News Flash:

RAT functioneaza in ilegalitate

29 Ianuarie 1999
789 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Ziua de Iasi" dezvaluie neregulile in stabilirea componentei Consiliului de Administratie de la RA Termoficare, care se tin lant
•Consiliul municipal, evita sa desemneze un membru al Consiliului de Administratie la Termoficare din partea Ministerului de Finante asa cum prevede legea
•Legea la regie este cea a "specializarii la locul de munca
"

Dupa imensa gafa savarsita de Consiliul municipal si confirmata de Prefectura, prin desemnarea celor doi viceprimari in consiliile de administratie ale RA Termoficare si RATC, alesii locali continua sa persiste in greseala.

In ultima sedinta de consiliu local s-a consumat extrem de mult timp si eforturi, pentru a se completa Consiliul de Administratie, in urma demisiei lui Vasile Dumitriu si a lui Lenuta Milatinovici. Pe cele doua locuri au ajuns sa concureze trei persoane: Georgeta Gilca, directoarea economica a Primariei, arhitectul sef al institutiei, Aurel Oancea, si consilierul Constantin Nicolau. Acesta din urma s-a autopropus, considerand ca un inginer este cu mult mai potrivit sa fie membru al CA al RA Termoficare, decat un arhitect. Dupa mai multe tururi de scrutin s-a ajuns la masura amanarii votului, pentru ca voturile acordate lui Oancea si lui Nicolau au fost in numar egal. Desemnarea lui Aurel Oancea drept candidat la o pozitie in CA nu a fost motivata de catre primar, acesta sustinand explicit doar candidatura Georgetei Gilca. Pe de alta parte, consilierii nu au sesizat ca si de aceasta data, nominalizarea componentei Consiliului nu respecta intrutotul legea.

In conformitate cu Legea 15/1990, privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, din componenta Consiliului de Administratie trebuia sa faca parte un reprezentant al Ministerului de Finante ( cf. art. 12). Consilierii si functionarii Primariei continua sa se inghesuie sa ocupe unul din aceste posturi, fara ca cineva sa isi fi pus problema respectarii legii in sensul precizat mai sus. Aceasta cerinta ar fi cu atat mai imperioasa la Termoficare, cu cat exista extrem de multe suspiciuni asupra modului in care fostul manager, Arcadie Dubet, a gestionat fondurile si resursele unitatii.

Prima impresie, ca legea nu este cunoscuta in amanuntele ei cade. La RATC, cea de a doua regie aflata in subordinea Consiliului municipal, din CA face parte si Lucian Sofronie, directorul Trezoreriei. Pe de alta parte, acelasi act normativ mai precizeaza si ca "ceilalti membri vor fi numiti dintre ingineri, tehnicieni, economisti si juristi specializati in domeniul de activitate al respectivei regii". Or, din cei cinci membri confirmati in aceasta functie, trei sunt consilieri de profesie ingineri, care nu au avut tangenta pana acum cu activitatea RA Termoficare. Celelate doua locuri sint ocupate de juristul Lacramioara Vernica, secretar interimar al Consiliului local si de managerul interimar, Ion Zlavog. Chiar acesta din urma, desi este inginer, nu are de a face cu termotehnica, fiind specializat in drumuri si poduri. Intrebarea este, deci, de ce la RATC se poate si la RAT nu?
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

consiliul municipal prefectura ra termoficare ratc vasile dumitriu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1339 (s) | 21 queries | Mysql time :0.018380 (s)