Hardware

CAVE 2, un sistem de realitate virtuala cu rezolutii gigantice si suport 3D

Publicat: 28 feb. 2013

Spre deosebire de domeniul multimedia pentru consumatorii obisnuiti, unde au incercat fara prea mare succes sa se impuna in mai multe randuri, sistemele de realitate alternativa au avut parte de implementari fructuoase in domeniul profesional, acolo unde prezenta virtuala este de preferat pentru ca mediul real care ar trebui analizat este prea mic, prea mare sau inaccesibil.

Unul dintre pionierii sistemelor CAVE (Cave Automatic Virtual Environment) actuale, care a inceput sa ofere solutii industriale pentru realitatea alternativa inca din 1992, Electronic Visualization Laboratory a finalizat la sfarsitul anului trecut prima implementare a versiunii 2.0 a platformei CAVE. Pastrand ideea originala a modului de functionare si operare, CAVE2 este un sistem mult mai puternic si mai spatios, acesta oferind rezolutii mai mari si o imersiune 3D superioara.
 
Daca sistemele CAVE clasice folosesc un sistem de proiectoare pentru afisarea de imagini pe peretii unei camere, CAVE 2 foloseste un ansamblu de monitoare cu rezolutie mare. Spatiul cilindric, cu un diametru 7,3 metri si o inaltime de 2,4 metri, este tapetat cu 72 de ecrane LCD cu rezolutie mare pentru a oferi un mediu virtual cu o acoperire de 320 de grade.

Fiecare din aceste monitoare ofera o rezolutie de 14720 x 9824 pixeli in modul 2D sau jumatate din aceasta, adica 7360 x 4912 pixeli, in modul 3D, care necesita si purtarea unor ochelari polarizati. Sincronizarea miscarii in acest mediu cu informatia afisata pe ecran este asigurata de un sistem de urmarire cu zece camere foto, iar sunetul este asigurat de un sistem surround cu 20 de difuzoare.

Acest mediu virtual este motorizat de 36 de calculatoare puternice, acestea putand folosi rezolutia imensa a sistemului pentru afisarea unor medii prea mici, cum ar fi interiorul corpului uman, prea mari, cum ar fi cercetarea exoplanetara, sau prea dificile, cum ar fi cartografia speologica.loading...

Adauga un comentariu