financiar din cadrul Ministerului Invatamantului •Nimeni din conducerea UMF nu a fost sanctionat pentru gravele abateri constatate

Mari semne de intrebare se ridica asupra situatiei de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi, unde actualul rector Vasile Burlui nu face altceva decat sa musamalizeze scandalurile in care a fost tarata universitatea de catre fostul rector Carol Stanciu. In mod cu totul inexplicabil, Vasile Burlui pastreaza o tacere suspecta, desi ZIUA de Iasi a publicat numeroase rezultate ale unor anchete jurnalistice, care aduc acuzatii grave asupra modului de gestionare a banilor publici la UMF Iasi, in perioada conducerii asigurate de Carol Stanciu. Cotidianul ZIUA de Iasi continua dezvaluirile privind neregulile de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa care au fost savarsite in perioada in care institutia de invatamant superior a fost condusa de rectorul Stanciu. Cu acordul acestuia, subalternii au incalcat flagrant legislatia in vigoare, iar banii publici au fost folositi ca si cum erau proprietatea unor persoane particulare sau ai unei societati comerciale cu capital privat. Nimeni nu a luat vreodata vreo masura, nici o institutie de control a statului nu s-a autosesizat si nu a verificat modul in care s-au cheltuit, de-a lungul anilor, sute de miliarde lei. Prin anchetele de presa, cotidianul ZIUA de Iasi a scos la iveala neregulile din aceasta institutie de invatamant superior, dar nimic nu a fost facut. Chiar si in urma controlului efectuat in anul 1996 de Ministerul Invatamantului nu a fost aplicata nici o sanctiune, desi in procesul verbal de control au fost mentionate grave incalcari ale legislatiei. Poate ca aceasta situatie este de competenta Parchetului National Anticoruptie, care nu a facut publica nici o ancheta de acest fel. Poate ca ar trebui analizate si persoanele implicate in contractele de inchiriere a spatiilor de la UMF Iasi, de unde ar putea aparea surprize de proportii.

In urma abaterilor grave constatate de inspectorii de la Directia de Control Financiar din Ministerul Invatamantului, care au efectuat in anul 1996 un control la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, nimeni nu a fost sanctionat. In ceea ce priveste lucrarile de reparatii curente executate in acea perioada la UMF, inspectorii au constatat ca procesele verbale de adjudecare nu erau datate, purtand semnaturi fie din partea Serviciului tehnic, fie din partea conducerii. Conducerea UMF nu avea organizata o comisie pentru adjudecarea ofertelor. Situatiile de lucrari nu erau insotite de analize de pret pentru normele locale. Conducerea universitatii a acceptat cheltuielile de transport - aprovizionare ca procent din valoarea materialelor in loc sa solicite pe factura sau documente insotitoare cota de aprovizionare, care nu este aceeasi pentru toate materialele, precum si pentru toti furnizorii. De asemenea, inspectorii de control din minister au depistat ca situatiile de lucrari nu erau insotite de copii dupa facturi pentru materialele cu pondere valorica in lucrarea respectiva. La receptia lucrarilor nu exista nici un proces verbal, iar garantiile de buna executie nu au fost retinute. Tot in urma acestui control din Ministerul Invatamantului, s-a constatat ca desi HG 449/1991 cu privire la metodologia de elaborare a incheierilor de deviz era abrogata prin HG 376/1994, conducerea UMF continua sa lucreze dupa vechea legislatie. Toate aceste incalari legislative nu au fost sanctionate de organele de control, desi toate au fost mentionate in procesul verbal intocmit la incheierea controlului. Licitatiile si selectiile de oferte organizate pana in anul 1996 la UMF, perioada in care rectorul universitatii era Carol Stanciu, au fost organizate contrar prevederilor legale.

Medinvest, firma de casa a UMF

In anul 1998, conducerea UMF a achizitionat de la SC Medinvest SRL din Iasi doua aparate de distilare a apei, in valoarea de 9.312 dolari. La acea vreme, firma respectiva era sponsorul institutiei de invatamant superior. Ulterior achizitionarii acestor doua aparate, Medinvest SRL primeste prin incredintare directa dreptul de a furniza un echipament anatomic special pentru conservarea cadavrelor, in valoare de aproape o jumatate de milion de marci germane. Aceasta achizitie a fost facuta in anul 1999, perioada in care la cladirea de la Anatomie erau efectuate reparatii de consolidare de catre SC Moldrom SA. Conform informatiilor detinute in prezent, SC Medinvest SRL a vandut aparatura la un pret mult mai mare decat cel practicat pe piata, deoarece in pret era inclusa si sponsorizarea. De ce a fost necesara achizitionarea de echipament anatomic special pentru conservarea cadavrelor cu trei ani inainte, daca receptia lucrarilor a avut loc in data de 9 noiembrie 2004, este intrebarea la care actuala conducere a UMF trebuie sa prezinte public un raspuns. Conform informatiilor detinute in prezent, in acest timp, aparatura medicala a fost depozitata intr-un depozit al SC Moldrom SA.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014525 (s)