News Flash:

Educatie ca in Evul Mediu

6 Septembrie 2010
2037 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristinel Iordachioaia
• Datorii de circa 2 milioane lei, igienizare pe datorie si scoli fara grupuri sanitare, unde elevii sunt nevoiti sa-si faca nevoile ca in Evul Mediu • Toti acesti factori construiesc tabloul situatiei dramatice in care se afla invatamantul pascanean • Inspectorul scolar Cristinel Iordachioaia a intocmit un raport al situatiei in care se afla scolile din municipiu, pe care l-a prezentat consilierilor locali, pentru a lua masuri inainte de inceperea noului an scolar • Cu toate acestea, sunt slabe sanse ca edilii locali sa intervina pana la data de 13 septembrie, data la care incepe un nou an scolar

Pe 13 septembrie 2010, in prima zi de scoala, vor functiona ca unitati de invatamant cu personalitate juridica un numar 15 unitati. Acestea au in subordine patru unitati de invatamant fara personalitate juridica. In acest an, in banci se vor strange 8.170 de prescolari si elevi din Pascani, dar si din comunele arondate, sub indrumarea a 538 cadre didactice. De asemenea, in aceste unitati isi vor desfasura activitatea 60 de persoane, incadrate ca personal didactic auxiliar, si 138, ca personal nedidactic. "Pe linia igienizarii, toti directorii institutiilor de invatamant au facut tot ce a fost necesar, pentru ca activitatea sa inceapa in bune conditii, chiar daca au rezolvat o serie de probleme pe datorie. In prezent, Scoala Gastesti nu are autorizatie sanitara de functionare si nici nu o va primi. Au inceput patru mari lucrari de reabilitare, care, din lipsa de fonduri, nu s-au finalizat. Se vor asigura, insa, conditiile minimale necesare pentru inceperea anului scolar. Nici Scoala Bosteni nu va primi autorizatie sanitara de functionare, din cauza grupului sanitar impropriu", a precizat Cristinel Iordachioaia, inspector scolar.

Grupul sanitar, in reparatii de doi ani

La unitatea de invatamant din suburbia Gastesti au inceput o serie de lucrari la grupul sanitar de mai bine de doi ani de zile. Insa, nici la ora actuala, nu au fost finalizate lucrarile, din lipsa de bani. In aceeasi situatie se afla si scolile din Bosteni si Sodomeni. Acestea inregistreaza o datorie de peste 60 mii lei pentru igienizarea si pregatirea scolilor. Primarul municipiului Pascani, Grigore Craciunescu, a precizat ca are cunostinta de aceasta situatie a scolilor si ca a deblocat o suma de bani pentru o parte din scoli. "Am fost pe la toate scolile din oras, mai putin pe la Miron Costin, Mihai Busuioc si Colegiul Sadoveanu. La Scoala I. Cantacuzino sunt probleme cu parchetul, care s-a umflat si trebuie inlocuit. Mai sunt probleme si cu zidul scolii. Zilele trecute am fost la domnul director Popoviciu (Bogdan Popoviciu, director în Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului la Directia Modernizarea Patrimoniului si Investitii – n.r.) si am solicitat sa ne ajute cu fonduri pentru Scoala Gastesti, pentru a rezolva problema grupului sanitar. Le trebuie, in mod obligatoriu, circa doua sau trei sute de milioane de lei pentru rezolvarea cat mai urgenta a acestei probleme. La fel si la Liceul Miron Costin, trebuie platite lucrarile executate la grupul sanitar. Speram sa ne ajute. Ii asigur pe directori si pe parintii elevilor ca vom face tot posibilul sa asiguram conditii bune pentru inceperea noului an scolar", a spus Grigore Craciunescu.

Directori dezinteresati

Viceprimarul Ioan Ionita s-a aratat a fi extrem de nemultumit de majoritatea directorilor de scoli din Pascani. "Am efectuat zilele trecute un control in scolile din Pascani si sunt foarte nemultumit de ceea ce am gasit. Mai mult de jumatate din scoli nu sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar. Aici nu ma refer la unele investitii care trebuiesc facute in unitatile scolare, cu bani de la buget, ci la curatenia in clase si la grupurile sanitare existente. Sa speli pe jos sau sa stergi praful, geamurile, sa cureti bancile scolare si asa mai departe, nu-ti trebuie bani. Este dezinteres din partea directorilor. Am gasit si scoli unde, intr-adevar, aratau foarte bine. Este de laudat Scoala de la Gastesti, care, desi nu are un grup sanitar corespunzator, si incercam sa rezolvam in aceste zile aceasta problema, salile de clasa erau curate. La fel si cele doua Colegii din Pascani. De maine (astazi – n.r.), voi merge din nou in control la scolile cu probleme", a declarat viceprimarul Ioan Ionita.

Reparatii pe datorie

Senatorul PSD Florin Constantinescu a precizat faptul ca a avut o intalnire cu Inspectorul General Scolar si a stabilit sa faca front comun, pentru a aduce bani pentru scolile din municipiu. Constantinescu a scos in evidenta faptul ca sunt foarte multe scoli si gradinite din Pascani care au executat lucrari in unitatile de invatamant si nu au reusit sa plateasca pentru ele. "Voi face interventii la Guvern, pentru ca scolile din Pascani sa primeasca o serie de bani, sa-si achite datoriile catre executant. Am deja o lista cu unitatile de invatamant care au probleme de acest gen. Ma voi zbate atat cat imi sta in putinta, sa ajut aceste scoli", a declarat senatorul PSD Florin Constantinescu.

La iarna, frig in scoli

Pe langa datoriile catre firmele care au realizat lucrari, scolile din Pascani mai inregistreaza un debit de circa 1,9 milioane de lei catre Regia Autonoma de Gospodarie Comunala si Locativa Pascani (RAGCL). Conducerea regiei a precizat de multe ori faptul ca, in cazul in care nu i se va achita o parte macar din datorie, nu va mai furniza agent termic in scoli la iarna.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4002 (s) | 24 queries | Mysql time :0.291448 (s)