Stiri medicale

Acizii omega reduc riscul parodontozei

Publicat: 02 feb. 2011

Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea Harvard,  parodontoza ar putea fi prevenita prin consumul acizilor grasi polinesaturati, precum Omega 3 si Omega 6, care se gasesc cu precadere in peste.

Studiul, publicat in „Journal of the American Dietetic Association”, a fost efectuat pe un grup de peste 9.000 de adulti, ale caror obiceiuri alimentare au fost monitorizate timp de 5 ani. Cercetatorii au vrut sa vada modul in care consumul unor acizi grasi polinesaturati, dintre care EPA ( acidul eicosapentanoic ), DHA (acidul docosahexanoic ) si ALA (acidul alfa-linoleic), toti din clasa acizilor grasi Omega 3 influenteaza parodontoza.

In cazul persoanelor care consuma cantitati mari de DHA s-a constatat ca probabilitatea de a avea probleme cu gingiile este redusa cu 30%. Eficienta s-a vazut in cazul consumului de EPA, desi intr-o mai mica masura (riscul de a dezvolta parodontoza se diminueaza cu 23%). in schimb, acidul linoleic nu pare a avea calitati preventive importante in ceea ce priveste parodontoza.

Pentru a obtine rezultate bune in preventia parodontozei este suficient consumul a 40 mg de DHA si de 10 mg de EPA zilnic. Spre exemplu, 100 de grame de somon, macrou sau ton, contin mai mult de 1 gram de acid DHA.

Parodontoza se manifesta prin inflamarea si inrosirea gingiilor, aceste simptome fiind insotite de senzatia de durere. in timp, apare fenomenul indepartarii gingiilor de pe suprafata dintilor si fara interventia stomatologica prompta, acestia pot in cele din urma sa cada.

Acizii grasi reduc riscul de dezvoltare a afectiunilor gingivale datorita proprietatilor lor anti-inflamatoare. „Tratamentul parodontozei s-a bazat numai pe indepartarea stomatologica a bacteriilor care provocau inflamatia si pe tratamentul cu antibiotice. Daca ar fi confirmata eficacitatea preventiei sau chiar a terapiei nutritionale cu acizi grasi polinesaturati, un astfel de tratament ar fi mult mai simplu si ar presupune costuri mai reduse”, crede Asghar Naqvi, unul dintre autorii studiului. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit