Economic Local

Guvernul scumpeste din nou carburantii. Cu cat si de ce?

Publicat: 31 mai 2012
Executivul a anuntat o noua crestere a accizelor la motorina, incepand cu prima zi a anului viitor, ceea ce va genera o noua crestere de pret a acestui carburant, care va fi amplificata si de deprecierea monedei nationale, scrie economica.rtv.net.
Conform calendarului anuntat de Executiv, nivelul accizelor pentru motorina va creste la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. Cum, la densitate standard, o tona de motorina are aproape 1.184 de litri, rezulta ca, de la 1 ianuarie 2013, acciza pentru un litru de motorina va fi de 33 de eurocenti pe litru. In momentul de fata, acciza este de 31,6 eurocenti pe litru.
Asadar, de la 1 ianuarie, un litru de motorina va fi mai scump cu 1,4 eurocenti pe litru, doar din cauza majorarii de acciza impusa de Guvern. Scumpirea va fi si mai mare in cazul in care trendul actual de depreciere a monedei nationale in raport cu euro nu se se va inversa, pentru ca accizele se calculeaza in euro, dar se platesc in lei. Cursul la care se stabileste nivelul in lei al accizelor pentru intreg anul este cel din prima zi lucratoate a lunii octombrie a anului precedent. Pentru 2012, accizele se platesc la un curs de 4,30 lei-euro. 
Leul s-a depreciat considerabil in ultimele luni. In cazul in care deprecierea se va opri si vom avea in toamna curs de 4,45 lei pe euro, acel plus de acciza va insemna, in lei, o crestere de 6,2 bani a pretului. Evident, cresterea de pret la pompa va fi si mai mare din cauza cursului, dar calculul de fata se refera doar la majorarea de pret generata de plusul de taxare.
Si nu este tot. Cum sistemul de impozitare a carburantilor in Romania presupune taxa la taxa, la acciza se aplica si TVA de 24%, asa ca scumpirea va fi de 7,6 bani.
De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, statul taxeaza din ce in ce mai mult carburantii. In ultimul an, consumatorii au avut de suferit suplimentar si din cauza faptului ca, pe langa cresterea accizelor, s-a scumpit si petrolul, ceea ce a inflamat si mai mult pretul la pompa. In plus, in ultimul timp am avut parte si de o depreciere a leului atat fata de euro (moneda in care se calculeaza accizele), cat si fata de dolar (moneda in care se fac tranzactiile cu titei si produse petroliere). Nu trebuie uitat ca pretul la pompa a crescut suplimentar si din cauza cresterii TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%. Momentan, ponderea taxelor in pretul final este de 42% la benzina si 45% la motorina.


loading...

Adauga un comentariu