News Flash:

Agentii biologici - factorul major de imbolnavire a personalului

20 Aprilie 2007
971 Vizualizari | 0 Comentarii
• Deoarece s-a constatat ca principalul factor de risc in unitatile medicale este cel legat de expunerea la agentii biologici care pot provoca imbolnaviri profesionale s-a dispus efectuarea unei campanii de control in unitatile medicale pentru implementarea planurilor de prevenire si protectie in vederea imbunatatirii si sanatatii la locul de munca


Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) va demara o campanie de control privind modul in care se implementeaza planurile de prevenire si protectie in vederea imbunatatirii si sanatatii la locurile de munca din unitatile sanitare. Aceasta actiune de control este necesara deoarece s-a constatat ca principalul factor de risc in unitatile medicale este cel legat de expunerea la agentii biologici care pot provoca imbolnaviri profesionale. In aceasta situatie, bolile profesionale determinate de agentii biologici sunt boli transmise omului prin contactul cu surse de infectie in timpul desfasurarii activitatii profesionale. Inspectorii vor verifica modul in care se aplica si respecta legislatia in vigoare privind protectia angajatilor impotriva riscurilor prin expunerea la agenti biologici, utilizarea de catre angajati a echipamentelor individuale de protectie, cerinte minime de securitate si sanatate la locul de munca. De asemenea, reprezentantii ITM vor avea intalniri cu managerii unitatilor medicale, sindicate, Autoritatea de Sanatate Publica, unde se vor discuta deficientele constatate in urma controalelor si masurile dispuse de catre inspectori in unitatile medicale controlate. "Exista in judet 18 unitati sanitare care au solicitat avizul de reinnoire al conditiilor deosebite motivat de prezenta agentilor biologici la locul de munca. Aceste avize se vor elibera pe locuri de munca acolo unde personalul sanitar efectueaza lucrari pe tot parcursul programului de lucru. Exista doua tipuri de noxe: simplul contact cu agentul biologic si produse chimice periculoase. La unele unitati sanitare din cele 18 vor fi facute masuratori si la altele expertizari. Angajatii din spitale sunt expusi factorilor de risc biologic atat prin contact nemijlocit cu pacientul, cat si risc de contaminare accidentala si prin contact cu produsele biologice contaminate", a declarat Eugen Fulop, inspector sef adjunct la ITM. In trimestrul al II-lea si al III-lea va incepe o campanie de control privind exploatarea si utilizarea instalatiilor electrice. Conform celor declarate de Eugen Fulop, vor fi verificate instalatiile electrice de la Intreprinderile Mici si Mijlocii care nu au personal calificat pe aceasta ramura, iar instalatiile sunt de cele mai multe ori niste improvizatii.

Ziua de comemorare a victimelor accidentelor de munca

In data de 28 aprilie vor fi comemorate in toata lumea victimele accidentelor de munca si ale bolilor profesionale. Conducerea ITM a organizat in aceasta zi un simpozion in care vor fi dezbatute mai multe teme legate de sanatatea si securitatea in munca. Printre temele care vor fi prezentate in cadrul simpozionului amintim: "locuri de munca sigure si sanatoase", "munca decenta, o realitate", Standarde de munca internationale", "Protectie sociala pentru toti". Conform unei statistici intocmita la nivel mondial, in anul 2005, 2,2 milioane de oameni au decedat in urma unui accident de munca. La nivel mondial, cheltuielile folosite pentru tratamentul persoanelor care au suferit un accident de munca sau sufera de o boala profesionala reprezinta un procent de 4 la suta din produsul intern brut.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1350 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014859 (s)