National

Ion Cristoiu: „Klaus Iohannis indeamna practic la Boicotarea Referendumului”

Publicat: 20 mai 2019
1

"Administratia Prezidentiala a dat publicitatii simbata, 18 mai 2019, un Comunicat de presa despre o adresa trimisa vineri, 17 mai 2019, „in numele Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis” Consiliului National al Audiovizualului prin care institutiei i se cere sa emita de urgenta „normele si regulile de reflectare a desfasurarii campaniilor electorale si a celor pentru referendum”.

Adresa, cu valoare de somatie, pleaca de la o realitate.
Campania pentru Referendum e practic inexistenta la televiziuni.
E practic inexistenta si in presa:
Site-uri de stiri, ziare.

Gestul Prezidential a fost prefatat de o somatie asemanatoare, trimisa sefului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), de Ludovic Orban, presedintele PNL. Ceea ce Administratia de la Cotroceni doar sugereaza, liderul PNL (sau mai degraba inca liderul PNL, pentru ca in culise i se pregateste inlocuirea cu un om cu care Klaus Iohannis face chimie, Rares Bogdan) zice de-a dreptul:
AEP boicoteaza Referendumul.

Cum il boicoteaza?
Ca si Administratia prezidentiala, conducerea PNL considera boicotare faptul ca televiziunile nu organizeaza dezbateri despre Referendum, ba mai mult ca nu indeamna romanii sa vina la vot.

De boicot ar putea fi acuzat chiar PNL.
Pe site-ul oficial al PNL Referendumul nu exista.
Ar fi fost normal ca Referendumului sa i se fi dedicat o rubrica macar.

Acuzatia cu neindemnatul marturiseste ca Ludovic Orban nu cunoaste Legea. Prezenta la Referendum e unul dintre rezultate. Televiziunile, presa, pot organiza dezbateri despre tema Referendumului, fireste pro si contra, dar nu pot indemna sa se vina la vot. Asta ar insemna situarea de partea Presedintelui in batalia electorala care e Referendumul.
Lui Klaus Iohannis i-a urmat una dintre friptruistele din CNA, Dorina Rusu, grabita sa-si exprime din nou slugarnicia, pentru ca Klaus Iohannis a pricopsit-o cu o functie pe care n-ar fi obtinut-o in veci, daca ar fi sa ne gindim dupa meritele profesionale. Si distinsa a pus pe seama CNA absenta Referendumului din dezbaterile electorale de la televiziuni, de la radiouri si in general din audio vizual.

Asa cum aratam mai sus, nu doar televiziunile, dar si ziarele, site-urile de stiri, inclusiv cele prezidentiale, nu se ocupa de Referendum.
Boicototeaza presa Referendumul convocat de Presedinte?
Nici vorba.
Cel care boicoteaza Referendumul e chiar Presedintele Romaniei!

Sa ma explic.
Referendumul de consultare a vointei populare a fost convocat si de Traian Basescu.
Nu o data, ci de doua ori:
Unul 25 noiembrie 2007, pentru schimbarea sistemului de vot din Romania (prezenta: 26,51%).
Altul in 22 noiembrie 2009, pentru trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari (prezenta: 50,95%).
Amindoua Referendumurile au fost initiate din motive electorale si nu din necesitatea expresa a unei consultari populare.

Referendumul din 26 mai 2019 a fost convocat de Klaus Iohannis tot din motive electorale.
Unul dintre cele mai importante instrumente ale democratiei in mers – Referendumul de consultare a vointei populare – a fost folosit de presedintia Romaniei in interes electoral.
Un instrument crucial pentru interesul national – ar putea veni o vreme cind natiunea ar trebui consultata pentru a alege intre NATO si Armata UE – a fost sacrificat pe altarul intereselor politicianiste si de Traian Basescu, si de Klaus Iohannis.
E singura asemanare dintre Referendumurile convocate de Traian Basescu si Klaus Iohannis.

Deosebirile sint insa uriase:

Temele propuse de Traian Basescu vizeaza chestiuni de mare amploare pentru democratia de la noi, pe care doar consultarea populara le poate transa. Trecerea de la votul pe lista la votul uninominal si reducerea Parlamentului la o singura Camera prin desfiintarea Senatului sint chestiuni de interes national.
Intrebarile propuse de Klaus Iohannis sint minore, tehniciste si fara minim interes din punct de vedere al democratiei. Daca Poporul ar raspunde cu Da la intrebarea privind amnistia si gratierea pentru coruptie, efectele pentru democratia noastra ar fi minore. PSD e cel suspectat ca ar vrea sa dea amnistie si gratiere pentru corupti. Dar PSD-ul poate face asta doar cit e la putere. Referendumul lui Klaus Iohannis ne propune o intrebare valabila doar pentru o guvernare! Intrebarile de la Referendumurile lui Traian Basescu propuneau intrebari valabile pentru toate guvernarile. Erau chiar intrebari de interes national. Cind PSD va pierde Guvernarea, chestiunea amnistiei nu se va mai pune. Referendumul din 26 mai 2019 reprezinta nu numai bani cheltuiti inutil, dar si o compromitere a instrumentului numit Referendum prin intrebari sub nivelul interesului national, intrebari tinind de interesul personal al lui Klaus Iohannis de a pune mina pe inca cinci ani de huzureala la Cotroceni.
Intrebarile de la Referendumurile convocate de Traian Basescu au fost prin valoarea lor de interes national puncte de plecare ale unor dezbateri pasionante pro si contra in presa, pe televiziuni. Votul uninominal a fost sustinut de unii si combatut de altii in cadrul dezbaterilor cu argumente pro si contra din realitatile romanesti. Sustinatorii au declarat ca prin votul uninominal alegerile vor aduce in fata electoratului persoane vii acolo unde votul pe liste aduce fantose propuse de partide. Adversarii au declarat ca votul uninominal ii favorizeaza pe cei cu bani. De o rara pasiune au fost dezbaterile despre trecerea la Parlamentul unicameral. Tin minte ca un adversar al trecerii, Calin Popescu Tariceanu, a convocat argumente din istoria Romaniei, a precizat ca existenta Senatului e o garantie pentru democratia de la noi. Intr-un cuvint, desi convocate din motive electorale, cele doua Referendumuri anterioare au supus electoratului intrebari de mare importanta pentru democratie si pentru tara. De aceea, Referendumurile convocate de Traian Basescu au stirnit dezbateri aprinse pe televiziuni si fara sa primeasca indicatii. Tin minte ca eu si Mihai Gidea am organizat la Sinteza zilei numeroase dezbateri pro si contra, in cadrul carora eu am adus argumente contra, mai ales in cazul votului uninominal.
Intrebarile propuse de Klaus Iohannis nu pot fi punct de plecare pentru o minima dezbatere. Ce dezbatere pro si contra se poate organiza pe seama primei intrebari? Ce pot spune mai mult de o doua trei lozinci despre Penalii din PSD sustinatorii lui Da la Referendum si de mai mult de doua trei lozinci adversarii lui Da?
Desi convocate din motive electorale, cele doua Referendumuri au beneficiat de implicarea lui Traian Basescu in dezbaterea pro si contra. Traian Basescu nu s-a multumit sa cheme lumea la vot. A adus numeroase argumente in favoarea votului uninominal, in favoarea reducerii numarului de parlamentari, a polemizat public cu cei care se opuneau raspunsurilor de Da. Poate ca nu toate argumentele lui Traian Basescu erau convingatoare.
Erau insa argumente din care puteau porni dezbateri pro si contra.
Ca si in cazul intrebarilor puse de Traian Basescu, luind in serios Referendumul national ca instrument al democratiei, am vrut sa vad argumentele lui Klaus Iohannis pentru a merge la vot si a spune Da la cele doua intrebari. Am citit cu creionul in mina toate interventiile lui Klaus Iohannis despre Referendum de la Mesajul Public transmis de la Cotroceni in seara de 25 aprilie 2019 pina la zbieretele de simbata, 18 mai 2019, din Piata.

Concluzia e stupefianta:
Presedintele Romnaniei, cel care a convocat Referendumul, n-a vorbit o clipa despre intrebarile puse electoratului, n-a adus nici un argument in favoarea lui Da la ambele intrebari. Din seara de 25 aprilie 2019 Klaus Iohannis s-a rezumat in campania pentru Referendum la indemnul de a veni la vot si a spune DA, pentru ca asa vrea el.

Mitingul din Piata Victoriei, la care presedintele a participat incalcind Constitutia, e semnificativ din acest punct de vedere. Prezentat de Ludovic Orban cu o slugarnicie intrecuta doar de cea a lui Dumitru Popescu la reuniunile cu Nicolae Ceausescu (comparatia cu Stejarul e de trista amintire in Istoria Romaniei, deoarece ea a fost o justificare de catre Dumitru Popescu a inceputului de Cult al Personalitatii), Klaus Iohannis s-a limitat la a spune despre Referendum doar atit:

„Si fiindca asa nu se mai poate, dragi romani, fiindca asa nu se mai poate, va chem eu, Presedintele Romaniei, la vot la referendum!
Romani, va intreb aici in Piata Victoriei: Sinteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru corupti? Si va intreb, romani, aici in Piata Victoriei: Sinteti de acord cu interzicerea ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si a politicii penale? Atunci, dragii mei, la vot!”

Klaus Iohannis indeamna sa iasa la vot doar cei care raspund Da la intrebarile sale. Raspund Da, nu pentru ca presedintele ar fi adus vreun argument cit de cit, ci pentru ca asa nu se mai poate.
S-ar putea sa fie si romani dispusi sa mearga la Referendum pentru a spune Nu.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, le interzice acestora sa vina.

Asta inseamna nu numai un abuz (un Referendum e convocat de presedinte pentru a consulta vointa nationala intr-o chestiune si nu doar pentru a fi de acord prin vot cu parerea presedintelui in chestiunea respectiva), dar si un indemn la boicotarea Referendumului. Sint sigur ca unii cetateni ar vrea sa mearga la vot pentru a spune Nu celor doua intrebari. Acesti cetateni ar contribui la validarea Referendumului prin prezenta la urne. Indemnindu-i pe romani sa vina la Referendum numai daca spun Da intrebarilor de pe buletine, Klaus Iohannis indeamna la invalidarea Referendumului prin absenta celor care vor sa spuna Nu. Deloc surprinzator, daca vom observa ca Klaus Iohannis n-a adus pina acum nici un argument in favoarea raspunsului Da si prin asta a eliminat orice dezbatere, si mai mult, asa cum a aratat o interventie de la Cotroceni, nici nu stie intrebarile pe care, teoretic, el le-a pus.
Are interes Klaus Iohannis in boicotarea Referendumului?" a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.
 

Adauga un comentariu