Eveniment-Social

O boala rara provoaca dureri de cap barbatilor din Iasi. Boala poate fi fatala

Publicat: 14 oct. 2016
@ Persoanele care sunt depistate cu aceasta afectiune sunt in pericol sa nu mai poata face copii @ Anual, sase barbati ajung pe masa de operatie, dupa ce li s-a stabilit acest diagnostic
 
Aceasta boala afecteaza aproximativ 2 chiar 3 la suta din populatia masculina din regiunea Moldovei. Anual sunt operati, la Spitalul C. I. Parhon, 6 barbati ce prezinta diferite forme ale cancerului testicular. Cancerul testicular este o boala care apare atunci cand la nivelul testiculului se formeaza celule anormale in mod necontrolat. Desi rar, cancerul testicular este mai frecvent la barbatii intre 20 si 35 de ani. Este considerat ca fiind unul din cele mai curabile forme de cancer, mai ales cand este detectat timpuriu.
 
„Anual avem cate sase astfel interventii, cam o operatie la doua luni. Acest tip de cancer poate fi fatal pentru cei care nu sunt depistati la timp.Totodata, acest tip de cancer poate afecta o numai o anumita zona, fiind local, iar cei care prezinta o astfel de manifestare pot scapa doar cu o simpla operatie, dar se poate extinde si la alte organe, iar in acest caz, acestia, pe langa operatie, necesita si un tratament mai indelungat de chimioterapie„, a declarat dr. Radu Cristian Costache, medic primar urolog din cadrul Spitalului C. I. Parhon.

Cauza exacta a cancerului testicular este necunoscuta. Totusi, unele situatii ar putea creste sansele dezvoltarii unui neoplasm de acest tip. Ca si cauze ce ar putea determina aparitia si evolutia cancerului testicular s-au remarcat probleme ale infertilitatii, sindromul Klinefelter ( o boala genetica, care afecteaza barbatii) sau alte probleme ale testiculelor, cum ar fi atunci cand un testicul nu descinde din abdomen in scrot, ceea ce in mod normal se realizeaza in primele 3 luni dupa nastere.
 

Autoexaminarea este primul pas
 
Desi a fost demostrat ca aceste conditii cresc riscul pentru cancerul testicular, majoritatea barbatilor nu prezinta niciuna dintre situatiile de mai sus. Unii medici recomanda barbatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani autoexaminarea lunara a testiculelor. Barbatii cu risc crescut ar trebui examinati regulat de medicul specialist, deoarece modificari nedureroase pot trece neobservate la palpare. „Autoexaminarea periodica poate impiedica dezvoltarea acestui tip de cancer. Recomand tuturor barbatilor sa faca acest lucru, iar daca li se pare ceva suspect, sa se duca imediat la un medic specialist. Chiar daca in unele cazuri nu va fi depistat nimic, este bine sa ne luam masuri de precautie”, a mai spus medicul Radu Cristian Costache.

Acest tip de cancer, pe langa faptul ca poate deveni mortal, afecteaza si fertiliatea, dar poate provoca si probleme cerebrale sau renale. „Bineinteles ca aceasta boala afecteaza fertilitatea masculilor. Cei care au ramas in urma interventiilor cu un singur testicul au mici probleme, insa la persoanele la care sunt afectati ambii testiculi, aceasta boala este de-a dreptul periculoasa. Acestia vor fi nevoiti sa-si crioconserve cantitati de sperma inainte de a avea loc interventia, pentru a mai putea avea copii biologici „, a mai declarat dr. Radu Costache.

Comentarii
  • La ultimul recensamant am gasit 3.3 milioane locuitori in regiunea Moldova, sa zicem 1,6 mil barbati. 2-3% inseamna intre 40.000 si 60.000 barbati au cancer testicular ?! iar la Parhon se opereaza … 6 pe an ? Restul ? Se vindeca urmand sfaturile Oliviei Steer :))

Adauga un comentariu