Arheologie

Cetatea Feldioara

Publicat: 21 nov. 2013
Marienburg a fost numele dat acestei asezari de cavalerii teutoni, in 1211, la sosirea lor pe aceste locuri. „Andrei prin mila Domnului regale Ungariei…am dat aceasta tara, numita Barsa, aflata dincolo de paduri…”, asa incepe actul de donatie al Regelui Andrei al II-lea, scris in cancelaria ungara in acelasi an.
Teutonii au ales acest loc pentru a deveni central lor din Tara Barsei, dandu-i numele Sfintei Marii, patroana ordinului lor. Cavalerii au intarit locul construind o cetate. Ridicarea fortificatiilor s-a petrecut cu ajutorul colonistilor sasi, veniti cu teutonii sau imediat dupa ei, si al localnicilor. Aici s-au descoperit urme de locuire din neolitic si morminte datate in secolul al XII-lea, inaintea sosirii cavalerilor. Un document datat la 1439 spune ca locuitorii comunei Feldioara au construit o cetate cu “mari cheltuieli si cu mare osteneala”, iar numele localitatii vine de la cuvantul maghiar „foldvar” care inseamna „cetate de pamant”.
Din pacate, astazi, mare parte din cetate a devenit ruina. In picioare a mai ramas turnul nord-vestic, fragmente de ziduri si se pot identifica locul fantanii si cel al capelei.


loading...

Adauga un comentariu