Eveniment-Social

Congres de medicina dentara organizat de ieseni la Bucuresti

Publicat: 17 nov. 2009

• In perioada 18-21 noiembrie, la Bucuresti, se va desfasura al II-lea Congres International al Societatii Romane de Reabilitare Orala, manifestare al carei principal organizator este Decanul Facultatii de Medicina Dentara Iasi, prof. univ. dr. Norina Forna. Este vorba despre un eveniment stiintific de marca, ce se va derula la ROMEXPO, in colaborare cu Expozitia Internationala de Medicina Dentara Denta 2009 – editia de toamna.
Asadar, medicina dentara ieseana va fi reprezentata la varf si cu aceasta ocazie, prof. univ. dr. Norina Forna vorbind, in scurtul interviu de mai jos, despre implicarea sa in organizarea unui asemenea Congres si despre ce va aduce nou acesta in stomatologia contemporana.

Reporter (Rep.) – Nu este un fapt putin ciudat ca iesenii sa organizeze un Congres International la Bucuresti?
Norina Forna (N.F.) – Nu, dintr-un motiv foarte simplu: sunt presedintele a doua societati nationale implicate in organizarea Congresului, Societatea Romana de Reabilitare Orala si Asociatia Dentara Romana pentru Educatie. Acestea, avand un profund caracter formativ si educational, vor trebui sa se constituie din nou intr-o zona centrala de transmitere a informatiei la publicul ce reuneste practicieni din toate colturile tarii. De altfel, voi fi co-presedinte al acestui Congres, urmand sa-l am alaturi si pe presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, prof. univ. dr. Traian Augustin Mihai.
Rep. – Este oportuna organizarea unei manifestari stiintifice de o asemenea anvergura intr-o perioada de criza acuta?
N.F. – Bineinteles, chiar cred ca, in situatia actuala de tensiune generata de criza, reflectata in domeniile practice, implicit in medicina dentara, trebuie sa existe si o orientare de elita, avand teme de avangarda ce rezolva eficient raportul pret/manopera.
Rep. – Acest Congres face parte din categoria celor care se adreseaza compartimentului academic sau practic?
N.F. – Este un Congres International cu participare academica, ce se adreseaza in egala masura practicienilor, este o actiune de anvergura ce implica membri atat din structurile de conducere ale Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, cat si din mediul academic, fara a exclude insa latura practica, transmitand chiar o informatie practica la un nivel inalt de pregatire.
Este foarte important sa stim cu ce pornim la drum, pentru a avea practicieni bine pregatiti, de aceea triada structuri legislative – mediu academic – activitatea practica a lectorilor este atat de importanta pentru participant.
Rep. – Exista si teme de interes pentru publicul larg?
N.F. – Da, este vorba despre masa rotunda ce dezvolta problematica malpraxisului, din ce in ce mai prezenta in Romania, in acord cu legislatia actuala, dezvoltarea cadrului noilor specialitati introduse in medicina dentara. O tema de interes este legata de managementul cabinetelor dentare in perioada de criza. In egala masura, va fi abordata problema asigurarilor de sanatate si implicarea bancilor ca suport de credit. Invitatii din strainatate isi aduc contributia la dezvoltarea unor teme grefate pe problematica congresului si pe cerintele practice. De exemplu, conferinta pe tema „Arta reabilitarii orale contemporane”, sustinuta de Profesorul Sami Sandhaus, impreuna cu tehnicianul Charles Samit, ofera exact binomul medic-tehnician dentar, ce se regaseste in fiecare moment al colaborarii practice.
Rep. – Ce va propuneti pentru viitor?
N.F. – Exista mai multe proiecte, aproape toate referindu-se, in principal, la organizarea de manifestari stiintifice cu un mai mare suport practic, de formare a deprinderilor tehnicilor de top prezente peste tot in Europa.loading...

Adauga un comentariu