News Flash:

Peste 50 la suta dintre intoxicatii sunt medicamentoase

10 Septembrie 2007
1614 Vizualizari | 0 Comentarii
• Studiile efectuate de catre medici arata ca un procent de 52 la suta dintre intoxicatii sunt medicamentoase, cele mai frecvente medicamente utilizate fiind pentru afectiuni psihice • "In Romania, 52 la suta din intoxicatii sunt medicamentoase, pe primul loc fiind benzodiazepinele, urmate de barbiturice, antidepresive, etc. In ceea ce priveste Iasiul, procentul este cam acelasi. Alte toxice incriminate sunt causticele, alcoolul, petrolul si derivatii petrolieri, insecticidele, ciupercile, monoxidul de carbon, heroina, cocaina", a declarat dr. Solange Rosu • Examenul toxicologic are un rol important in determinarea naturii toxicului


Studiile de incidenta publicate in Europa apreciaza ca intoxicatiile acute reprezinta principala cauza de spitalizare de urgenta in tarile dezvoltate si principala cauza de deces in randul populatiei sub varsta de 40 ani, in tarile in curs de dezvoltare. La nivel mondial, decesele prin intoxicatii reprezinta 7 la suta din totalul deceselor prin accidente. Deci, prin implicatiile socio-economice, intoxicatiile constituie o importanta problema de sanatate publica. Un procent de 85 la suta din intoxicatii la copii sunt accidentale si se inregistreaza la grupa de varsta 1-4 ani, pe cand la copilul mare si adolescent sunt voluntare, in scop de suicid. De asemenea, sunt frecvent intalnite supradozajele medicamentoase, cel mai frecvent cu medicamente prescrise pentru afectiuni psihice, din cauza faptului ca aceste medicamente sunt potential periculoase si din cauza tendintei spre suicid a pacientilor care necesita aceste medicamente. "In Romania, 52 la suta din intoxicatii sunt medicamentoase, pe primul loc fiind benzodiazepinele, urmate de barbiturice, antidepresive, etc. In ceea ce priveste Iasiul, procentul este cam acelasi. Alte toxice incriminate sunt causticele, alcoolul, petrolul si derivatii petrolieri, insecticidele, ciupercile, monoxidul de carbon, heroina, cocaina, etc. Diagnosticul de intoxicatie acuta este suspectat la orice pacient in coma sau care prezinta convulsii, insuficienta renala acuta, hepatica. Anamneza va include obligatoriu varsta si greutatea copilului, ora exacta a intoxicatiei sau ingestiei, toxicul incriminat, cantitatea minima sau maxima, ora ultimei mese, tratamentul sau masurile instituite pana la sosirea in Unitatea de Primire Urgente, la domiciliu sau medic de familie, pe ambulanta. Apartinatorii trebuie instruiti sa prezinte medicului ambalajul original al toxicului. Intotdeauna cerem informatii legate de medicamentele existente in casa, prezenta unor toxice, medicatia recenta a copilului sau a adultilor din anturaj. Examinarea initiala evalueaza semnele vitale, cardiopulmonare si neurologice, cu scopul instituirii terapiei de sustinere. In orice suspiciune de intoxicatie, pacientul va fi dirijat catre un serviciu specializat, cum este Unitatea de Primire a Urgentelor. In functie de semnele si simptomele clinice prezente, putem stabili clasa de toxice presupusa a fi responsabila de intoxicatie", a declarat dr. Solange Rosu, seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Maria.

Metode de tratament

In cazul unei intoxicatii, pacientul trebuie asezat in pozitie laterala pentru permeabilitatea cailor respiratorii. Examenul toxicologic este indicat doar atunci cand nu se stie cu exactitate natura toxicului. "In functie de datele clinice, se preleveaza probe biologice, sange si urina pentru examen toxicologic. Daca intoxicatia este certa si simptomatologia este in concordanta cu toxicul incriminat, examenul toxicologic se efectueaza doar daca are implicatii prognostice, terapeutice sau medico-legale. Cand intoxicatia este sigura, dar simptomatologia nu este in concordanta cu natura toxicului, examenul toxicologic este indicat in vederea decelarii mai multor toxice. Examenele toxicologice sunt insotite de investigatii curente de laborator din sange si urina, in functie de semnele clinice evocatoare. In urgenta, administrarea unor antidoturi specifice poate avea valoare diagnostica si terapeutica. Tratamentul de urgenta, de cele mai multe ori nu depinde de rezultatul examenului toxicologic, ci de anamneza si examenul clinic", a spus medicul Rosu. In cazul intoxicatiei cu insecticid organofosforat, decontaminarea cutanata se poate face si cu solutie de bicarbonat de sodiu. In cazul toxicelor uleioase se recomanda indepartarea acestora cu solventi organici, iar daca natura toxicului impune, se pot aplica neutralizante locale. In unele intoxicatii se recomanda tunderea parului, dupa obtinerea consimtamantului apartinatorului legal. Patrunderea toxicului pe cale inhalatorie impune scoaterea de urgenta din mediu si administrarea de oxigen. "Decontaminarea gastro-intestinala are eficienta maxima daca se instituie in prima ora de la ingestie. Provocarea de varsaturi este indicata in primele 60 de minute de la ingestie. Varsaturile pot fi provocate si la domiciliul pacientului, dar in prezenta medicului de familie si daca pacientul este stabil si se apreciaza ca evolutia ulterioara va fi favorabila. Varsaturile pot fi provocate prin excitarea mecanica a faringelui cu o spatula. Provocarea de varsaturi este contraindicata in coma, convulsii, ingestie de corozive care amplifica leziunile, derivati petrolieri, alcool, spumanti, pentru ca accentueaza riscul aspiratiei. Antidotul este o substanta care diminueaza sau anuleaza efectele unui toxic. Doar maximum 5 la suta din intoxicatii beneficiaza de antidot. Anual, la Spitalul Sf. Maria se inregistreaza aproximativ 200 de pacienti cu diferite tipuri de intoxicatii", a declarat dr. Solange Rosu.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015375 (s)