News Flash:

Obligeana - ACORUS CALAMUS L.

20 Septembrie 2010
3987 Vizualizari | 0 Comentarii
Obligeana, trestie mirositoare, buciumas, calm, calamar, calmuz, papura rosie, crin de apa, speteaza, speribana

Descriere.
Planta erbacee, perena, cu rizom orizontal, gros si carnos, placut mirositor de mandarine si gust aromat-amar. Are tulpina inalta de 60 – 150 cm cu o singura frunza de 50 – 80 cm in forma de spada. Florile sunt verzui, grupate in inflorescente ca un spadice carnos, lung de circa 10 cm.

Raspandire.
Planta provine din India si a fost adusa in Europa de Est prin secolul XIII de catre tatari si turci care o utilizau la dezinfectarea apei de baut. Creste in flora spontana in locuri mlastinoase, santuri umede si pe malurile apelor lin curgatoare sau a baltilor, mai ales in Banat, Crisana si Bucovina. Se cultiva in parcuri si gradini ca planta ornamentala.

Organe utilizate.
Rhizoma calami – rizomi cu radacini

Recoltare.
Se face toamna (lunile septembrie – noiembrie) sau primavara (lunile martie – aprilie), incepand din anul II, dupa evacuarea apei si zvantarea terenului. Rizomii se scot cu plugul, cazmaua sau cu masina de recoltat cartofi. Se aleg rizomii mai grosi de 1 cm, se spala cu apa rece, se curata de radacini si frunze si se taie in fragmente de 10 1- 15 cm sau se despica. Se aleg rizomii mai grosi de 1 cm, se spala cu apa rece, se curata de radacini si frunze si se taie in fragmente de 10 – 15 cm sau se despica. Uscarea se face in incaperi calde si aerisite sau artificial la temperaturi sub 35 grade C. Coeficientul specific de uscare: 3 – 5: 1.

Continutul chimic
•glicozide amare (acorina);
•coline, oleorezine, taninuri, mucilagii, derivati fenolici, saponine, azarona, furfurol; acizi organici (palmitic, acoric, ascorbic);
•uleiuri eterice (1,5 – 3,5 %), mai mult la formele triploide si tetraploide, cu pinen, calamol, calamen, camfen, camfor, eugenol, cineol, cimen, mircen, sabinen, limonen, ocimen, aldehida azarilica, alcooli triterpenci, sesquiterpene;
•vitamine (C, B1);
•saruri minerale (Ca, K, S).

Proprietari terapeutice
•eupeptic-amare, tonic-aperitive, stimulente ale secretiei gastrice, carminative, stomahice, astringente;
•sedative, analgezice, antispastice gastro-intestinale, calamante psihic (datorita azaronei);
•febrifuge, sudorifice, diuretice, anticonvulsive, antiaritmice, antitabagice;
•bactericide, insecticide (datorita azaronei);
•aromatizante.

Actiuni specifice
•stimularea secretiilor gastro-intestinale (datorita acorinei), marirea poftei de mancare, gastrite hipoacide, ulcer gastric si duodenal, pancreatita, indigestii, enterocolite, colici abdominali, diaree, dizenterie, gaze cu balonari abdominale, greturi, vome, ulceratii intestinale, hemoragii, cancer intestinal (datorita uleiului eteric), hemoroizi;
•bronsite, stari gripale, raceala, raguseala, cancer pulmonar;
•nevroze, isterie, insomnie, neuroastenie, hipocondrie, epilepsie, stare depresiva, tulburari neurovegetative cu anxietate, imbunatatirea memoriei;
•guta (eliminarea acidului uric din sange), reumatism, hidropezie, nefrite;
•purificarea sangelui, circulatie periferica insuficienta;
•scorbut, calvitie, degeraturi, rani.

Forme de utilizare
UZ INTERN
•Infuzie din 1 lingura rizom uscat si macinat la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se bea, fractionat in 3 reprize pe zi, in boli de stomac, hemoragii, indigestii, gaze intestinale, raceala, reumatism, scorbut, boli nervoase, hipocondrie, hidropizie.
•Decoct din 1 lingura rizom uscat si maruntit la 200 ml apa rece; se fierbe pana da in clocot, se strecoara si se beau cate 3-4 linguri pe zi, inainte de mesele principale ca tonic gastric, in evitarea starilor de voma, activarea diurezei si transpiratiei in stari gripale, nefrite si enterite.
•Tinctura de 10 – 20 g rizomi uscati si maruntiti in 100 ml alcool 70 grade; se lasa la macerat timp de 8 – 10 zile la termperatura camerei agitandu-se zilnic de 2 - 3 ori, se strecoara in sticlute brune, bine inchise si se consuma zilnic cate 20 – 30 picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale pentru stimularea poftei de mancare sau dupa masa pentru actiunea carminativa.
•Tinctura din amestec de 30 g rizomi de obligeana + 20 g fructe de chimion + 20 g fructe de fenicul + 20 g flori de musetel + 20 g frunze de menta in 1 litru alcool 70 grade; se macereaza timp de 7 zile, se strecoara si se beau cate 3- 4 linguri pe zi, avand efecte carminative (elimina gazele abdominale), dereglari de stomac (colici) sau sedative in bolile nervoase si mintale (isterie, epilepsie, delir, nevroze, amnezie, insomnie, melancolie).
•Vin aromatic din 100 g rizomi uscati si macinati in 1 litru vin rosu; se lasa sa macereze la rece timp de 8 zile, se strecoara, se adauga 150 – 200 g zahar si se bea cate un paharel, inainte de mesele principale avand actiune tonic-amara in stimularea poftei de mancare si pentru efectele sedativ-antispastice.
•Pulbere din 1-4 varfuri de rizomi uscati si macinati care se iau zilnic, inainte de masa, ca tonic gastric si stomahic.
•Fragmente de rizomi uscati care se mesteca in gura de fumatori pentru a renunta la fuma.
•Intra in compozitia ulcerotratului pentru actiuni gastrice, ulceroase si intestinale, in asociere cu substante neutralizante, antiacide si antisecretoare.


UZ EXTERN
•Tinctura pentru frectii locale in vederea deconectarii muschilor obositi si durerosi.
•Bai locale cu decoct din 200 g risomi uscati care se lasa la macerat in apa rece peste noapte; a doua zi se incalzeste pana la fierbere, se infuzeaza 5-10 minute in vas acoperit, se strecoara si se toarna in apa de baie cu efecte in degeraturi, reumatism si deficiente in circulatia sangelui la maini si picioare reci.

Alte utilizari
•parfumerie si farmacie;
•cosmetica (paste de dinti, apa de gura);
•alimentatie (aromatizant in lichioruri si prajituri);
•insecticid in pastrarea hainelor de blana.





Galerie Foto

obligeana_1
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1649 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018773 (s)

loading...