Actualitate

INFORMATII EXPLOZIVE! Tartorii medicinei iesene au intrat intr-o belea cat casa!

Publicat: 02 oct. 2013
1

@ Doi dintre cei mai cunoscuti lideri ai sistemului medical iesean sunt la un pas de a fi trimisi in judecata pentru conflict de interese si abuz in serviciu @ Impotriva rectorului Vasile Astarastoae a fost inceputa deja urmarirea penala de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi @ Rectorul de la UMF Iasi este acuzat ca si-a angajat in mod ilegal fiica in cadrul unui proiect european @ In scurt timp, procurorii vor incepe urmarirea penala si impotriva lui Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, care si-ar fi angajat ilegal sotia, tot in cadrul unul proiect european

Dosare explozive la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi: doi dintre cei mai cunoscuti medici din Iasi, profesori universitari de renume, sunt anchetati pentru comiterea unor infractiuni pentru care pedeapsa poate ajunge la cinci ani de inchisoare. Este vorba despre Vasile Astarastoae si Vasile Cepoi. Primul este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, iar cel de-al doilea este fostul ministru al Sanatatii, actualmente consilierul prim-ministrului Victor Ponta. Lucrurile par sa fie mult mai grave in ceea ce-l priveste pe rectorul Vasile Astarastoae, impotriva caruia procurorii au inceput deja urmarirea penala pentru conflict de interese si abuz in serviciu. „Ancheta este in curs de desfasurare si nu putem oferi mai multe detalii”, a declarat procurorul Adina Bocai, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. Astarastoae urmeaza sa se prezinte in fata procurorilor pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

Fiica lui Astarastoae, platita cu 140 lei/ora

Procurorii au demarat ancheta impotriva lui Vasile Astarastoae dupa o plangere formulata de lucratorii din cadrul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Rectorul de la UMF a atacat in instanta raportul intomit de ANI, insa a pierdut procesul. Situatia pentru care Astarastoae este cercetat in prezent a fost vizata intr-o oarecare masura si de catre procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi, intr-un alt dosar care cuprinde fapte mult mai grave, privind deturnarea unor fonduri europene. In acest caz a fost deja trimis in judecata alaturi de alte nume importante de la UMF. In dosarul in care este cercetat in prezent, ANI a reclamat ca rectorul Astarastoae si-a angajat in mod ilegal fiica, Daniela, desi se afla in conflict de interese. Astarastoae si fiica sa Daniela au incheiat impreuna 10 contracte de munca sau de prestari servicii cu Institutul de Medicina Legala, Colegiul Medicilor si Universitatea de Medicina si Farmacie. Desi nu beneficiaza de recunoastere academica, fiica lui Astarastoae era platita regeste, fiind remunerata de IML Iasi cu 140 lei pe ora. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat de-a lungul timpului toate contractele incheiate cu institutiile respective de rectorul UMF si fiica sa. Cei mai multi bani au fost incasati prin intermediul proiectelor europene derulate la Institutul de Medicina Legala Iasi (IML).

Au incasat 50.000 de euro

Spre exemplu, printr-un proiect depus la POSDRU pentru IML Iasi a fost aprobat proiectul „Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare in domeniul managementului cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale”, implementat in perioada 1.04.2010 – 1.04.2013. Valoarea eligibila a proiectului este de 8.787.232 lei, iar din „echipa proiectului” au facut parte, printre altii, Daniela Astarastoae si profesorul Dragos Pieptu. In cadrul acestui proiect, rectorul a incheiat tot cu Vasile Astarastoae contractul de prestari servicii nr. 1./1.04.2010. In baza acestui contract stabilit pentru o perioada de o luna, seful UMF a fost platit cu 180 lei pe ora. In plus, tot in cadrul acestui proiect intre IML Iasi si Vasile Astarastoae s-a incheiat contractul individual de munca nr. 2/1.05.2010 pe o perioada de 12 luni incepand cu data de 1.04.2010. In baza acestui contract, Astarastoae a incasat o leafa de 9.087 lei pe luna. In acelasi proiect, IML Iasi a semnat cu Daniela Astarastoae trei contracte de munca si de prestari servicii. Primul contract, nr. 8/1.04.2010, incheiat de IML Iasi cu Daniela Astarastoae, nu precizeaza ce anume trebuia sa presteze fiica rectorului pentru institutia respectiva. De asemenea, pe data de 1.05.2010, intre Institutul de Medicina Legala si Daniela Astarastoae a fost incheiat contractul de munca nr. 8 pe o durata de 11 luni, fiindu-i stabilita acesteia o remuneratie de 8.773 pe luna. In plus, in data de 1.05.2010, intre aceeasi institutie si fiica rectorului a fost stabilit un alt contract de munca, care a expirat la data de 31.03.2012. Leafa era de 8.773 lei pe luna, iar Daniela Astarastoae a fost incadrata ca si „asistent comunicare-promovare, relatii publice parteneriate mass-media”. Suma totata imputata de cei de la ANI este de 50.000 euro.

