Scriitori

Destinul literar al lui Daniel Defoe

Publicat: 08 ian. 2015
3

Daniel Defoe (1659/1661 — 24 aprilie 1731) a fost un jurnalist si scriitor englez. Este celebru prin romanul Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a ramas singur pe o insula. Impreuna cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minutios, preocupat de morala individuala si sociala.

Vezi si Convingerile politice ale lui Ioan Slavici

In anii 1690 Defoe si-a inceput cariera de scriitor iar in calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizeaza sentimentele antiolandeze in randul englezilor. In 1719, la varsta de cincizeci si noua de ani, in timp ce continua sa scrie articole de ziar, precum si pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A inceput cu „Robinson Crusoe”, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii si autobiografii.

Vezi si Primele poeme ale lui Almeida Garrett

Privit in ansamblu, „Robinson Crusoe” apare de asemenea ca un jurnal de calatorie, abundand in detalii de meteorologie, de geografie, de contabilitate, etc., o opera eminamente antifictiva: prin aceasta, Daniel Defoe detine un loc remarcabil in istoria universala a romanului.

Adauga un comentariu