Magazin

Prima femeie laureata a celui mai prestigios premiu pentru matematica

Publicat: 13 aug. 2014
1
O cercetatoare americana de origine iraniana este prima femeie laureata a celui mai prestigios premiu pentru matematica, medalia Fields, a anuntat marti Congresul International al Matematicienilor (ICM), potrivit AGERPRES.
Profesor la Universitatea Stanford (California), Maryam Mirzakhani, nascuta in 1977 la Teheran, care a obtinut doctoratul la Harvard in 2004, imparte medalia Fields, acordata o data la patru ani, cu alti trei matematicieni: Artur Avila (francez de origine braziliana, director de cercetari la Centrul National de Cercetari ttiintifice din Franta), Manjul Bhargava (american, profesor la Universitatea Princeton) ti Martin Hairer (austriac, cercetator la Universitatea Warwick din Marea Britanie).
Citeste si: Elevii de la Colegiul Costache Negruzzi, in topul laureatilor unui concurs international
Medalia Fields, cunoscuta oficial ca „medalia internationala pentru descoperiri exceptionale in matematica”, va fi acordata miercuri, la Congresul International al Matematicienilor care are loc la Seul (Coreea de Sud), in perioada 13-21 august.
Maryam Mierzakhani este specialista in geometria formelor neobisnuite si a descoperit noi moduri de calcul de volum al obiectelor cu suprafete hiperbolice, cum ar fi o sa de cal.
„Avand o cunoastere perfecta a unui evantai foarte divers de tehnici matematice si de culturi matematice diferite, ea dispune de o combinatie rara de capacitati tehnice, ambitie indrazneata ti o profunda curiozitate”, scrie ICM intr-un comunicat.
Mierzakhani a obtinut in 2009 premiul Blumental pentru progresul cercetarii in matematica pura ti in 2013 premiul Sattar al American Mathematical Society.
Adauga un comentariu