Secretele istoriei

Batalia de la Filippi

Publicat: 03 oct. 2013
Batalia de la Filippi a avut loc in 2 etape, pe 3 octombrie si apoi pe 23 octombrie 42 i.Hr.. Filippi era un oras antic din Tracia, mai tarziu colonie romana in provincia Macedonia, la 120 km nord-est de Salonic (Grecia), im apropiere de actualul oras Kavala.
Dupa asasinarea lui Cezar, Brutus si Cassius (cei doi conspiratori principali cunoscuti si sub numele de Liberatores), au parasit Italia si au luat sub control toate provinciile din est (din Grecia si Macedonia pana in Siria) si regatele aliate din rasarit. La Roma cei trei lideri principali (Antoniu, Octavian si Lepidus), care controlau aproape toata armata romana din vest, au strivit opozitia Senatului si, in noiembrie 43 i.Hr., au format al doilea Triumvirat. Una din primele lor sarcini a fost sa distruga fortele „eliberatorilor”, nu numai pentru a obtine controlul total al lumii romane, dar si pentru a razbuna asasinarea lui Cezar.
Batalia a constat in doua angajamente pe campia din vestul orasului antic Filippi. Prima confruntare a avut loc in prima saptamana a lunii octombrie; Brutus se confrunta cu Octavian, in timp ce fortele lui Marc Antoniu au fost impotriva celor ale lui Cassius. 
Antoniu a incercat sa-i atraga in lupta, dar „Liberatorii” ezitau sa-si paraseasca pozitiile defensive puternice. A incercat o manevra de incercuire, facand un drum pietruit de la est, prin mlastina situata la sud de Cassius. Cassius credea ca mlastina era impenetrabila. Si-a trimis o parte a armatei la sud in mlastina pentru a construi un bastion incrucisat ca sa obstructioneze flancul drept al lui Antoniu si sa il impiedice sa incercuiasca dealul.
La nord, armata lui Octavian il provoca pe Brutus sa se lupte. Armata lui Brutus s-a napustit catre cea a lui Octavian, fara sa primeasca ordin de atac. Actiunea a avut succes, fiind spontana. Soldatii lui Octavian au fugit in dezordine si au fost urmariti pana in tabara lor, pe care oamenii lui Brutus au cucerit-o. Soldatii lui Brutus au distrus baldachinul lui Octavian, dar pe el nu l-au gasit. Octavian, cu cativa soldati ramasi in viata, a reusit sa se ascunda intr-o mlastina.
In partea de sud a campului de lupta, Antoniu a luat cu asalt fortificatiile lui Cassius si i-a cucerit cu usurinta tabara. Cassius a pierdut 9000 de oameni. Octavian pierduse de 2 ori mai multi. Campul bataliei, fiind imens si acoperit de nori de praf, Cassius nu si-a dat seama ce se intamplase in tabara lui Octavian. A crezut ca suferise o infrangere zdrobitoare. Si-a eliberat sclavul, pe nume Pindarus si i-a poruncit sa il omoare cu sabia sa. Brutus, triumfator, a plans langa cadavrul prietenului sau. L-a descris ca fiind „ultimul dintre romani”. Nu avea aceeasi experienta si nu putea sa castige respectul soldatilor asa cum o facea Cassius. Toti soldatii sai erau demoralizati.
Prima batalie a fost in esenta o remiza, dar s-a soldat cu sinuciderea lui Cassius.
O a doua intalnire a avut loc la 23 octombrie.
Armata lui Brutus a coborat spre mlastina. Batalia a fost sangeroasa, randuri masive de soldati, fata in fata, macelarindu-se cu sabiile. Masacrul a fost ingrozitor. Brutus si armata sa au fost respinsi, fiind urmariti si imprastiati de trupele lui Antoniu. Octavian si trupele sale au ajuns in tabara lui Brutus, blocandu-i retragerea.
Brutus si cu ultimele sale patru legiuni s-au refugiat printre dealurile din apropiere. Temandu-se sa nu fie prins, s-a sinucis, ultimele sale cuvinte fiind: „O, sarmana virtute, ai fost numai un nume, si totusi m-am inchinat tie de parc-ai fi fost adevarata, dar se pare ca nu erai decat sclava norocului.”
S-au mai sinucis si cei care erau de partea sa: fiul lui Cato cel Tanar, Marcus Porcius Cato si tatal Liviei (viitoarea sotie a lui Octavian Augustus), Marcus Livius Drussus Claudianus (strabun al marilor imparati Tiberius, Nero, Caligula si Claudius) si altii.
Plutarh informeaza ca Marc Antoniu cand a vazut trupul neinsufletit al lui Brutus, l-a plans si l-a acoperit cu o mantie purpurie, in semn de respect, deoarece fusesera buni prieteni. El si-a amintit ca Brutus a stipulat ca o conditie pentru participarea sa la complotul de asasinare a lui Cezar era ca viata lui Antoniu sa fie crutata. A cerut ca Brutus sa primeasca funeralii demne de un general, iar cenusa lui sa-i trimita mamei sale. Inainte de incinerare, Octavian a cerut sa fie taiat capul cadavrului si sa fie trimis la Roma.
Dupa batalie, a fost facut un nou aranjament intre membrii celui de-Al doilea Triumvirat: in timp ce Octavian s-a intors la Roma, Antoniu a continuat sa guverneze estul imperiului. Lepidus continua sa guverneze Hispania si provincia Africa. Dusmanii triumviratului au fost declarati proscrisi, Cicero fiind ucis la 7 decembrie 43 i.Hr.


loading...

Adauga un comentariu