Urmarirea penala n-a inceput inca pentru Vasile Cepoi 

Potrivit surselor BZI, urmeaza ca procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi sa inceapa urmarirea penala si impotriva lui Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii, tot ca urmare a unei plangeri depuse de ANI. Potrivit ANI, Vasile Cepoi a detinut, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi, functiile de director executiv, in perioada 27 martie – 25 mai 2009, si director coordonator, din 26 mai 2009 pana in 16 august 2010. Incepand din 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atributiile si responsabilitatile specifice functiei publice de conducere vacante de director executiv. Ulterior, in 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit in functia publica de conducere de director executiv al Directiei de Sanatate Publica Iasi, in urma unui concurs, functie pe care a detinut-o pana la data numirii ca ministru al Sanatatii. In calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, derulat in baza Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Ulterior, Vasile Cepoi si sotia sa au fost angajati in cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L, Directia de Sanatate Publica Iasi si Colegiul Medicilor din Romania, a precizat ANI. Beneficiul patrimonial obtinut de Vasile Cepoi, impreuna cu sotia sa, in cadrul acestui proiect, a fost de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro). In cadrul Proiectului „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania” – dezvoltat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU), Vasile Cepoi a detinut urmatoarele calitati: manager de proiect (numit in functie la data de 01.09.2010 si inlocuit din functie la 26.10.2010); director de proiect pentru activitatile editoriale si de cercetare (in perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (in perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 si 01.10.2011 – 31.03.2012). Astfel, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a infractiunii de conflict de interese, a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie.
Catalin BOACNå
[email protected]

Comentarii
 • Organizatia tip mafiot numita umf iasi nu va disparea niciodata!Famiglii de impostori in ale medicinei tip oae,cepoi,covic au demni continuatori in randul doi.Uitati-va pentru cine se scot posturile si veti intelege!

 • rezidentul LUKA DE LA O.R.L.a fost trimis si el in locul mamei sale, dr.LUKA de la BOLI INFECTIOASE diferite proiecte prin strainatate.

 • Pai sa le multumim oitelor umefiste care l-au ajutat pe Oaie sa ajunga rector, sef si bagator de seama sef:
  „””””Sa amintim cine a semnat petitia pt Arestoie: pai dimofte, bulgaru, pieptu,stamatin, iliescu de la iml si dorinel acelasi nume,doamna d.ungureanu, lady azoicai, conu branisteanu cu ma-sa o baba pe jumate sclerozata,coana vulpe, tovarasul paduraru ala cu plagiatul, studentele si bomba, familia burlea in par, tata, fiul Lucicuta sef la Socola si fiica o toanta, vulpoi, onofriescu, dumitrascu, caruntu, forna,ioan costea,lucian burlea, tircoveanu, grigoras, bogdanici,lady diana cempoi si Hadrian covrigul baiat destept dar cam lingau, bineinteles, florentina severina si finul Razvan Constantinescu cu familia. Numai lume „buna” daca vreti alte nume cautati petitia @adevar si [email protected] „””””

  • Ce adunatura de pupincuristi! Nu vezi un nume mai acatarii, numai aia care se stiu ca pupa pe oricinein fund ca sa ajunga sus. si sint si medici slabi, de-aia au nevoie de sprijin.

