Actualitate

Traditii, superstitii si sfaturi babesti. Daca ninge in ziua de Ovidenie, va fi un an bogat

Publicat: 21 nov. 2018
17

Sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta in lumea satului romanesc drept Vovidenia, Vavedenia, Obrejenia, Obedenia sau Ovidenia.

Termenul provine de la rusescul "vavedenie" (intrare). "In aceasta zi s-a vedit lumea pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagovestenie. De aici provine credinta ca aceasta sarbatoare se tine pentru ochii ce vad, «pentru vederi»", aflam din scrierile lui Tudor Pamfile.

Se spune ca noaptea de Ovidenie este una aparte: cerurile se deschid, noaptea se petrece cu lumina, cu foc aprins, animalele graiesc pe intelesul oamenilor, iar comorile ascunse se lasa descoperite de cei care au ochi sa vada aceste minuni, fiindca ard cu flacara albastra.

"Frumusetile cerului sunt vazute numai de cei buni la Dumnezeu, cum ar fi ciobanii care nu au vazut la ochi femeie." (Tudor Pamfile).

Exista, de asemenea, credinta ca lumanarea aprinsa pentru cei morti – mai ales pentru cei plecati fara lumina la cele vesnice – nu s-ar stinge niciodata pe lumea cealalta. De asemenea, de Ovidenie se dau de pomana si bucate de post. In aceasta zi, rugaciunile smerite inaltate spre cer de catre cei care nu pot avea copii se fac mai usor auzite.

La Ovidenie, praznic cinstit cu luare-aminte, se spune ca ar fi si ziua ultimului dintre Filipi – numit cel schiop, de aceea, pentru a fi feriti de atacurile lupilor, femeile ungeau cu lut cuptoarele, spre a lipi, de fapt, ochii lupului, spunand: "Eu nu ung usa cuptorului / Da' ung ochii dusmanului", astfel incat fiarele padurii sa-si intoarca privirea de la vitele lor.

Se mai zice ca de la 21 noiembrie isi intra in drepturi iarna. Daca ninge in ziua sarbatorii, urmeaza un anotimp alb extrem de capricios, insa anul care vine va fi unul bogat. Cerul senin prevesteste, in schimb, o vara secetoasa.

Adauga un comentariu