Magazin

Gandesti negativ? Esti stresat in PERMANENTA? Iti DISTRUGI sanatatea!

Publicat: 26 aug. 2014
1
Persoanele stresate si ingrijorate se imbolnavesc de ulcer, tinerii care nu au suficienta incredere in ei se confrunta cu acneea, iar cei care sunt nemultumiti de realizarile lor fac boli de ficat. Insa oamenii optimisti, increzatori, care nu isi pierd speranta, se vindeca mai repede si sunt mai putin predispusi afectiunilor de orice natura.
Desi se spune ca o minima cantitate de stres poate fi mobilizatoare si ajuta la obtinerea rezultatelor bune in activitatile pe care le intreprindem, dozele mari de stres au un impact negativ asupra sanatatii.

Citeste si: Stresul de la munca te poate IMBOLNAVI grav

Psihosomatica, mai putin cunoscuta in tara noastra, studiaza legaturile dintre afectiunile fizice si modelul de gandire pe care il abordam in viata de zi cu zi. Cercetatorii in domeniul psihosomaticii sunt de parere ca  dezechilibrele emotionale pe care le resimtim la nivel psihic, neluate in seama, se transforma in timp in afectiuni fizice. Drept urmare, cand rezistenta psihica cedeaza, incepe sa fie afectat organismul”, explica Monica Burcea, psihoterapeut.
Tulburarile emotionale suprimate (stres, suferinta, anxietate, sentimentul singuratatii, furie reprimata, sentimentul neimplinirii) favorizeaza eliberarea de substante chimice in organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) care in cantitati mari afecteaza buna functionare a organelor interne si reduc productia de „substante bune”, endorfinele (moleculele fericirii).
Pe de alta parte, modelul de gandire pe care il abordam poate sa dea rezultate foarte bune in lupta pe care organismul o duce cu bolile. Cercetarile arata ca este foarte important sa tinem cont de faptul ca psihosomatica si medicina alopata nu se exclud, ci dimpotriva, lucreaza impreuna. Medicamentele trateaza efectul, psihosomatica ne poate ajuta sa percepem cauzele profunde. 

Citeste si:Vrei sa ajungi pana la 100 de ani? Atunci vezi asta

 
Adauga un comentariu