 • Prostimea umefista: puneti-o bai de o petitie ca a dat beleaua iar peste seful vostru! Ce faceti bai, nu e gata inca petitia? Mai tanti Azoicai mare sefa cum esti,ia-l si pe Pipetu, pe Covrig si toata conducerea si faceti domle ceva ca va ajunge stapanul la parnaie! Luati-i sipe cei trei godacei, Razvi Constipescu cescuta de incultura, jucator de bridge si amic cu tovarasa Severina, Hormonul Vesel patron al piscinei ” Carnatul vesel si gogonica toanta”, endoccacalog in timpulliber si Lucicuta Trabucel, absolvent stralucit de Aopolonia si sef la nebuni. Vin astia cu toata satra lor, aduc si catei, pisicile si alte animale domestice, sa vezi manifestatie de sustinere pentru Oaie.
  Hai baieti, organizati-va ca asteapta lumea lucruri mari de la voi.

 • 1. Nu prof. Astarastoae a decis angajarea in proiect a Danielei Astarastoae ci Autoritatea de Management de la Bucuresti

  2. Studiile absolvite o indreptateau sa ocupe functia de asistent comunicare

  3. Este o minciuna ca ar fi fost salarizata cu 140 RON/luna

  4. Cuantumul salariului este hotarit la Bruxelles in conformitate cu normele europene; nimeni din Romania nu-si poate da cu parerea

  5. Este evident ca acum serviciile au reactivat o tema existenta din 2011 cu scopul de a compromite revolta medicilor impotriva Guvernului, iar totul a pronit de la un mare abuz al procurorului Adam care a vrut sa se razbune pe prof. Astarastoae fiindca s-a opus in 2010 numirii ilegale a fratelui procuroului in functia de director

  6. Toate show-urile astea mediatice sunt generate de SRI pentru a apara compexul represiv-imbecil Basescu-Ponta creat pentru a-i suge cit mai gratios licuriciului cel mare

  • Bai „Spre stiinta” esti prost gramada daca poti crede ca angajarea Danielei Astarastoae e facuta de Autoritatea de Management Bucuresti, aia nu se poate incalta singura sau mai bine spus „se incalta cu fesul”, da cred ca esti si tu un ortac din oastea lui Oaie , pe care o fi uitat sa il promoveze.Idiotule

   • Nu, asta trebuie sa fie un ortac din aia pe care Oaie i-a promovat si acum baiatul sau fata isi plateste datoria. Mai stie si ca daca pleaca Oaie s-a dus cu huzurul in UMF pe banii institutiei.

  • Domnule, daca dumneata esti convins chiar si un sfert ca e adevarat ceea ce scrii, atunci da-mi voie sa-ti spun ca esti un imbecil cu diploma- aproape sigur- de medic.
   Stie tot orasul cine e fata lui Arestoaie, a trecut prin liceu si facultate si colegii stiu cit e de „desteapta”. Tot orasul stie si cine e Arestoaie, cite parale face si profesional si moral. Iar povestea asta cu serviciile- mai bine ziceai agenturili- este atit de trasa de par avind in vedere caraghioslicul personajului Arestoaie ca numai un idiot poate sa o creada.
   Du-te domnule la culcare, este o adevarata rusine ca exista oameni care si in al doisprezecelea ceas incearca sa acopere mizeria mosului asta smecher si prost.

 • 1)Aha, donsoara Daniela era o somitate si au auzit despre ea aia de la Bucuresti asa ca au propus sa fie angajata de taticu. Daca e asa desteapta de ce nu a fost angajata si pe alt proiect?
  2 Studii ca astea au sute de mii de romani. Mister:taman duduia a fost angajata.Cred ca doamna Cepoi a fost angajata tot pentru studiile sale si capacitatile intelectuale deosebite care s-au auzit pana la Bruxelles.
  3)Sigur, e o facatura politica.
  4) Care is normele alea europene? sa le stim si noi.

  • 5) Cum ziceam facatura politica pentru ca Ghita Pristanda, rectorul maculatura cuo citare in viata lui kkdemica sa fie murdarit. Asa o somitate stiintifica, intelegem ca naste invidii mari. Iar revolta aia a medicilor, a fost facuta cu 80 de fraieri. Dar nimeni nu-i impiedica sa iasa acum in strada sa manifeste pentru seful lor, domnul Astarastoae. Asteptam.
   7) Si articolul despre Ghita Pristanda tot Basescu -Ponta l-a comandat? Inainte au dat ordin ca Oaie sa fie hipnotizat si sa scrie scrisoarea aia plina de greseli.Mai sa fie, cred ca de fapt e un complot international la adresa acestui mare om de stiinta.

