Scriitori

Un mare scriitor de origine romana a incetat din viata. Supravietuise Holocaustului

Publicat: 04 ian. 2018

Scriitorul israelian de origine romana Aharon Appelfeld, una dintre vocile cele mai importante ale literaturii israeliene, supravietuitor al Holocaustului, a decedat in timpul noptii la varsta de 85 de ani au anuntat joi apropiatii, relateaza AFP.

Opera sa, consacrata in cea mai mare parte vietii evreilor din Europa inainte si in timpul Holocaustului, a fost tradusa in numeroase limbi.

Nascut in 1932 intr-un sat aproape de Cernauti, oras romanesc astazi pe teritoriul Ucrainei, intr-o familie de evrei, mama sa a fost asasinata de nazisti, iar el a fost deportat impreuna cu tatal sau intr-un lagar de concentrare din care a evadat singur in 1942 si a supravietuit in paduri ''adoptat de o banda de infractori ucrainieni''.

Prins de rusi, munceste ca bucatar timp de noua luni in Armata Rosie de unde pleaca in 1945. Emigreaza un an mai tarziu in Palestina.

''Nimeni nu dorea orfani in Europa. Singurul loc unde puteam merge era Palestina'', a povestit scriitorul intr-un interviu pentru AFP in 2010.

In 1957 in Israel, Aharon Appelfeld isi reintalneste tatal, supravietuitor si el al lagarului de concentrare.

Prima sa carte, publicata in 1962, va fi urmata de peste 40 de opere, romane si volume de versuri. In autobiografia ''Histoire d'une vie'' (1999) povesteste cum a supravietuit Holocaustului.

Rasplatit cu numeroase premii in lumea intreaga, scriitorul a primit Premiul de stat din partea Israelului in 1983 si Premiul Médicis pentru literatura straina in 2004 pentru autobiografie.

Aharon Appelfeld nu dorea sa fie catalogat ca scriitor al Holocaustului chiar daca literatura sa a oferit o voce celor care nu au reusit sa supravietuiasca.

''Nu vrei sa fii un scriitor al mortii. Scrisul presupune sa fii in viata'', s-a confesat autorul pentru AFP.

Profesor de literatura la Universitatea Ben Gourion din Beer Sheva, in sudul Israelului, din 1979 pana la pensionare, Appelfeld publicase ultimul sau roman acum cateva luni.

Appelfeld a fost prietenul scriitorului american Philip Roth care l-a avut ca sursa de inspiratie pentru unul dintre personajele romanul sau ''Operatiunea Shylock''.

Ministrul Culturii israelian Miri Regev si-a exprimat regretul la aflarea vestii disparitiei romancierului ''care ne-a lasat povesti de viata care vor ramane in amintirea colectiva si personala.

In limba romana au aparut pana acum volumele: ''Badenheim 1939'', ''Pentru toate pacatele'', ''Caterina'', ''Povestea unei vieti'' si ''Pe neasteptate, dragoste''.loading...

Adauga un comentariu