Local

De acum iesenii isi pot achita taxele si impozitele pe internet!

Publicat: 21 oct. 2016
Directia Locala de Evidenta a Persoanelor (DLEP) Iasi vine in sprijinul cetatenilor prin lansarea unei modalitati de plata online a taxelor de stare civila.
„Stim ca timpul este pretios pentru cetatenii municipiului Iasi si din acest motiv punem la dispozitie posibilitatea de a achita taxele de stare civila si buletine online. Acest pas este unul firesc, de trecere la un nivel superior a tot ce inseamna servicii moderne de e-administratie si vine in completarea programarilor online care anual sunt accesate de peste 35.000 de persoane. Ne dorim pe aceasta cale decongestionarea casieriilor noastre si reducerea timpului de depunere a solicitarilor”, a declarat Marius Bodoga, director executiv al DLEP Iasi.

Citeste si: Taxe noi la Evidenta Persoanei. Ce sume vor plati iesenii pentru eliberarea buletinelor

Plata taxelor de stare civila si evidenta persoanelor se face, fara comision, direct pe platforma Ghiseul.ro, cu sau fara autentificare. La depunerea cererii la starea civila/evidenta persoanelor, cetatenii au obligatia de a prezenta (tiparita) chitanta electronica. Pe siteul www.dlep-iasi.ro, in sectiunea plata taxelor online exista un tabel de identificare rapida a taxelor pe platforma Ghiseul.ro si un ghid simplu, in patru pasi, de plata online.
Taxe mai mici
Iesenii vor plati mai putin pentru actele de stare civila si evidenta a persoanelor. Astfel, a fost eliminata taxa extrajudiciara de timbru de 5 lei pentru motivele de schimbare a actului de identitate (furt, pierdere, expirare, 14 ani, 18 ani, etc.). Pentru eliberarea unei carti de identitate va fi achitata taxa de 7 lei, in loc de 12 lei, iar pentru cartea de identitate provizorie va fi nevoie doar de plata unui leu, in loc de 6 lei, cat era in trecut. In cazul actelor de stare civila, a fost eliminata taxa extrajudiciara de timbru de 2 lei. De asemenea, au intervenit modificari la taxa de procesare dosar (eliberare duplicat/Anexa 24/Anexa 9/transcrieri/alte dovezi etc), aceasta fiind acum de 9 lei, in loc de 11 lei. In contextul procesului electoral din luna decembrie 2016 Directia Locala de Evidenta a Persoanelor Iasi recomanda iesenilor sa verifice perioada de valabilitate a actului de identitate (data la care expira este aceeasi cu data nasterii) si sa solicite din timp eliberarea unui act nou. Preschimbarea se poate face si cu 6 luni inainte de data expirarii.
Adauga un comentariu