Eveniment-Social

Contract de zeci de milioane de euro, semnat la varful Iasului. Proiecte noi pentru statiile de transfer a deseurilor – FOTO, VIDEO

Publicat: 22 mai 2019

Reprezentantii Consiliului Judetean Iasi si ai asocierii Sorain Cecchini Techno Espana Slu– SC Iasicon SA- SC Edil Industry SRL au semnat, ieri, contractul de delegare a gestiunii operarii statiilor de transfer si a instalatiilor de tratare a deseurilor municipale în judetul Iasi. În urmatorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea si administrarea statiilor de transfer a deseurilor de la Ruginoasa, Baltati si Hârlau, sortarea deseurilor municipale în statiile Ruginoasa, Tutora si Hârlau, precum si compostarea deseurilor verzi si tratarea mecano-biologica a celor reziduale în cadrul statiei de la Tutora. Valoarea contractului este de aproximativ 40 de milioane de euro.

"Cred ca este un moment de sarbatoare. Noi, cei care ne ocupam de astfel de proiecte, chiar stim ce înseamna finalizarea unor astfel de proceduri. Este foarte important sa ducem acest angajament mai departe, pentru ca civilizatia noastra, a unui popor, a unei localitati, începe de la curatenie. Nu putem sa aruncam la infinit gunoiul oriunde sau sa îl ducem pe malul apei. La Iasi este prima instalatie complexa de tratare mecano-biologica din România care va intra în operare", a spus Gabriel Moiceanu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara.

Transferul deseurilor va fi asigurat prin Statia de la Ruginoasa care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Baltati de 17.000 tone/an si cea de la Hârlau, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectata pentru a deservi orasele Hârlau si comunele Deleni si Scobinti, integrata în SMID, fiind realizata prin alt proiect. Sortarea deseurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10.000 de tone anual si la Tutora, unde capacitatea statiei a fost extinsa de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Initial, aceasta a fost construita doar pentru sortarea deseurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iasi.

"Acest proiect este finantat de UE si  înglobeaza cea mai înalta tehnologie din Uniune. A fost un privilegiu sa construim aceasta linie în România, am avut sansa sa împartasim din experienta noastra si am convingerea ca vom lucra bine împreuna", a afirmat Alberto Carrera, reprezentantul firmei Sorain Cecchini Techno Espana.

Vezi si: Noi pasi pentru implementarea proiectului SMID in judetul Iasi

Proiectul a fost finantat prin POS "Mediu" 2007-2013, având o valoare estimata de peste 69 de milioane de euro. "S-a dovedit a fi un proiect dificil, un proiect care a presupus multa munca si multe eforturi, la care s-au adus corecturi pe parcursul derularii. Am gasit întelegere la Autoritatea de Management a Programului Operational Regional si am reusit sa depasim problemele pe care le-a presupus acest proiect. Consiliul Judetean nu a avut o misiune facila, dar iata-ne în acest moment când toate componentele devin functionale", a mentionat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.

Adauga un comentariu