News Flash:

Parazitii din alimente. Ce trebuie facut pentru a nu te imbolnavi mancand

7 Decembrie 2017
181 Vizualizari | 0 Comentarii
Rosie

Parazitii din alimente sunt inamici nevazuti ce pot provoca multe neplaceri. Mai ales acum, cand oamenii se indreapta din ce in ce mai mult catre o diete sanatoase si consume foarte multe fructe si legume. Daca nu sunt manevrate corespunzator, parazitii din alimente vor ajunge direct in organismul nostru.

Listeria, parazitul din fructe, legume, lapte si mezeluri
Bacteria Listeria contamineaza produsele proaspete, fructele si legumele si se manifesta prin febra, dureri musculare, crampe sau diaree. Infectia se poate instala dupa doua zile, uneori chiar si dupa doua luni de la infestare. Pentru a se preveni infestarea cu bacteria listeria produsele proaspete trebuie spalate temeinic si lasate sa se zvinte. Apoi se depoziteaza la frigideri la temperaturi mai mici de 4 grade. Curatati temeinic orice obiect sau suprafata care a intrat in contact cu fructele si legumele proaspete. De asemenea, bacteria listeria poate fi gasita in laptele proaspat, uneori si in iaurt sau branza Brie sau feta. Din lapte, listeria disparte numai prin pasteurizare. Si mezelurile sunt expuse riscului de a fi infestate cu bacteria listeria. Odata ajunsa in fabricile de mezeluri, bacteria poate supravietui ani intregi. Chiar daca prin fierbere listeria este distrusa, daca o bucata a fost pusa pe o farfurie infestata, atunci s-a infestat si respectiva bucata.

Cel mai mare risc de a se imbolnavi de listerioza il au batranii, femeile insarcinate si persoanele cu imunitate scazuta.

Salmonela, parazitul din oua, pui, fructe si legume, alimentele procesate
Bacteria salmonela afecteaza puii si ouale acestora. Chiar daca ouale sunt proaspete, ele tot pot fi purtatoare de salmonela pentru ca bacteria intra in ou inainte de a se forma coaja. Infectia cu salmonela se manifesta prin crampe stomacale, febra, diaree, la 12 pana la 72 de ore de la infestare. Boala dureaza in medie 7 zile. Ce aveti de facut pentru a nu avea probleme? Fierbeti ouale tari, gatiti puiul la temperaturi ridicate, peste 74 de grade celsius, separat de alte alimente, spalati-va temeinic pe maini, curatati vasele, ustensilele si orice alt obiect utilizat la gatit. Chiar daca salmonela este comuna produselor din pui, ea mai poate fi gasita si pe rosii, ardei iuti, salata verde si papaya. Asigurati-va ca spalati temeinic fructele si legumele si pastrati-le la frigider la mai putin de 4 grade Celsius. Infestarea cu salmonela poate fi fatala batranilor si bebelusilor. Nici alimentele procesate (chipsuri, supe, unt de arahide, chiar si alimentele congelate) nu scapa de riscul infestarii cu salmonela. Carnea este si ea in pericol, indiferent ca este de porc, de miel, de curcan. Pentru a fi siguri ca nu patiti nimic gatiti-o la temperaturi mai mari de 74 de grade Celsius. De asemenea, daca in timpul gatirii folositi mai multe tipuri de carne, spalati-va temeinic pe maini si curatati suprafetele de fiecare data cand atingeti un alt tip de carne.

E. coli, parazitul din carnea de vita, lapte, fructe si legume proaspete
Parazitul E. Coli traieste in intenstinele vitele si poate contamina carnea in timpul taierii si transarii animalului. Bacteria se raspandesce cel mai usor cand carnea se fla pe jos, imediat dupa sacrificarea animalului. Printre simptomele cu E.coli se numara crampele abdominale severe, diaree si voma abundenta. Perioada de incubatie este de cateva zile, iar infectia poate fi extrem de periculoasa in cazul persoanelor cu o sanatate subreda. Boala dureaza aproximativ o saptamana.

Nu doar carnea proaspata poate fi infestata: inclusiv fructele si legumele proaspete alaturi de lapte pot contine bacteria. In general, pasteorizarea omoara E. Coli. In vreme ce sucul cumparat din magazine ste pasteorizat, nu vei avea nici o problema, in schimb, sucul proaspat comercializat in farmacii sau magazine bio, nefiind supus pasteorizarii poate fi infestat. Bacteria poate patrunde si in laptele proaspat prin intermediul recipientelor nespalate.

In plus, fructele si legumele proaspete pot fi purtatoarele acestei bacterii dar fertilizatorul sau apa au fost la randul lor infestate. Cu toate acestea expertii considera beneficiile consumului de legume si fructe proaspete sunt mai mare decat riscul imbolnavirii cu E.coli.

Cea mai buna metoda pentru a evita bacteria este sa gatiti carnea la peste 74 de grade Celsius. Feriti-va sa puneti alaturi un burger gatit de o bucata de carne cruda. Spalati bine toate ustenilele folosite cu apa calda si cu detergent. In acelasi timp, beti numai sucuri care au fost pasteorizate. In cazul in care aveti indoieli fierbeti bautura pentru a elimina orice risc.

Botulismul, afectiunea din alimentele conservate
Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, este urmare a consumului unor alimente conservate. Alimentele in special conserve preparate in casa, precum slanina, peste afumat/sarat, carne in untura sau chiar miere prezinta cele mai mari riscuri de a fi contaminate. Copiii, in general, au cele mai mari sanse de a se imbolnavi. Simptomele botulismului sunt: dificultate la inghitire sau la vorbire, vedere dubla, probleme ale respiratiei, voma, ameteli si crampe abdominale, paralizie.

Niciodata nu dati miere unui copil sub 12 luni. Nu consumati alimente conservate in cazul in care recipientul in care se afla acestea este bombat sau produsele alimentare au un miros ranced. Preparati alimentele la 120 grade Celsius timp de 30 de minute.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1477 (s) | 21 queries | Mysql time :0.017649 (s)