National

Presedintele Comisiei de la Venetia: „Suspendarea presedintelui trebuie decisa de o instanta, nu de catre Parlament”

Publicat: 21 oct. 2013
1

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca suspendarea presedintelui ar trebui sa se faca de catre o instanta juridica, nu de catre Parlament, si ar trebui sa se aiba la baza o responsabilitate legala, nu una politica.

Intrebat ce trebuie imbunatatit in textul Constitutiei Romaniei, Gianni Buquicchio a explicat ca trebuie reglementata procedura de suspendare a presedintelui.

„Daca se doreste o procedura de suspendare a presedintelui – ceea ce nu este neaparat necesar, in multe tari nu exista – trebuie evitata in mod clar o confuzie intre responsabilitatea legala si politica a presedintelui. Doar responsabilitatea legala, nu cea politica – aceasta este catre alegatori – ar trebui sa fie baza pentru o suspendare”, a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

Totodata, acesta a punctat faptul ca decizia nu trebuie sa apartina Parlamentului, ci unei instante. „Desigur, initiativa ar trebui sa fie in mainile Parlamentului, dar decizia ar trebui sa fie a unei instante, nu a Parlamentului, pentru ca, repet, este vorba de o responsabilitate legala, nu una politica”, a precizat Buquicchio.

De asemenea, presedintele Comisiei de la Venetia considera ca trebuie clarificate rolul presedintelui si al premierului in ceea ce priveste politica externa si, in special, participarea la Consiliul European. „Aceste lucruri trebuie stabilite foarte clar in Constitutie. Acum nu e clar si, de aceea, exista astfel de probleme”, a subliniat Gianni Buquicchio.

In opinia sa, sunt necesare imbunatatiri si in ceea ce priveste independenta justitiei. In acest context, el a precizat ca exista si ramuri in justitie unde lucrurile merg bine. „Exista aprecieri bune la adresa unor ramuri ale justitiei, tinerii judecatori au dovedit ca actioneaza independent, iar DNA este foarte apreciata in Europa”, a mentionat presedintele Comisiei de la Venetia.

Comentarii
  • Vedeti?ce va spuneam .Comportamentul celo care ne conduc.Asa ajungem sa fim judecati si umiliti de altii.Cit de fraieri putem fi daca ajungem sa lasam sa ne dea sfaturi sau sa ne arate cu degetul o lume intreaga.N-ai sa vezi atitea mizerii politice in Germania,in Franta sau oriunde altundeva,in afara de Romania.In care tara mai sint atitea probleme intre presedinte si restul politicienilor,carea sa ajunga monitorizata de toata Europa??La noi „dezbina si stapineste”asta este regula.Ce este mai grav este faptul ca nici nu vor sa-si revizuiasca atitudinea si sa inceteze cu astfel din idiotenii care ne fac doar rau.Dar nu, mandria prosteasca nu ne lasa…iar noi cei mici ,multi si prosti si greu incercati,trebuie sa suportam consecintele.

Adauga un comentariu