National

Viitorii pensionari vor putea beneficia de o pensie bonus. Iata ce trebuie sa faci

Publicat: 09 ian. 2019

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect legislativ care ar pune in acord legislatia muncii din Romania.
Ce inseamna pensie ocupationala. ”Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea si functionarea fondurilor de pensii ocupationale se creeaza premizele pentru obtinerea unei pensii ocupationale, suplimentara, distincta si in completarea tipurilor de pensii acordate in cadrul sistemelor de pensii din Romania”, se spune in nota de fundamentare a noii Legi. Asadar, pensia ocupationala este o pensie suplimentara si facultativa care vine in completarea celei de stat.

In ce conditii se poate contribui. Initiativa constituirii unui fond de pensii ocupationale apartine exclusiv unui administrator autorizat in timp ce, schema de pensii este stabilita de catre fiecare angajator care doreste si are capacitatea financiara sa ofere angajatilor sai astfel de beneficii. Angajatorul nu poate face retineri pentru contributiile angajatilor la un fond de pensii ocupationale fara acordul scris al angajatului, consemnat in actul individual de aderare la fond sau, ulterior, intr-o notificare transmisa administratorului si angajatorului.

Cine este romanul cu cea mai mare pensie. Ce suma imensa primeste

Cine poate contribui

  • Orice persoana care are venituri salariale sau asimilate si care indeplinesc conditiile prevazute in schema impusa de angajator.
  • Cheltuielile de administrare.
  • Cheltuielile suportate de fond si legate de administrare sunt: comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzactionare, comisioanele bancare si onorariul pentru auditul situatiilor financiare ale fondului.
  • Cu ce sume se contribuie
  • Contributiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupationale, schema care este stabilita de fiecare angajator in parte si aprobata de administratorul fondului in anumite limite.
  • Contributia la un fond poate fi de maximum o treime din venitul salarial brut lunar si fara sa depaseasca jumatate din venitul lunar impreuna cu toate celelalte retineri.
  • Cum se beneficiaza de pensiile ocupationale
  • Persoanele care nu au participat suficient la activ primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
  • Schema de pensii in baza careia sumele ce urmeaza a fi platite ca pensii ocupationale rezulta din contributii la un fond si din castigurile obtinute in urma investirii acestor contributii, dar nu mai putin suma garantata de schema.


loading...

Adauga un comentariu