Actualitate

Mango, fructul cu proprietati unice. Care sunt beneficiile consumului sau si de ce era considerat hrana zeilor

Publicat: 20 nov. 2018
17

Mango este un fruct originar din Asia de Sud-Est, venerat in arta si cultura indiana de mii de ani. Are un continut scazut de grasimi, dar bogat in fitoelemente si substante puternic antioxidante.

Este cunoscut sub numele de "hrana zeilor" si a fost fructul preferat al Reginei Victoria. Pulpa unui fruct de mango crud contine aproximativ 15% zahar, 1% proteine, vitamine (A, B1, B12, C, E), minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, cupru), fermenti, aminoacizi, uleiuri eterice, fibre, carotenoizi, compusi polifenolici (contine 43 din cele 200 de xantoane care se gasesc in natura – fiind unicul fruct cu astfel de proprietati).

Mango are actiune directa asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lui de fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.

Influenteaza pozitiv starea de sanatate si incetineste procesul de imbatranire, prin concentratia foarte ridicata de vitamina A.

Datorita aportului de potasiu, acest fruct favorizeaza echilibrul activitatii musculare si, implicit, al activitatii cardiace. Gratie continutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, putand fi folosite cu succes in dietele de slabire.

Mango este minunat pentru piele, ne ajuta vederea, scade colesterolul rau, abunda in vitamine si minerale, ne scapa de acnee, de matreata, este un aliat in lupta impotriva diabetului, stimuleaza libidoul, ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic, previne cancerul si bolile de inima, iar gustul este absolut divin. Puteti consuma fructul de mango crud sau puteti prepara gemuri sau jeleuri din el.

Riscuri ale consumului de mango

Mango poate avea si cateva efecte adverse in cazul persoanelor cu anumite probleme si sensibilitati deja existente:

– daca ai alergie la latex, poti reactiona negativ la mango si in special la cel verde, din cauza acidului anacardic;

– coaja de mango si sucul sau contin urusiol, o substanta chimica regasita si in iedera otravitoare, care poate cauza reactii alergice in cazul persoanelor susceptibile.





Adauga un comentariu