National

Sarbatoarea trece, politicienii pleaca

Publicat: 17 oct. 2000

Zilele Iasului au trecut, dar campania electorala este abia la inceput. O multime de oameni politici a incercat sa profite din plin de pe urma acestui eveniment, cautand sa acumuleze cat mai mult capital electoral. Dintr-odata, atat puterea cat si opozitia si-au adus aminte de Iasi si de Moldova, de problemele cu care se confrunta oamenii acestor locuri, si – drept urmare – dorinta lor cea mai fierbinte a fost sa se afle in mijlocul celor care tot asteapta, de vreo zece ani, ca macar o parte dintre promisiunile politicienilor sa se implineasca. Un milion de pelerini si vreo douazeci de politicieni de Bucuresti au umplut strazile capitalei Moldovei si au facut ce i-a taiat capul.
Inca de vineri, democratii si liberalii au tinut mortis sa se lanseze oficial in campania electorala. Prezent in Iasi, Petre Roman s-a aratat profund nemultumit de prestatia pedistilor locali la alegerile locale din vara. Desi, cu cateva luni in urma, PD lansa, cu surle si trambite, Programul pentru Moldova, rezultatele nule ale acestei initiative i-au facut pe moldoveni sa nu-i mai voteze aproape deloc pe democrati. Cu un scor, de-a dreptul penibil, in municipiu (circa 3%) si cu rezultate foarte slabe in judet (unde s-au pierdut cateva importante functii de primar – la Harlau si Belcesti, de exemplu), Partidul Democrat a ajuns in situatia de a se lupta doar pentru un singur loc de deputat de Iasi. Fara o mobilizare eficienta a membrilor de partid si in absenta unei campanii electorale pragmatice, democratii iesenii s-ar putea sa piarda si acesta unica demnitate.
La randul ei, filiala ieseana a Partidului National Liberal a prezentat alegatorilor candidatii de pe listele electorale. In pofida senzatiei de aparent belsug, nici liberalii nu o duc foarte bine in Iasi. Chiar daca sondajele de opinie locale (realizate de catre membri ai PNL) plaseaza pe locul doi – dupa PDSR – formatiunea lui Mircea Ionescu-Quintus, in realitate, situatia penelistilor nu este tocmai roza. Faptul ca rezultatele activitatii Consiliului Judetean ( a carui conducere a apartinut, pana de curand, PNL) au fost de-a dreptul catastrofale, iar parlamentarii de Iasi s-au ocupat mai mult de proprile lor afaceri decat de interesele celor pe care ii reprezentau in Parlament anticipeaza o oarecare raceala a electoratului iesean vizavi de propunerile liberale. In plus, continua fracturare a zonei liberale, manifestata si in Iasi prin crearea Partidului National Liberal Traditional, complica si mai mult lucrurile. In orice caz, liberalii ieseni merita, totusi, o bila alba. Viteza cu care au purces la afisarea materialelor electorale este de-a dreptul remarcabila.
Sambata, marea familie a oamenilor politici din Romania s-a inmultit cu reprezentanti ai Conventiei Democratice – 2000 si ai Partidului Democratiei Sociale din Romania. Mai discreti, probabil din cauza esecului guvernarii, taranistii bucuresteni au participat la Sfanta Liturghie prilejuita de hramul Cuvioasei Parascheva, dupa care s-au facut nevazuti. Doar Mugur Isarescu, neinscris in PNTCD, dar sprijinit de aceasta formatiune, a mai dat o raita prin judet, vorbind (la Raducaneni) despre drumurile comunale aflate in continua degradare. Este drept, la doua zile dupa vizita premierului la Iasi, a fost anuntata marirea pensiilor, marire de care vor beneficia peste patru milioane de romani.
Aflati in topul preferintelor electoratului, la mare distanta de adversarii lor politici, pedeseristii au strabatut capitala Moldovei in lung si-n lat, impartind zambete si promisiuni cu o mare larghete. Entuziasmul staff-ului electoral al PDSR a fost atat de mare, incat liderul partidului, Ion Iliescu, participand la o intalnire cu intelectualii ieseni, a promis nici mai nici mai putin decat ieftinirea calculatoarelor si a serviciilor telefonice, pentru ca tinerii din Romania sa se poata conecta cu mare usurinta la internet. Cum Romtelecom este de ceva timp o firma privata, iar calculatoarele n-au nici o legatura cu presedentia ne intrebam cum va proceda candidatul PDSR la functia de sef al statului spre a-si onora angajamentele luate in fata cadrelor didactice de la Universitatea Tehnica din Iasi. Nu de alta, dar un abonament la internet – fara a mai calcula si costurile serviciilor aferente ajunge la 50 de dolari. Mai mult de jumatate din solda unui profesor.
In rest, alaturi de promisiuni, iesenii au mai avut parte de foarte multa galagie, mizerie si stress. Pe urma, politicienii au plecat de unde au venit.
Catalin ONOFREIloading...

Adauga un comentariu