National

Institutul Cantacuzino, printre prioritatile lui Eugen Nicolaescu

Publicat: 21 dec. 2012
1

Principalele prioritati ale lui Eugen Nicolaescu, propus pentru portofoliul Sanatatii, sunt numirea lui Raed Arafat in functia de secretar de stat si prim-adjunct al ministrului, dar si repornirea productiei la Institutul Cantacuzino.

Eugen Nicolaescu a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate din Parlament pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, fiind validat cu 20 de voturi „pentru”, patru „impotriva” si trei abtineri.

La finalul audierii sale, Nicolaescu a spus ca principalele trei prioritati ale mandatului sau vizeaza numirea lui Raed Arafat ca secretar de stat si prim-adjunct al ministrului, asa cum a promis, trimiterea la Ministerul Finantelor a solicitarii pentru acordarea sumei necesare finalizarii lucrarilor la Institutul Cantacuzino si repornirii productiei, precum si constituirea unui colectiv format din profesori universitari, academicieni, practicieni, cu care sa se consulte in urmatoarele saptamani pentru revizuirea strategiei sistemului sanitar.

Intrebat care este opinia lui in legatura cu noua Lege a sanatatii, Eugen Nicolaescu a spus ca nu are inca un punct de vedere in legatura cu necesitatea acesteia.

„Nu am un punct de vedere daca este nevoie de o noua lege a sanatatii. Aceasta presupune sa ne uitam pe ceea ce este in prezent. O noua lege ar insemna sa asteptam inca un an pana la intrarea ei in functiune. Nu stiu daca Romania isi permite acest interval de timp. Poate ca ar trebui sa modificam legea actuala acolo unde consideram ca trebuie modificata, iar aceasta s-ar putea realiza in trei luni. De asemenea, ar mai fi o solutie sa nu modificam nimic din lege, ci doar actele subsecvente. Va trebui insa sa avem si o discutie cu FMI pe acest subiect”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Intrebat daca intentioneaza sa schimbe managerii spitalelor, Nicolaescu a spus ca nu a facut niciodata acest lucru.

„Managerii au fost alesi pe un interval de timp, cand le va expira mandatul se vor face concursuri. Daca sunt buni, sa-si reinnoiasca mandatele, daca nu, sa vina altii mai buni”, a precizat Eugen Nicolaescu.

El a mai spus ca o alta prioritate a mandatului sau este auditarea programelor nationale de sanatate, intrucat exista discrepante intre ceea ce primesc pacientii cu aceeasi patologie si considera oportun sa existe un standard pentru aceste programe.

In timpul audierii in comisiile de sanatate reunite, Eugen Nicolaescu a vorbit despre necesitatea stabilitatii sistemului si crearea unui cadru legislativ care sa nu necesite modificarea la fiecare schimbare de ministru, pentru ca ceea ce a lipsit Sanatatii a fost tocmai „lipsa de continuitate”.

Eugen Nicolaescu si-a exprimat indignarea in legatura cu decizia „unor persoane” de a inchide Institutul Cantacuzino.

„Romania are nevoie de Institutul National Cantacuzino. A fost o bataie de joc ceea ce s-a intamplat cu acest institut. Este de neacceptat si, daca voi putea sa gasesc vinovatii, o voi face. Mi s-a spus ca, cu 10 milioane de euro, in sase luni institutul si-ar putea relua activitatea, mai mult de atat, ar putea exporta vaccinuri. Romania are nevoie de acest institut. Reluarea activitatii la Cantacuzino este un semnal pentru populatie ca erorile se corecteaza”, a mai spus Nicolaescu in fata membrilor comisiilor de specialitate reunite.

Sursa: gandul.info

Adauga un comentariu