   • „Ghita Pristanda a ajuns profesor doctor si sef de breasla intelectuala”

    voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ghita-pristanda-a-ajuns-profesor-doctor-si-sef-de-de-breasla-intelectuala-90909.html

    • Multam domle pentru link, am omis sa-l trec in comentariul meu. Sa vada si sustinatorii cate parale face domnul prof dr univ cu sapte salarii.

   • curat Complot International, coane Vasilica!

    Vad ca au iesit la atac pupincuristii.
    Nu mai bine iesiti voi in strada sa va manifestati sustinerea pentru Arestoaie?

 • Poate analizeaza cineva si activitatea lui Lucicuta Burlea . se plange ca nu are bani de salarii dar angajeaza fara concurs si pe spaga .

 • Un medic rezident nu are nici 5 lei, iata Mafia are peste 140lei/h.Si presupun ca nu lucreaza pe creier la Morga de unde au furat banii prin salarii nejustificate.Asa tatic asa fetita.

 • Dupa patosul cu care ii luati apararea fiicei lui Astarastoae si dv trebuie sa fiti fiul, fiica mai tampitel,tampitica a, al cuiva, fiu sau fiica ce nu poate fi angajat, angajata decat unde lucreaza unul din parinti. Sau aveti acasa o fiica, un fiu mai tampitica,tampitel pe care trebuie sa o, il impingeti bine ca sa aiba un rost in viata.
  Sau poate amandoua: generatii intregi de oameni incapabili care se sprijina. Multi, dar prosti.

 • Tovarasi de la CAS Iasi
  opriti jaful si ilegalitatile de la Cozmesti.pe CMD Antoniu o mai tineti mult timp in brate?
  Chiar nu vreti,ori nu vedeti ca a intoxicat morti cu medicamente prin propria ei farmacie!

 • Stie „Spre stiinta” ce stie… E important sa ai o RETEA (infractionala)-facultati care sa-ti de-a diplome si titluri,sefi de institutii care contra „foloase” (titluri academice contrafacute, influenta/ relatii, bani/ complicitate la deturnari etc etc)sa angajeze/ coopteze in tot felul de proiecte personajul etc.Iar daca totul decurge OK, pe sest, participarea la proiectul respectiv o trece ulterior si in CV, adaus la astfel de „activitati” „stiintifice”, „manageriale” etc-experienta „beton”-ia de-l a mai contrazice ca nu are atuuri fata de un profesionist fara „proptele”, are recunoastere internationala, calificare, experienta, abilitati…de-ti vine greata!De aceea, CV-urile astea „doldora” mie imi suna ca un certificat clar de retea infractionala!Golanie institutionalizata si nepotism ordinar!

 • Praf in ochi pentru prostime ,aceeasi cauza sa mai judecat odata,cand a ramas pentru pronuntare,cica nu a fost competenti cei care au facut ancheta si la trimis spre rejudecare,vrajeala de doi lei da la romani merge ,inghitim orce,nimic nu ne scoate din prostie,poate sa ne faca astia orce,noi induram ba mai mult intoarcem si celalat obraz

 • Daca in alte universitati si la alte bresle se mai intampla ceva bun, mafia din UMF a ramas la nivelul primitiv si josnic din perioada comunista. Un sistem dominat de zeci de ani de pile, valuta, sex, studenti straini si shopuri, examene aranjate, articole plagiate, titluri cumparate, concursuri dedicate, non-valoare. Sistemul se perpetueaza pentru ca dirijorii comunisti inca mai sunt activi iar in urma lor raman copii, amante, oameni obligati, cumparati. Nici o decenta.Grav!

 • Nu se spune nimic de directoareas IML, dIANA gRASANA, ea e oaie nevinovata ? N-a semnat nimic, n-a platit practic ilegal salarii pentru fam.Astarastoaie in schimbul mentinerii in frunte ? La ce debandata e cu chitantele la ei, nimic nu-i de mirare…Unde s-o reclami, la superiorul ei Astarastoaie?De asta e IML Iasi in starea in care e…Pestele la cap se-mpute!

Adauga un comentariu