Eveniment-Social

Scene senzationale surprinse intr-o cladire din Iasi. Totul a fost tinut secret pana acum – GALERIE FOTO EXCLUSIVA

Publicat: 12 mai 2015

@ Totul este legat de o cladire unica care a fost construita in plin centrul Iasului @ Din pacate, nimic din ceea ce a insemnat gloria si fabuloasele evenimente care s-au derulat aici nu a mai ramas! @ In foarte putine orase din lume a mai existat asa ceva @ In aceasta poveste a fost implicata o comunitate importanta de straini care au vietuit, de-a lungul a sute de ani, in fosta capitala a Moldovei

Cu siguranta, ceea ce s-a petrecut acum peste jumatate de secol in acest imobil din centrul orasului Iasi ascunde evenimente si scene memorabile! Secvente si momente care extrem de rar se petreceau in marile capitale din Europa aveau loc chiar in urbea moldava. Din pacate, cladirea aflata pe strada Arcu a fost demolata in anul 2005 si nimic din glorioasa perioada a acesteia nu a mai fost pastrat. Doar cateva documente prafuite, aflate in arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) mai aduc aminte de spatiul unde, in prima jumatate a secolului al XX-lea, erau programate piese de teatru. Concret, in baza Listei Monumentelor Istorice (LMI), din anul 1992, pe strada Arcu nr. 11, din Iasi, figura o casa – monument, ridicata in stil oriental si cu o arhitectura aparte. Datele indica faptul ca, pana la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici a functionat Teatrul Evreiesc. Grav afectat de bombardamente, dupa instaurarea Regimului Comunist in tara noastra, edificiul a fost nationalizat. De asemenea, dupa 1989 a fost lasat complet in paragina si s-a degradat iremediabil. 

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Gloria apusa a unor momente de altadata

Asa cum s-a intamplat in numeroase cazuri din tara noastra, o serie de cladiri remarcabile si cu un trecut special, si cea unde a functionat cel de-al doilea Teatru Evreiesc din oras (Avram Goldfaden a fondat, in anul 1876, la Iasi, primul teatru profesionist în limba idis din întreaga lume). „Anul constructiei acestei cladiri se pare ca este 1920, dupa cum reiese din fisa tehnica a imobilului aflata la Primaria Iasi. Constructia era dezvoltata in cea mai mare parte in forma de U, cu laturi inegale si avea regim de inaltime, demisol si parter, iar partial demisol, parter si etaj. O parte insemnata a constructiei a fost demolata in anul 1963. La acele vremuri, ca proprietar apare un anume Tabio Celesi din Italia. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta cladire sa fie mult mai veche, undeva de la finalul secolului al XIX-lea. Concret, in Lista Monumentelor Istorice din anul 1992 ea figureaza ca monument din secolul al XIX-lea. Este vorba de o casa ridicata in stil oriental. Practic, in baza marturiilor avute de la fosti si actuali proprietari din zona Arcu, aici a functionat Teatrul Evreiesc din Iasi. Este vorba de un al doilea asemenea asezamant cultural remarcabil, dupa cel fondat de Avram Goldfaden. De precizat ca, in anul 2004, acest imobil a fost demolat iar, acum, in aceasta zona, nu a mai fost ridicat nimic”, se arata in datele Directiei pentru Cultura.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Confiscata de comunisti, distrusa de capitalisti

Mai departe, in baza unui act din 22 ianuarie 1951 cu numarul 10.518 si ce poarta antetul fostului Minister al Afacerilor Interne (MAI), respectiv Departamentul Gospodariei Locale Iasi, cladirea de pe fosta strada Filimon Sarbu 11, actualmente Arcu, intra intr-un proces de nationalizare. Tocmai de aceea, autoritatile comuniste de atunci au demarat toate procedurile pentru intocmirea actelor care sa treaca aceasta proprietate in administrarea statului. Drept consecinta, pana in 1989, aici au locuit diverse persoane sau au functionat o serie de ateliere mestesugaresti sau magazine din cate se pare. Oricum, suferind un amplu proces de degradare, in timp cladirea a devenit o ruina. Totusi, buldozerele comuniste nu au intrat sa rada cladirea. Paradoxal, „abia” sosirea capitalismului in Romania dupa Revolutie a facut ca totul sa dispara intr-un mod extrem de suspect: in anul 2005, achizitionata de o firma privata locala, fostul sediu al Teatrului Evreiesc a fost ras de pe suprafata pamantului in doar cateva zile. „Si acum exista suspiciuni cu privire la modul in care a fost declasata aceasta casa de pe LMI. Circumstantele sunt extrem de ciudate, iar referatul de specialitate cu privire la acest proces, intocmit in luna aprilie, 2004, a fost intocmit de consilierul pe monumente istorice, arhitectul Ana Maria Zup„, se mai arata in dosarul, referitor la acest caz, existent la Directia Judeteana pentru Cultura. 

Adauga un comentariu