Eveniment-Social

Saptamana mondiala a educatiei media i-a transformat pe elevii ieseni in cititori avizati

Publicat: 29 oct. 2017
Saptamana mondiala a educatiei media (Media and Information Literacy (MIL) Week) a fost initiata de UNESCO, inca din 2012. Anul acesta, intervalul 25 octombrie – 1 noiembrie este dedicat mass mediei, jurnalistilor, cititorilor, dar mai ales tinerilor, care trebuie sa isi dezvolte aptitudinile, motivatia si gandirea critica, sa isi extinda orizonturile, sa transmita si sa aplice cunostinte in situatii noi. Ne dorim ca ei sa devina cetateni activi in comunitatile lor, pentru a proteja drepturile omului, egalitatea de gen, dezvoltarea durabila, pacea si justitia sociala. Astfel, in aceste zile, 50 de elevi  de la Colegiul Negruzzi au participat la ateliere de media.  
Ce spun profesorii care au adus programul in scoala? 
„Laboratorul de educatie media le-a oferit negruzzistilor odata in plus oportunitatea de a descoperi, analiza si interpreta realitati contemporane ce adesea le scapa, poate, in vartejul informational al secolului in care traim.
Dincolo de experienta unei intalniri cu un profesionist in media, entuziasmul generat de increderea ca opiniile lor (chiar) conteaza sau descoperirea ca a fi informat nu inseamna doar a urmari news-feed-uri sau stiri, ci mai ales a gandi critic, cel mai mare castig al participantilor a fost, cred, acela de a fi invatat sa-si puna intrebari relevante si sa-si caute propriile raspunsuri, in orice situatie.” a subliniat prof. dr. Cristina Mocanu.
„Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi demonstreaza, inca o data, ca educatia centrata pe elev nu este doar o sintagma din legislatia specifica acestui domeniu, ci o preocupare constanta a cadrelor didactice, concretizata in activitati practice. Astfel, scoala a devenit, alaturi de alte doua scoli iesene, parte a unui proiect national de educatie media care isi propune sa reuneasca elevi si profesori deopotriva in spatiul mediatic, sub toate formele acestuia. Lumea elevului de astazi este lume a mass mediei, o lume a ecranelor, a retelelor de socializare, a documentarelor si a cartilor online, a radioului si a accesului instant la informatie. Nu putem si nu trebuie sa-l scoatem din aceasta lume; prin urmare, noi – profesorii – am decis sa intram in lumea lor, sa ne intalnim cu ei in aceste spatii si sa facem si educatie media.” a spus prof. dr. Voicu-Ghenghea Anca.
In perioada 27-30 octombrie, elevii de liceu ai Colegiului National „Costache Negruzzi” au fost pusi fata in fata cu lumea mass-mediei. Au analizat contexte, site-uri, articole si au scris stiri, totul derulandu-se in cadrul programului „Predau educatie media! – Laboratorul de educatie si cultura media” care introduce elemente de educatie media in programele educationale de liceu, creand un set de instrumente si materiale, astfel incat tinerii sa inteleaga si sa respecte rolul media intr-o societate democratica, sa distinga informatia de propaganda si sa foloseasca responsabil retelele sociale. Programul este sustinut si implementat la nivelul Colegiului Negruzzi de prof. dr.. Elvira Rotundu, prof. dr. Cristina Mocanu si prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea. 
Cum au trait elevii aceasta experienta noua? 
„Laboratorul de educatie si cultura media” este, cu siguranta, un must do. Activitatea a fost captivanta, s-au abordat teme actuale legate de fenomenul mass-media si de cum putem sa selectam informatiile corecte de pe internet, iar maniera in care ne-au fost explicate bazele educatiei mediatice prin aplicatiile practice in care ne-am confruntat cu situatii din viata de zi cu zi, au facut ca o intalnire de 6 ore sa para doar o joaca. Sper ca acesta sa fie doar inceputul unei campanii de anvergura in ceea ce priveste mass-media, caci e timpul sa stim cu totii ce se ascunde in spatele jurnalismului. Pe scurt, a fost o experienta distractiva si educativa!” (Alexia Stratan, clasa a IX-a B, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi)
„Suntem obisnuiti cu laboratoarele de fizica, de chimie… de data aceasta a fost un laborator de stiri, un laborator in care am vorbit despre mass-media. Am invatat sa privim critic o stire, sa analizam si sa filtram ideile pe care presa le formuleaza si sa nu ne lasam pacaliti de titlurile si imaginile socante. Traim intr-o societate unde informatia abunda, fie ca este vorba de presa scrisa, de continut digital sau radio si tv. Dupa cursul de azi, am inteles mult mai bine ce inseamna sa fii jurnalist si cum este sa lucrezi in presa.” (Livia Manea, clasa a IX-a D, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi) 
Care este mesajul specialistilor? 
„Cred cu tarie ca educatia este solutia castigatoare pe termen lung pentru Romania. CJI investeste resurse, efort si energie in profesorii de liceu ferm convins ca investitia se va intoarce insutit – nu catre el insusi, ci catre o societate care va deveni astfel mai matura, mai reflexiva, mai creatoare. Imi place sa cred ca nu suntem singurii care inteleg astfel lucrurile si m-as bucura sa vad acest sprijin coagulandu-se si capatand forme concrete.” a subliniat cea care a sustinit cursurile pentru elevi, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
In cadrul acestui proiect, reprezentantii Centrului pentru Jurnalism Independent vor avea o intalnire de lucru cu Inspectorul Scolar General, prof. Dr. Genoveva Aurelia Farcas, in care se vor pune in discutie beneficiile proiectului, precum si diferite modalitati de colaborare la nivel judetean.
„Predau educatie media!” este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent (cji.ro), in parteneriat cu Romanian-American Foundation si cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti. Centrul pentru Jurnalism Independent dezvolta proiecte in zona mass media de peste 23 de ani. 
Adauga un comentariu