Calatorii

De ce exista turbulente si cat de periculoase sunt

Publicat: 20 nov. 2018
9

Turbulentele reprezinta cea mai comuna cauza de ranire a pasagerilor in timpul unui zbor. Doar in Statele Unite se estimeaza ca, pe an, aproximativ 58 de persoane au de suferit in urma ranilor cauzate de turbulente. In cazurile extreme, pilotii sunt fortati sa aterizeze de urgenta.

Turbulentele pot aparea din numeroase cauze cunoscute si intelese foarte bine de piloti. Steve Allright, pilot al British Airways, explica pentru Telegraph : „In fiecare zi cand zbor, ma astept la un numar redus de turbulente, la fel ca atunci cand conduc o masina pe un drum vechi. Turbulentele nu sunt confortabile, dar nu sunt nici periculoase. Sunt parte din zbor si nu trebuie sa ne fie frica de ele.”

Pilotii poarta intotdeanua centura de siguranta si acelasi sfat il dau si pasagerilor.

Turbulentele sunt cauzate de diferite aspecte ale vremii.

Turbulenta este o perturbatie produsa in aer, insa care nu se aseamana cu valurile sau curentii marini. In cazul in care nu exista niciun obstacol in calea unui val de turbulenta, acesta se va desfasura lent, dar daca acesta intampina rezistenta, va face tot posibilul sa o distruga. 

Turbulentele cele mai comune sunt cele de aer curat ( Clear Air Turbulence).

Turbulentele de aer curat nu pot fi vazute sau detectate pe radar. In general, pilotii se bazeaza pe relatarile altor piloti care au trecut cu putin timp inainte prin acelasi loc. In cazul acesta, pilotii incearca sa zboare la o alta altitudine, pe unde alte aeronave au zburat lin.

Turbulentele pot fi usoare, moderate si severe.

Turbulentele moderate nu dureaza mai mult de 10 sau 15 minute. Ocazional, ele pot dura si cateva ore, cu intreruperi. Aceste turbulente pot cauza varsarea bauturilor din pahare, iar avionul poate devia in altitudine intre 3 si 6 metri. Pilotii pot decide in acest caz sa schimbe altitudinea de zbor.

Turbulentele severe sunt foarte rare. Pilotul Steve Allright are o cariera de 10.000 de ore de zbor, iar in acest timp, a experimentat turbulente timp de 5 minute, in total. Desi sunt foarte inconfortabile, ele nu sunt periculoase. Avionul poate devia in altitudine cu pana la 30 de metri. Turbulentele severe sunt atat de rare incat majoritatea pasagerilor, chiar daca zboara regulat, nu le vor experimenta vreodata.

Un caz celebru de turbulente puternice a avut loc in 2017, cand cel putin 27 de pasageri au fost raniti intr-o aeronava a companiei Aeroflot din cauza turbulentelor puternice pe ruta Moscova-Bangkok.

Adauga un comentariu