Secretele istoriei

Urmasul care nu l-a facut de ras pe Eminescu

Publicat: 15 ian. 2015
3

Poetul national Mihai Eminescu nu a avut urmasi directi, dar fratele sau Matei a avut un fiu, Gheorghe Eminescu, personalitate care a dus mai departe numele familiei si a facut-o cu mare cinste.

Gheorghe Eminescu s-a nascut pe 1 iunie 1895, fiind fiul lui Matei Eminescu, frate mai mic al poetului. Din copilarie a fost atras de arme si in consecinta a urmat o cariera militara. In Primul Razboi Mondial (1916-1918) s-a oferit voluntar si a luptat in batalia de la Marasesti (1917), unde s-a acoperit de glorie. A ajuns pana la gradul de locotenent-colonel de graniceri, dar a fost dat afara din armata imediat ce comunistii au venit la putere. Imediat, a intrat in politica si s-a inscris in Partidul National Taranesc. Cand partidul a fost interzis, in 1947, a fost arestat si condamnat la sapte ani de inchisoare.

Vezi si Eminescu, un personaj incomod?

A scris o lucrare de istorie militara, “Napoleon Bonaparte”, considerata ca una dintre cele mai bune carti despre imparatul francez publicate in Romania si care a fost tiparita de Editura Academiei Romane in mai multe editii.

Vezi si Mihai Eminescu in postura de sufleor si copist

Poetul Corneliu Vadim Tudor a realizat un interviu istoric cu Gheorghe Eminescu, in 1982, pe care l-a publicat in volumul „Istorie si Civilizatie” la Editura Eminescu, 1983. Ulterior, Vadim a dezvaluit ca l-a ajutat pe urmasul lui Eminescu intr-un moment dificial asigurandu-i o locuinta prin relatiile pe care le avea la Uniunea Scriitorilor. Tot Vadim Tudor i-a acordat in 1983 Premiul Revistei “Saptamina”.

Gheorghe Eminescu s-a stins din viata in 1988, la venerabila varsta de 93 de ani, cu sentimentul ca a fost un demn nepot al marelui poet. Din pacate nu a lasat si urmasi pe linie masculina avand doar o fiica, pe Yolanda Eminescu (1921-1998), de profesie jurista, care a facut parte, in 1945, din prima generatie de femei judecator din Romania, scrie a1.ro.
Adauga un comentariu